Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Βενιζέλος: “Κανένα πρόβλημα για τα Ταμεία” – Εγγυήσεις υπάρχουν;

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Κατηγορηματικός είναι ο Ε. Βενιζέλος που μετά τη λογική αντίδραση για το επερχόμενο “κούρεμα” και στα ομόλογα των Ταμείων

για δεύτερη φορά σε λιγότερες από 12 ώρες παρεμβαίνει και με ανακοίνωσή του διαβεβαιώνει πως:

“Οποιαδήποτε λύση για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους θα συνοδεύεται από μέτρα που όχι απλώς διατηρούν, αλλά βελτιώνουν αισθητά το σημερινό επίπεδο της περιουσίας των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων. Για τον σκοπό αυτό, η Κυβέρνηση έχει σχεδιάσει και είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα κοινωνικής και ασφαλιστικής πολιτικής. Άρα, με τον τρόπο αυτό δίνεται πλήρης απάντηση στη γνήσια ανησυχία των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.”

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης για δεύτερη φορά κατακρίνει την στάση ορισμένων εκ των τραπεζιτών λέγοντας μάλιστα ότι η ανησυχία γύρω απ’ τα ταμεία οφείλεται σε κλίμα που δημιουργείται σκόπιμα από αυτούς ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης κάποιων τραπεζών:
“Όσοι, όμως, επιχειρούν να κρύψουν πίσω από την δήθεν ανησυχία τους για τα ασφαλιστικά ταμεία, την ανησυχία τους για τον τρόπο με τον οποίο θα διαμορφωθούν οι μετοχικές σχέσεις στις τράπεζες, μετά την επανακεφαλαιοποίηση και την πλήρη εξυγίανσή τους, ας μη συνεχίζουν να καλλιεργούν αυτό το επιχείρημα γιατί δεν τους οδηγεί πουθενά. Είναι άλλο οι βασικοί μέτοχοι των τραπεζών και άλλο οι εργαζόμενοι, οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι” αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Ωστόσο μέχρι να μάθουμε την τελική συμφωνία υπα΄ρχει ανησυχία καθώς εαν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, νέα δανειακή σύμβαση της χώρας για ανακεφαλαιοποίηση των ταμείων, τότε θα υπάρξει κούρεμα συντάξεων και εφάπαξ.
“Βέβαιο” θεωρείται από κάποιους ότι το αύριο θα “ξημερώσει” κούρεμα τουλάχιστον στις υψηλές συντάξεις.

Υπάρχουν ταμεία τα οποία είναι “εκτεθειμένα” καθώς μέρος της περιουσίας τους είναι σε ομόλογα. 2,2 δισ είναι τα ομόλογα του ΙΚΑ, 2 δισ. ευρώ το ΤΕΑΙΤ και άλλο 1,5 δισ. το ΤΕΑΔΥ.

Το ΟΑΕΕ και το ΤΕΒΕ έχουν ομόλογα ύψους περίπου 120 εκατομμυρίων και περί τα 30 εκατομμύρια το ΕΤΑΠ- ΜΜΕ.

Αν δεν εξαιρεθούν και δεν ενισχυθούν τα Ταμεία, τότε θα “ταρακουνηθεί” και το ασφαλιστικό σύστημα: Το ΙΚΑ για παράδειγμα είχε μέχρι και τον Αύγουστο απορροφήσει το 93% της κρατικής χρηματοδότησης, ενώ διαθέτει στην κατοχή του ομόλογα αξίας 2,2 δις ενώ 1,8 δισ. διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος. Συνολικά 4 δισ. ευρώ.

Αν στις απώλειες λόγω κουρέματος προστεθεί και η απώλεια εσόδων από ανεργία και ύφεση τότε ο ασφαλιστικός φορέας θα βρεθεί στο χείλος του γκρεμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

“Κούρεμα” 100 δισ. και στο βάθος πρόωρες εκλογές

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε