weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Βάζουν ενέχυρο σπίτια και μαγαζιά

Βάζουν ενέχυρο σπίτια και μαγαζιά
EUROKINISSI
Όπως γράφει το “Εθνος”, τους τελευταίους μήνες της μεγάλης κρίσης έχουν εμφανιστεί στην αγορά φαινόμενα ακόμη και ενεχυρίασης ακινήτων για ορισμένο χρονικό διάστημα, μέχρι να βρεθούν χρήματα. Ενα άτυπο ενεχυροδανειστήριο έχει δημιουργηθεί, το οποίο, σε ορισμένες συμφωνίες, εκμεταλλεύεται την ανάγκη πολλών ιδιοκτητών ακινήτων.
 
Σε άλλες περιπτώσεις, πάντως, τις λιγότερες φυσικά, λειτουργούν ως σωτήρες ανθρώπων που έχουν πολλά χρέη. Εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας, κάποιοι αποφάσισαν να βάλουν την ακίνητη περιουσία τους ενέχυρο, κάνοντας τις λεγόμενες αυτοσυμβάσεις.
 
Ετσι, κάποιος με οικονομικά προβλήματα βρίσκει αγοραστή και του πουλάει ένα ακίνητο σε τιμή πολύ χαμηλότερη από την πραγματική του αξία. Υπογράφουν ένα προσύμφωνο συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας (συνήθως λίγων μηνών) κατά την οποία ο πωλητής έχει δικαίωμα να εμφανιστεί και να πληρώσει το χρέος του. Αν δεν το κάνει, τότε ο αγοραστής μπορεί να κάνει μονομερώς οριστικό συμβόλαιο και να περιέλθει το ακίνητο στην ιδιοκτησία του.
 
Επειδή, η πώληση ακινήτου κάτω από την αντικειμενική αξία είναι παράνομη και δεν μπορεί να σταθεί σε κανένα δικαστήριο, ακολουθείται η εξής πρακτική: Στο προσύμφωνο μπαίνει ως τιμή πώλησης η αντικειμενική ή κάποια πολύ κοντά σ’ αυτήν.
 
Ωστόσο, υπάρχουν και κρυφές συμφωνίες για πώληση σε τιμή χαμηλότερη κατά 20%-30% ή και περισσότερο.
 
 
1 ΑΥΤΟΣΥΜΒΑΣΗ
Ο μαγικός όρος που χρησιμοποιείται εσχάτως στην κτηματαγορά είναι η αυτοσύμβαση. Σύμφωνα με ειδικούς, αυτοσύμβαση είναι η υπογραφή προσυμφώνου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέχρι να γίνει το οριστικό συμβόλαιο. Αν δεν εμφανιστεί ο πωλητής, τότε ο αγοραστής έχει το δικαίωμα να προχωρήσει μόνος του στη σύνταξη του οριστικού και αμετάκλητου συμβολαίου.
 
2 ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Πολλοί επιτήδειοι έχουν συστήσει εταιρείες που δανείζουν με ενέχυρο ή υποθήκη κάποιο ακίνητο, ένα αυτοκίνητο ή άλλο περιουσιακό στοιχείο. Διαφημίζουν την ευκολία που έχουν να εξασφαλίσουν ρευστό, τονίζουν τις αδυναμίες των τραπεζών που αρνούνται ή καθυστερούν τα δάνεια και με τον τρόπο αυτό «τσιμπάνε» πελάτες – απελπισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων.
 
3 ΜΙΣΟΤΙΜΗΣ
Διαμέρισμα εμπορικής αξίας 250.000 ευρώ και αντικειμενικής 190.000 πουλήθηκε μόλις 120.000 ευρώ καθώς τόσα είχε ανάγκη ο πωλητής, που δεν εμφανίστηκε ποτέ μετά την υπογραφή του προσυμφώνου, δίνοντας το δικαίωμα στον αγοραστή- δανειστή να προχωρήσει σε οριστικό συμβόλαιο. Διαμέρισμα 90 τ.μ. στην Αθήνα αντικειμενικής αξίας 140.000 ευρώ πουλήθηκε μόλις 90 χιλ. ευρώ.
 
Σπίτια στο σφυρί για «ένα κομμάτι ψωμί»
 
Η έλλειψη ρευστού αναγκάζει κατά κύριο λόγο μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και μικροϊδιοκτήτες ακινήτων να καταφύγουν στις αυτοσυμβάσεις.
 
Το φαινόμενο της αυτοσύμβασης δεν είναι τωρινό αλλά δεν γίνονταν κάτω από την πίεση χρεών που μπορούν να οδηγήσουν στη φυλακή τον ιδιοκτήτη ακινήτων, αλλά για φορολογικούς λόγους ή για μεταβίβαση μεταξύ ενός νομικού προσώπου σε άλλο.
 
 
Όπως γράφει στο ρεπορτάζ του το “Εθνος”, κτηματομεσίτες και σύμβουλοι ακινήτων επεσήμαναν ότι υπάρχουν δεκάδες συμβόλαια για ενέχυρο τους τελευταίους μήνες.
 
Οι περισσότεροι πωλητές είναι έμποροι που καταστράφηκαν «πνιγμένοι» στα χρέη, υπάρχουν, όμως, και άλλοι επαγγελματίες όπως μικροεργολάβοι που έχουν δανεικά αλλά δεν μπορούν να πουλήσουν ακίνητα και κατασκευαστές που είναι στο… περίμενε για να εισπράξουν από το Δημόσιο.
 
Μας ανέφεραν περιπτώσεις ιδιοκτητών ακινήτων που χρειάζονταν άμεσα 150.000 ευρώ και υπέγραψαν προσύμφωνο πώλησης ακινήτου που κόστιζε τα διπλάσια.
 
Ομως, οι αγοραστές ζητούσαν και υπερβολικά επιτόκια για τα δανεικά, με αποτέλεσμα να πάρουν τελικά το ακίνητο για «ένα κομμάτι ψωμί».
 
 

#TAGS MM