Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Βαράει” διάλυση η ΓΣΕΕ με αποχωρήσεις και γιουχαίσματα – Ψαλίδισμα μισθών του ιδιωτικού τομέα

Βαράει” διάλυση η ΓΣΕΕ με αποχωρήσεις και γιουχαίσματα – Ψαλίδισμα μισθών του ιδιωτικού τομέα

– Αποχώρησαν ΔΑΚΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση από το Διοικητικό Συμβούλιο
– Μόνος απέμεινε ο Γ.Παναγόπουλος που… δεν φοράει παντελόνια για το κρύο
– To Newsit είναι εκεί και σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις από την επεισοδιακή συνεδρίαση
– Ανένδοτοι στις διαπραγματεύσεις οι ελεγκτές της τρόικας

Την ώρα που τα εργασιακά κεκτημενα καταπατώνται με τρόπο που δεν έχουμε ξανδεί, το μεγαλύτερο συνδικαλιστικό όργανο υφίσταται πρωτοφανή κρίση με την παράταξη της ΔΑΚΕ και την Αυτόνομη Παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρούν από το ΔΣ καταγγέλοντας την ηγεσία. “Μονόδρομος η αποχώρηση” λέει και το ΠΑΜΕ που έχει ήδη αποχωρήσει.

Στη γωνία ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος – μόνη η ΠΑΣΚΕ πλέον στο ΔΣ – ο οποίος δέχτηκε τα πυρά των παρατάξεων για την στάση που κρατά έναντι των απαιτήσεων της τρόικας και των πολιτικών της κυβέρνησης.

Την αποχώρηση της ΔΑΚΕ από το ΔΣ ανακοίνωσε ο Βαγγέλης Μπούζουλας, κατακεραυνώνοντας τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ.”Δεν μπορούμε να κρατάμε άλλο το χέρι σας, δεν προχωράμε πια στον κατήφορο που οδηγείτε το συνδικαλιστικό κίνημα και τους εργαζόμενους” δήλωσε. “Στους αγώνες θα είμαστε παρόντες” τονισε και σημείωσε ότι “θα ξανασυναντηθούμε όταν αποφασίσετε αλλαγές που θα υποστηρίζονται από τους εργαζόμενους και όχι από το ΔΝΤ”.

Ο κ. Μπούζουλας είπε ότι αποχώρησε για ένα σωρό ζητημάτων και δράσεων του προεδρείου το οποίο “λειτουργεί ως μονοπρόσωπη ΕΠΕ” όπως είπε και κατήγγειλε τις μυστικές συναντήσεις. Ζήτησε να γίνει γενική συνέλευση για αλλαγές στην πορεία της ΓΣΕΕ.

Την αποχώρηση από το ΔΣ προανήγγειλε και ο Γ. Γαβρίλος της Αυτόνομης Παρέμβασης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ήταν αναπληρωτής Γραμματέας της ΓΣΕΕ. “Επιλογή ευθύνης” χαρακτήρισε την αποχώρηση ενώ καλεσε για δυνατή κινητοποίηση στο εσωτερικό της ΓΣΕΕ και γενική συνέλευση προς αλλαγή πορείας.

Εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο κ. Πέρρος δήλωσε ότι η αποχώρηση από τη ΓΣΕΕ είναι μονόδρομος και κάλεσε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν γύρω από το ΠΑΜΕ.

Ο ίδιος ο κ. Παναγόπουλος δήλωσε ότι “έχουμε υποχρέωση να δίνουμε τον αγώνα γιατί οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη τα συνδικάτα” και πρόσθεσε ότι “μόλις φανεί αχτίδα φωτός θα πάρουμε πίσω όσα μας στέρησαν”. Τόνισε δε ότι κανένας συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕ δεν πρόκειται να υπογράψει επιχειρησιακές συμβάσεις και σημείωσε ότι “εμείς δεν είμαστε υποχείρια καμίας κυβέρνησης και καμίας τρόικας”. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τοποθέτηση Παναγόπουλου έγινε δεκτή με αποδοκιμασία από τους συνδικαλιστές που βρίσκονταν στο ακροατήριο.

Πριν τις αποχωρήσεις και γνωρίζοντας τι θα επακολουθήσει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δήλωσε ότι χρειάζεται “αρραγές μέτωπο” και ότι το γενικό συμβούλιο οργανώθηκε για να δοθεί δυναμική στην όγδοη απεργία μέσα στη χρονιά. Έχει προγραμματιστεί για τις 15 Δεκεμβρίου.

Για τις μυστικές συναντήσεις, είπε ότι δημοσιογράφοι και πολιτικοί αναλυτές και πολιτικά κέντρα έκαναν επίθεση στη ΓΣΕΕ και ότι διαστρεβλώθηκε η ουσία των συναντήσεων με τους κοινωνικούς εταίρους και το υπουργείο Εργασίας με αντικείμενο τις επιχειρησιακές συμβάσεις. Απευθυνόμενος δε στους συνέδρους είπε ότι είναι γνωστό σε όλους πως οι συλλογικές συμβάσεις και οι συμφωνίες δεν αποφασίζονται πάντα μπροστά στις κάμερες και ότι υπάρχουν συζητήσεις που δεν λέγονται.

Δήλωσε επίσης ότι το τρίτο μνημόνιο θα είναι το χειρότερο για τους εργαζόμενους και πρόσθεσε ότι σε αντίθεση με την κυβέρνηση αυτούς δεν τους δεσμεύει και πρέπει να αντιδράσουν.

Ο κ. Παναγόπουλος τόνισε ότι πρέπει να σωθούν και να επεκταθούν οι συλλογικές συμβάσεις γιατί όπως είπε από τις 983.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα το 92% απασχολούν κάτω από 50 άτομα και από αυτές το 72% κάτω από 20 άτομα, πράγμα που σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων εκεί δεν έχουν συνδικαλιστική εκπροσώπηση και είναι έρμαια στις αποφάσεις των εργοδοτών. Δήλωσε δε ότι υπάρχουν σήμερα 7.000 επιχειρήσεις που καταπατούν τα εργασιακά κεκτημενα.

Στο μεταξύ, οι αλλαγές στα εργασιακά βρίσκονται στο τελικό στάδιο και η υπουργός Εργασίας ενημερώνει την τρόικα για τις επιχειρισιακές συμβάσεις εντός του Σαββατοκύριακου, σύμφωνα με πληροφορίες. Η τρόικα ωστόσο δεν φαίνεται διατεθειμένη να δεχτεί όρους.

Παρέμβαση για το θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων που βάζουν βόμβα στα θεμέλια των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα, έκανε χτες από το υπουργικό συμβούλιο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός καλώντας εμμέσως για συναινετικές αποφάσεις, ενώ μετά το συμβούλιο ο κ. Παπανδρέου συνεδρίαζε μέχρι αργά με τον υπ. Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, την υπουργό Εργασίας κ. Κατσέλη και τον αναπληρωτή υπουργό κ. Κουτρουμάνη για το θέμα των επιχειρησιακών και που αυτές θα εφαρμοστούν.

Υπενθυμίζεται ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι κρίσιμη καθως στην Αθήνα φτάνει ο ίδιος ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρως Καν και ο Όλι Ρεν που δεν έχουν καμία πρόθεση να μας χαϊδέψουν και θα ζητήσουν να δουν μέτρα.

Αν ισχύσει η επιχειρησιακή σύμβαση οι μισθοί των υπαλλήλων στις εταιρείες που θα την εφαρμόσου μειώνονται κατά 12%. Προβληματικό σημείο είναι ότι σε λίγο εν μέσω κρίσης οι προβληματικές επιχειρήσεις θα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και οι επιχειρησιακές θα κινδυνεύσουν να γίνουν θεσμός.

Σύμφωνα με έρευνα του Newsit:

– Οι εμποροϋπάλληλοι από 903 ευρώ μηνιαίως θα φτάσουν στα 795 ευρώ που σημαίνει απώλεια 1512 ευρώ ετησίως

– Οι υπάλληλοι ακτοπλοϊκών εταιρειών από 1279 ευρώ μηνιαίως θα φθάσουν στα 1118 ευρώ, που σημαίνει απώλεια 2128 ευρώ ετησίως

– Οι τραπεζικοί υπάλληλοι από 1.000 ευρώ μηνιαίως θα φτάσουν τα 880 ευρώ που σημαίνει 1680 ευρώ ετήσιες απώλειες

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε