Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Τρομοκρατική οργάνωση στην Ελλάδα πίσω από την κλοπή εκρηκτικών στην Κύπρο;

Σε συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία της Κύπρου για την μεγάλη κλοπή εκρηκτικών από στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς. Συναγερμός σε όλο το νησί για εντοπισμό τόσο των δραστών όσο και των εκρηκτικών.
Διάταγμα οκταήμερης κράτησης εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού εναντίον των δύο υπόπτων που συνελήφθησαν σε σχέση με την κλοπή εκρηκτικής ύλης από αποθήκη στρατοπέδου της Εθνικής Φρουράς στη επαρχία Λεμεσού.
 
Πρόκειται για 36χρόνο διαχειριστή, υπεύθυνο των αποθηκών του στρατοπέδου και 35χρονο πυροτεχνουργό οι οποίοι, όπως αναφέρθηκε από τον ανακριτή της υπόθεσης, θεωρούνται ύποπτοι για παραμέληση υπηρεσιακών καθηκόντων, συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, διάρρηξη και κλοπή εκρηκτικών υλών και παράνομη κατοχή εκρηκτικών υλών.
Στο δικαστήριο έγινε λόγος για σοβαρές ευθύνες εκ μέρους των δύο αξιωματικών του στρατοπέδου. Συγκεκριμένα ο ένας εκ των δύο, ο οποίος εκτελούσε καθήκοντα επόπτη του στρατοπέδου, κατηγορείται πλέον ότι δεν τηρούσε τα βιβλία ελέγχου των αποθηκών. Οι έρευνες έδειξαν πως εκτός από κενά, τα βιβλία είχαν και ψευδείς καταχωρήσεις.

Την ίδια ώρα η συγκεκριμένη αποθήκη, είχε δεύτερο βιβλίο στο οποίο, θα έπρεπε να καταγράφετε ποιος πότε και γιατί μπήκε στην αποθήκη, κάτι το οποίο επίσης οι υπεύθυνοι δεν τηρούσαν κανονικά.

Ακόμα ένα στοιχείο που δόθηκε στην δημοσιότητα, αφορά τις κλειδαριές οι οποίες αντικαταστάθηκαν από τους ένοχους μετά την κλοπή, με κλειδαριές ακριβώς του ίδιου διαμετρήματος.

Η Αστυνομία προέβη στις 11 χθες το βράδυ στη σύλληψη δύο στελεχών της Εθνικής Φρουράς, σε σχέση με την κλοπή εκρηκτικής ύλης από το στρατόπεδο στην Παλώδια της Λεμεσού.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, Μιχάλη Κατσουνωτό, πρόκειται για 36χρονο, από την Πάφο και 35χρονο από τη Λεμεσό, που υπηρετούν στο στρατόπεδο, από το οποίο κλάπηκε η εκρηκτική ύλη και συνελήφθησαν στη βάση των υπηρεσιακών τους παραλήψεων, στο πλαίσιο εκτέλεσης των καθηκόντων τους. Τα δύο στελέχη της Εθνικής Φρουράς θα προσαχθούν αργότερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού για να ζητηθεί η περαιτέρω κράτηση τους για διευκόλυνση των ανακρίσεων.

 
Μεγάλη ανησυχία εκφράζεται τόσο από πλευράς Ε.Φ, όσο και από πλευράς Αστυνομίας για το πού κατέληξαν τα εκρηκτικά που κλάπηκαν από τη Μονάδα Αποθήκευσης Υλικού Πολέμου στην Παλώδια στη Λεμεσό και πώς σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθούν.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε χθες βράδυ το τηλεοπτικό κανάλι Σίγμα αξιωματικοί και οπλίτες της Εθνικής Φρουράς πολύ σύντομα αναμένεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα ή ακόμα και να συλληφθούν κι άλλα άτομα, σχετικά με την υπόθεση.
 
Από την καταμέτρηση που έγινε στην αποθήκη του στρατοπέδου διαφάνηκε ότι οι δράστες έκλεψαν 200 βόμβες υψηλής ισχύος, οι οποίες φέρουν ενσωματωμένο το βραδύκαυστο φιτίλι τους, ικανές να προκαλέσουν ανυπολόγιστες ζημιές, ακόμη και να ανατινάξουν ολόκληρη πόλη.
 
Εθνική Φρουρά και Αστυνομία εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο τα κλοπιμαία να προορίζονται για τρομοκρατική οργάνωση στην Ελλάδα. Είναι γνωστό άλλωστε ότι αρκετοί αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς έχουν καταγωγή από την Ελλάδα και όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ακόμη ανοιχτά. Όμως και αν έχουν έτσι τα πράγματα οι αρχές ερευνούν το πως θα μπορούσε κάποιος να βγάλει τόση μεγάλη ποσότητα από την χώρα αλλά και το αν ακόμη βρίσκονται στην Κύπρο τα εκρηκτικά.
 
Ο Υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας, έκανε λόγο για ελλιπή μέτρα φύλαξης, παραδέχθηκε ότι κάποιοι δεν έκαναν καλά τη δουλεία τους και υποσχέθηκε ότι θα αποδοθούν ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν.
 
Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η κλοπή διαπράχθηκε μεταξύ 17 και 21 Ιουλίου και πρόκειται για εκρηκτική ύλη τύπου PG2, συνολικού βάρους 172 κιλών, ισπανικής κατασκευής και προέλευσης. Την ίδια στιγμή έχει ξεκινήσει καταμέτρηση του υλικού που βρίσκεται στην αποθήκη. Από χθες ανακρίθηκαν αρκετά πρόσωπα και λήφθηκε ένας μεγάλος αριθμός καταθέσεων.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες οι 6 σκοπιές του στρατοπέδου δεν ήταν επανδρωμένες και αυτό δημιουργεί ερωτηματικά όσο αφορά τα θέματα ασφαλείας που παίρνονταν στο στρατόπεδο.
 
Την ίδια ώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για 2-3 αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς οι οποίοι αναμένεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα για διευκόλυνση των ανακρίσεων. Την υπόθεση διερευνά ανακριτική ομάδα της Αστυνομίας και του Στρατού.
 
Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει κατά πόσο θα διεξαχθεί ποινική ή πειθαρχική έρευνα. Στο στόχαστρο της ανακριτικής ομάδας βρίσκονται και οπλίτες του στρατοπέδου.
 
Οι έρευνες δείχνουν πως η κλοπή διαπράχτηκε τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής. Τη συγκεκριμένη νύχτα σε υπηρεσία βρισκόταν εκτός από τον αξιωματικό υπηρεσίας σκοπός πύλης και σκοπός σε σκοπιά 50 μέτρα από την αποθήκη που κλάπηκε το εκρηκτικό υλικό. Την ίδια ώρα περίπολο 2 ατόμων θα έπρεπε να ελέγχει και να υπογράφει τα βιβλία των αποθηκών κάτι το οποίο δεν τηρήθηκε ευλαβικά.

 

 
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε