Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Τροπικό γίνεται το κλίμα της Ελλάδας

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Αν και τις τελευταίες ημέρες ο καιρός μας τρέλανε, με πρωτοχρονιάτικη ζέστη και κρύο το επόμενο διήμερο, οι επιστήμονες χτυπούν “καμπανάκι”: Στο -όχι πολύ μακρινό- μέλλον θα έχουμε περισσότερη ζέστη και λιγότερες βροχές.

Σε αυτό το συμπέρασμα συγκλίνουν οι εκτιμήσεις της επιστημονικής κοινότητας για τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν στο  κλίμα της Ελλάδας, οι οποίες θα είναι ορατές αυτή την δεκαετία.

 
Οι ασυνήθιστα -για την εποχή- υψηλές θερμοκρασίες και η πρόωρη άνθιση των φυτών τον φετινό χειμώνα είναι τα πρώτα δείγματα που φανερώνουν ότι τελικά δεν βρισκόμαστε και πολύ μακριά.
 
Μιλώντας στο Newsit o Τάσσος Κρομμύδας (ηλεκτρολόγος -μηχανικός ειδικευμένος σε θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών) αναφέρει ότι εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών, η χώρα μας από εύκρατο κλίμα αρχίζει να αποκτά χαρακτηριστικά τροπικού. Οπως λέει: “αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που σε πολλές περιοχές ανθίζουν λουλούδια πριν την ώρα τους”.

“Το φαινόμενο  των υψηλών θερμοκρασιών αυτή την περίοδο δεν είναι πρωτοφανές αλλά δεν πρέπει να καθησυχάζουμε”, δήλωσε στο Νewsit ο διευθυντής του ινστιτούτου περιβάλλοντος στο αστεροσκοπείο Αθηνών Μιχάλης Πετράκης.

” Ο χειμώνας μόλις άρχισε και αυτό που μας προβληματίζει είναι το αν θα συνεχιστούν για πολύ ακόμα οι ασυνήθιστες για την εποχή θερμοκρασίες. Δεδομένου ότι προ πολού ο άνθρωπος έχει καταστρέψει την χλωρίδα και την πανίδα στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, πρέπει να περιμένουμε τις συνέπειες των πράξεών μας” συμπλήρωνει. “Είναι πολύ πιθανό σε λίγα χρόνια να ασχολούμαστε με τα υδατικά αποθέματα της χώρας περισσότερο από οτιδήποτε άλλο”.
Ο κ. Πετράκης προβλέπει επίσης οτι εξαιτίας της πρόωρης άνθισης, περισσότερο απο όλους θα πληγεί ο αγροτικός τομέας.”Οι αγρότες είναι εκείνοι που θα υποστούν μεγάλο οικονομικό πλήγμα με πολλές επιπλοκές στις γεωργικές καλλιέργειες” σημειώνει.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε