Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Βάλτε συνταγματικό ”φρένο” στο χρέος για να συζητήσουμε μείωση επιτοκίου”

Για τα ”ψηφαλάκια” οι Γερμανοί πολιτικοί μπλοκάρουν τη σωτηρία της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.
 

Ο Υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γ. Άσμουσεν δήλωσε ότι η μείωση των επιτοκίων των δανείων που παίρνουν η Ελλάδα και η Ιρλανδία από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης είναι δυνατή, μόνο αν οι 2 χώρες είναι διατεθειμένες να κατοχυρώσουν το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο στο σύνταγμά τους.
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερ, η Γερμανία πιέζει τους εταίρους της στην Ευρωζώνη να ακολουθήσουν τον κανόνα του “φρένου στο χρέος”, τον οποίο περιέβαλε η ίδια το 2009 με συνταγματική ισχύ, αλλά συναντά ισχυρές αντιδράσεις.
 
Η Γερμανία, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, από την πλευρά της ”στυλώνει” τα πόδια σε μέτρα που θα ανακουφίσουν τις χώρες της Ευρωζώνης με δημοσιονομικά προβλήματα, κυρίως λόγω των αρκετών εκλογικών αναμετρήσεων που θα γίνουν τους επόμενους μήνες στα κρατίδιά της.
 
Για αυτό το λόγο χθες ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκουίντο Βεστερβέλε δήλωσε ότι δεν βλέπει το λόγο της αύξησης των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την οποία βροντοφωνάζουν αξιωματούχοι της ΕΕ, όπως ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αλλά και το ΔΝΤ.
 
Ομως η αναπάντεχα μεγάλη ζήτηση στη χθεσινή πρώτη έκδοση ομολόγου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σύμφωνα με το Ρόιτερ, μπορεί να ενισχύσει την άποψη ότι το Ταμείο μπορεί να αντλήσει περισσότερα κεφάλαια με μικρό κόστος από τις αγορές και να χρηματοδοτήσει στη συνέχεια την επαναγορά ομολόγων χωρών, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία, σύμφωνα με το σχέδιο που συζητείται στην ΕΕ.
 
Το Ταμείο πώλησε χθες 5ετή ομόλογα ύψους 5 δις. ευρώ και η ζήτηση που υπήρξε από 500 επενδυτές από όλο τον κόσμο έφθασε τα 44,5 δις. ευρώ ή 9 φορές μεγαλύτερη, ενώ το κόστος δανεισμού ήταν μόνο μισή ποσοστιαία μονάδα υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο κόστος για τη Γερμανία.
 
Ιδιαίτερα έντονη ήταν η ζήτηση του ”ευρωπαικού ομολόγου” από την Ασία, καθώς η Ιαπωνία αγόρασε το 20% της έκδοσης.
 
“Το τεράστιο ενδιαφέρον των επενδυτών επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη στη στρατηγική που ακολουθείται για την αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη”, δήλωσε ο επικεφαλής του Ταμείου κ. Κλάους Ρέγκλινγκ.
 
Τα ποσά από την έκδοση του ομολόγου προορίζονται για τη χρηματοδότηση της βοήθειας προς την Ιρλανδία, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έκανε με την ΕΕ και το ΔΝΤ.
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε