Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Τρία εκ. εμβόλια της νέας γρίπης μας έμειναν στο ράφι

Τα εμβόλια της γρίπης των χοίρων. Πανικός για να τα εξασφαλίσουμε και τώρα ανησυχία ότι θα μας μείνουν. Τρια εκ. δόσεις βρίσκονται στα ράφια και από τις αρχές εξετάζονται τρόποι για να τα διαθέσουμε, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής.

Πριν από ένα χρόνο η κυβέρνηση παρουσίαζε το Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του ιού Η1Ν1 και λάμβανε την απόφαση για εμβολιασμό όλου του πληθυσμού. Σήμερα το υπουργείο ψάχνει λύσεις για τα αδιάθετα εμβόλια. Υπολογίζεται ότι στα ράφια των εμβολιαστικών κέντρων και του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας έχουν μείνει 3 εκατ. δόσεις.

Το υπουργείο εξετάζει διάφορες εναλλακτικές. Μεταξύ αυτών η ενδεχόμενη επιστροφή των εμβολίων στις παρασκευάστριες εταιρείες και η ανταλλαγή τους με άλλα φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Πάντως να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος της παρτίδας έχει λήξει.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το υπουργείο Υγείας παρέλαβε 3.636.700 δόσεις. Συνολικά είχαν παραγγελθεί 16.000.000 δόσεις , ωστόσο λόγω μικρής ανταπόκρισης του πληθυσμού το υπουργείο προχώρησε σε καταγγελία των σχετικών συμβάσεων, ώστε να εξοικονομηθούν περί τα 80 εκατ. ευρώ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε