Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Βάζουν φρένο στο λάδωμα για το δίπλωμα οδήγησης – Πόθεν έσχες και στους εξεταστές

Βάζουν φρένο στο λάδωμα για το δίπλωμα οδήγησης – Πόθεν έσχες και στους εξεταστές
Να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα προσπαθεί το υπουργείο υποδομών που προσπαθεί να φέρει την διαφάνεια και στις εξετάσεις οδήγησης. Θεσπίζει και πόθεν έσχες των εξεταστών.
Να καταπολεμήσει τις χρόνιες παθογένειες στα διπλώματα οδήγησης, αλλά και να βελτιώσει την εκπαίδευση των υποψηφίων οδηγών επιχειρεί το υπουργείο Υποδομών.
 
Τη Δευτέρα αναρτήθηκαν σε δημόσια διαβούλευση οι προτάσεις του υπουργείου για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου χορήγησης αδειών, με στόχο τη διαφάνεια και την αξιοπιστία του συστήματος, αλλά και την καταπολέμηση του χρηματισμού, που αποτελεί πάγια πρακτική στις εξετάσεις εδώ και δεκαετίες.
 
Επίσης, οι υποψήφιοι οδηγοί δεν θα χρειάζεται να αγοράζουν τα εκπαιδευτικά βιβλία για αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, λεωφορεία και φορτηγά, αλλά θα τα μεταφορτώνουν δωρεάν από την ιστοσελίδα του υπουργείου.
 
Οι προτεινόμενες αλλαγές
 
Οι κύριες κατευθύνσεις του υπουργείου αφορούν στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης, στη διασφάλιση της ποιότητας και της διαφάνειας των εξετάσεων και στη καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων προτείνονται οι αλλαγές στην εκπαίδευση των εξεταστών, καλύτερη παρακολούθηση στις σχολές οδηγών, αλλά και εφαρμογή μηχανογραφικού συστήματος στις δραστηριότητές της, αυστηρότερες κυρώσες στους παραβάτες και δημιουργία φορέα εποπτείας στις υπηρεσίες μεταφορών των περιφερειών.
 
Επίσης, το υπουργείο εισηγείται αλλαγές στην εξέταση των οδηγών, όπως η βιντεοσκόπηση των εξετάσεων, με παράλληλη φραγή των κινητών , η μηχανογραφική παρακολούθηση των αποτελεσμάτων (με καταγραφές σε κεντρικό και όχι τοπικό σύστημα, όπως γίνεται σήμερα), η δοκιμασία των ειδικών ελιγμών σε κρατικές πίστες και άλλα μέτρα.
 
Ακόμη, θεσπίζεται – μεταξύ άλλων – ο ουσιαστικός έλεγχος του «πόθεν έσχες» των εξεταστών, αλλά και η απομάκρυνσή τους σε περίπτωση κακής εκτέλεσης των καθηκόντων τους. Επιπροσθέτως, το υπουργείο Υποδομών φιλοδοξεί να ελαχιστοποιήσει την γραφειοκρατία, μειώνοντας σε μία την επίσκεψη του πολίτη στην υπηρεσία μεταφορών, αντί τριών που ισχύει σήμερα.
 
Πάντως, στις προτάσεις του υπουργείου δεν προβλέπεται κάποια τροποποίηση σε ό,τι αφορά την εξέταση στην πορεία ή στις ελάχιστες ώρες θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης.
 
 
Πηγή: Το Βήμα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε