Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Βαρύς ο πέλεκυς για τη διαφθορά στο Δημόσιο

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Κάθε μορφή διαφθοράς θα αποτελεί κακούργημα και όχι πλημμέλημα.

Σκληρά μέτρα για τη διαφθορά ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, στο νομοσχέδιο για την τροποποίηση του νόμου για το “πόθεν έσχες” και των διατάξεων του ποινικού κώδικα που αφορούν τα εγκλήματα σχετικά με την υπηρεσία.

 

Σύμφωνα με τις διατάξεις προβλέπεται:

Το πρόσωπο που δίνει στοιχεία για εμπλοκή υπαλλήλου σε πράξη διαφθοράς ή συμβάλλει στην αποκάλυψη τοτε έχει ως συνέπεια την ατιμωρησία του. Το ίδιο ισχύει για τον καταγγέλοντα υπάλληλο, όταν συμβάλλει στην αποκάλυψη κυκλώματος διαφθοράς ή στην αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς των προϊσταμένων του.

Σε περίπτωση που οι καταγγελίες αφορούν αδικήματα τα οποία έχουν παραγραφεί ο καταγγέλλων που εμπλέκεται δεν θα απαλλάσσεται αλλά θα μειώνεται η ποινή του.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης θα έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει και να ζητά έλεγχο των δηλώσεων των περιουσιακών στοιχείων (πόθεν έσχες) συγκεκριμένων προσώπων σε περίπτωση καταγγελίας από οποιονδήποτε.

Μετατράπεται σε κακούργημα ο παράνομος πλουτισμός των υπόχρεων σε δήλωση “πόθεν έσχες” προσώπων όταν υπερβαίνει το ποσό των 73.000 ευρώ

Στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και δήμευση του μεριδίου συμμετοχής στις off shore εταιρείες, όταν υπάρχει συμμετοχή των υπόχρεων σε δήλωση “πόθεν έσχες” σε off shore εταιρείες. 

Προβλέπεται επίσης ότι η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων επιφέρει έκπτωση από το αξίωμα ή την κατεχόμενη θέση αυτοδικαίως με τη δημοσίευση της αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης. 

Μετατρέπεται σε κακούργημα η συμμετοχή σε απιστία δημοσίου υπαλλήλου, εφοριακού ή τελωνειακού με προβλεπόμενη ποινή κάθειρξης αντί κάθειρξης αντί πλημμελήματος που ήταν σήμερα. 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε