Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Τσαυτάρης: “Εγώ μιλάω μόνο με ανοιχτούς δρόμους”- Μπούτας: “Εμείς δεν κλείνουμε τους δρόμους, εμείς βγαίνουμε στους δρόμους”

Τσαυτάρης: “Εγώ μιλάω μόνο με ανοιχτούς δρόμους”- Μπούτας: “Εμείς δεν κλείνουμε τους δρόμους, εμείς βγαίνουμε στους δρόμους”

– Να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου κάλεσε τους αγρότες ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης
– Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το θέμα ζητά ο Αλέξης Τσίπρας
– “Ελάτε να μιλήσουμε” τους είπε ο Ευ. Βενιζέλος
– Στη Λάρισα αύριο η Αλέκα Παπαρήγα
– Στηρίζει τους αγρότες και ο Πάνος Καμμένος

Να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου κάλεσε τους αγρότες ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης. Ο κ. Τσαυτάρης μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες έστειλε μήνυμα στους αγρότες πως… «σε αυτή την δύσκολη συγκυρία τα 1-2 θέματα που απομένουν προς επίλυση δουλεύονται πιο εύκολα με ανοιχτούς παρά με κλειστούς δρόμους. Άμα δουλέψουμε» τόνισε με νόημα, «θα το βρούμε και το 1 ευρώ που θα χρειαστεί έξτρα, αν κλείσουμε τους δρόμους ακόμη και το 1 ευρώ θα το βρούμε με δυσκολία».

«Δεν μπορείς να έρχεσαι στη συζήτηση με 9 θέματα και εάν δεν τα λύσεις και τα 9… πέθανες!» πρόσθεσε ο κ. Τσαυτάρης, τονίζοντας πως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η Κυβέρνηση «λειτουργούμε στις συνθήκες του εφικτού».

Ο κ. Τσαυτάρης δήλωσε πως έχουν ικανοποιηθεί τα περισσότερα αιτήματα τονίζοντας συγκεκριμένα:
• Επισπεύδεται η επιδότηση με 80 εκατ. του πετρελαίου κίνησης. Τα χρήματα θα δοθούν εντός του Φεβρουαρίου αντί για τον Ιούλιο που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.
• Οι κτηνοτρόφοι θα λάβουν 30 εκατ. οι κτηνοτρόφοι για την κάλυψη της αύξησης του κόστους που έχει προκύψει στις ζωοτροφές
• Οι βαμβακοκαλλιεργητές θα πάρουν 200 εκατ. μέσα στον Φεβρουάριο (πρόγραμμα συνδεδεμένης ενίσχυσης), με την προϋπόθεση πως έχουν καλλιέργεια.

Παράλληλα αναγνώρισε πως έχουν δίκιο οι αγρότες (5.000-6.000 συνολικά) που με την αύξηση ορίων ηλικίας από τα 65 στα 67 έτη «μένουν για δύο χρόνια ξεκρέμαστοι», ωστόσο τόνισε πως αυτό είναι θέμα που πρέπει να χειριστεί από
κοινού το υπουργείο Οικονομικών με το υπουργείο Εργασίας. Επίσης τόνισε πως θέματα που του έχουν θέσει αγρότες, όπως η επιστροφή ΦΠΑ, και το φορολογικό δεν είναι αμιγώς δική του αρμοδιότητα.

Ο αγροσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου στον ΣΚΑΙ, ξεκαθάρισε πως οι αγρότες δεν πρόκειται να κλείσουν τους δρόμους, τονίζοντας, όμως, πως θα παραμείνουν στους δρόμους μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματά τους.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:

Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Ευαγγελο Μεϊμαράκη, ο πρόεδρος τη ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ζητά να γίνει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Ο κ. Τσίπρας, στην επιστολή του, αναφέρεται στις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν από τους αγρότες, «με στόχο να δημοσιοποιήσουν τα αυξημένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας».

Διαβάστε την είδηση

Στη συνάντηση που είχε ο Ευάγγελος Βενιζέλος με την αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας για την Ενότητα και την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος, τόνισε ότι το αγροτικό ζήτημα θα τεθεί στην επόμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα θέσει το ζήτημα στην επόμενη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θα παρακαλέσει σε αυτήν τη σύσκεψη να είναι παρόντες και οι εμπλεκόμενοι υπουργοί, δηλαδή κυρίως οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων «ώστε η πολιτεία να δώσει άμεση και αξιόπιστη λύση στα θέματα που μπορεί, και να ανοίξει το διάλογο για τα θέματα στα οποία πρέπει να υπάρξει μια ωρίμανση».

Διαβάστε την είδηση

Κοντά στους αγρότες θα βρεθεί την Τετάρτη η Αλέκα Παπαρήγα. Η Γ.Γ. του ΚΚΕ θα μεταβεί στο μπλόκο των αγροτών στη Νίκαια ενώ θα δώσει και συνέντευξη τύπου.

Διαβάστε
Προειδοποιητικό κλείσιμο της εθνικής για λίγα λεπτά από τους αγρότες στον κόμβο της Νίκαιας

Τσίπρας στους αγρότες: Έρχεται πείνα!

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε