Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Τσίπρας στην ΕΡΤ: “Ιστορική μέρα – Οι τίμιοι αγώνες δικαιώνονται”

Φωτό newsIT
Φωτό newsIT

Στην γιορτή για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ βρέθηκε και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε πως την ΕΡΤ δεν την άνοιξε η κυβέρνηση αλλά οι αγώνες των εργαζομένων.

Η γιορτή είχε στηθεί από νωρίς το απόγευμ της Πέμπτης.

Μία γιορτή για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ ακριβώς δύο χρόνια μετά το “μαύρο” της 11ης Ιουνίου του 2013.

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, αλλά εκτός από αρκετούς υπουργούς της κυβέρνησης, στις εγκαταστάσεις της δημόσιας τηλεόρασης βρέθηκε και ο πρωθυπουργος, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος χαρακτήρισε ιστορική την σημερινή ημέρα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του πρωθυπουργού

Φωτό newsIT
Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε περίπου στις 22:30 και στεκόμενος δίπλα στον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΡΤ, Λάμπη Ταγματάρχη, αρχικά δήλωσε τα εξής: “Είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνηση. Είναι μία ιστορική μέρα σήμερα, μετά από δύο χρόνια ακριβώς αγώνων που δικαιώθηκαν, διότι οι τίμιοι αγώνες δικαιώνονται. Σήμερα ανοίγει ξανά η ΕΡΤ και καλύπτεται μία ανάγκη του ελληνικού λαού στην έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα να δείξουμε ότι μπορεί ένας οργανισμός να είναι δημόσιος, να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και τα δημόσια αγαθά έξω από την λογική του κρατισμού, έξω από την λογική που μέχρι σήμερα έζησε η ΕΡΤ. Μία λογική επιβολής των απόψεων της εκάστοτε κυβέρνησης”.

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός τόνισε: “Η ΕΡΤ ανήκει στον ελληνικό λαό, η ΕΡΤ είναι ταυτόσημη με την ιστορία της Ελλάδας και του ελληνικού λαού και είμαστε όλοι μας πολύ χαρούμενοι και συγκινημένοι σήμερα“.

Μετά από λίγη ώρα, ωστόσο, υπήρξε και δεύτερη… “παρέμβαση” από τον πρωθυπουργό, ο οποίος έκανε νέες δηλώσεις μπροστά στις κάμερες κι ενώ από δίπλα του παρακολουθούσαν ο νέος πρόεδρος της ΕΡΤ, Διονύσης Τσακνής, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά και η σύζυγός του, Δανάη Στράτου.

Είπε, λοιπόν, ο Αλέξης Τσίπρας μεταξύ άλλων: “Ήρθα για να συμμετάσχω στην γιορτή που είναι γιορτή της Δημοκρατίας. Την ΕΡΤ δεν την άνοιξε η κυβέρνηση αλλά οι αγώνες των εργαζομένων, οι αγώνες του ελληνικού λαού δύο χρόνια τώρα απέναντι σε μία βάναυση και παράλογη πολιτική. Σήμερα πρέπει να είμαστε όλοι χαρούμενοι και να ατενίζουμε με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον και θέλω να πω ότι θα κριθούμε όλοι μας και εσείς εδώ από την δουλειά σας, προκειμένου να δώσετε ένα άλλο δείγμα για το τι είναι δημόσιο αγαθό. Έξω από την λογική της κρατικής ΕΡΤ. Θέλουμε μία δημόσια ΕΡΤ που να ανήκει σε όλο το λαό. Θέλω να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους για τους αγώνες τους. Ο αγώνας του ελληνικού λαού που είναι έντιμος θα δικαιωθεί σύντομα. Να είστε καλά. Σήμερα ας γιορτάσουμε”.

Το χρονικό της γιορτής

Η επάνοδος της ΕΡΤ και η επαναλειτουργία της δύο χρόνια μετά το αιφνιδιαστικό της κλείσιμο, είναι από το πρωί της Πέμπτης γεγονός.

Με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της χώρας, ξεκίνησε το νέο της τηλεοπτικό πρόγραμμα στις 06:00 το πρωί της Πέμπτης η ΕΡΤ, παρουσιάζοντας μία σειρά ενημερωτικών εκπομπών και δελτία ειδήσεων.

Το κλίμα ήταν πανηγυρικό αλλά και συγκινησιακά φορτισμένο από τους απολυμένους εργαζομένους που επανήλθαν, ενώ από νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης έχει στηθεί μία μεγάλη γιορτή στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ.

Στην συναυλία που έχει διοργανωθεί συμμετείχαν γνωστοί καλλιτέχνες, καθώς και τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ.



Η γιορτή μάλιστα ξεκίνησε με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Στο Ραδιομέγαρο παραβρέθηκε και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, συνοδευόμενος από την σύζυγό του, εικαστικό Δανάη Στράτου.


Εν τω μεταξύ, όσο περνούσε η ώρα συγκλεντρωνόταν και περισσότερος κόσμος στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.


Συλλαλητήριο από την ΠΟΣΠΕΡΤ

Παράλληλα με την μεγάλη γιορτή, νωρίτερα διοργανώθηκε συλλαλητήριο από την ΠΟΣΠΕΡΤ έξω από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.




Ακόμη, τελέστηκε τρισάγιο στην μνήμη των εργαζομένων της ΕΡΤ που έχασαν την ζωή τους τα τελευταία δύο χρόνια.

Το κάλεσμα της ΠΟΣΠΕΡΤ

Η ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ, αναφέρει μεταξύ άλλων:

“- Για να τιμήσουμε έναν μοναδικό, αταλάντευτο, αδιάκοπο, ανένδοτο αγώνα.

– Για τη μνήμη των αδικοχαμένων συναδέλφων και αλληλέγγυων
(ΘΑ ΤΕΛΕΣΤΕΙ ΤΡΙΣΑΓΙΟ)

– Για τη δημοκρατία, την αποτίναξη των μνημονίων και
την αξιοπρέπεια του λαού και την ανάταξη χώρας.

Πετύχαμε την πρώτη μεγάλη νίκη
Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για όσα μαζί διεκδικήσαμε
Οι εργαζόμενοι, σας θέλουμε συμπαραστάτες και οδηγούς αυτού του αγώνα

Σας καλούμε όλους την Πέμπτη 11 Ιούνη στις 19:00 στο Ραδιομέγαρο

2 χρόνια αγώνων, των εργαζομένων της ΕΡΤ, της ΠΟΣΠΕΡΤ, των αλληλέγγυων, των συνδικάτων, των πολιτικών φορέων και κινημάτων, και με τη στήριξη της κοινωνίας, έδωσαν την πρώτη μεγάλη νίκη και την επαναλειτουργία της ΕΡΤ”.

Ρεπορτάζ: Μίλτος Σακελλάρης
Επιμέλεια: Χρήστος Μαυραγάνης

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε