Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

«Βλακωδώς βίαιη η Χρυσή Αυγή, ερασιτεχνικά επικίνδυνος ο ΣΥΡΙΖΑ»

«Βλακωδώς βίαιη η Χρυσή Αυγή, ερασιτεχνικά επικίνδυνος ο ΣΥΡΙΖΑ»

Κόλαφος για τη Χρυσή Αυγή και τον ΣΥΡΙΖΑ σημερινό δημοσίευμα της Welt του Βερολίνου, που μιλά για «επονείδιστους εξτρεμιστές» στην Ελλάδα μετά τις εκλογές της Κυριακής.

Ξεκινώντας από το ΣΥΡΙΖΑ, η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι «ο κομματικός συνασπισμός χρειάστηκε μόλις δύο μέρες για να αποδειχθεί ερασιτεχνικός και επικίνδυνος». Ο αρθρογράφος επικαλείται ατυχείς, κατά τη γνώμη του, δηλώσεις και πολιτικούς χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ και του επικεφαλής του Αλέξη Τσίπρα.

«Στην άλλη άκρη του φάσματος, τρομάζει η βλακωδώς βίαιη συμπεριφορά της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής, που έφτασε το 7%», γράφει. Το άρθρο κλείνει με την εκτίμηση: «Οι νέες εκλογές δεν θα ήταν ίσως καθόλου κακές για τη χώρα, παρά μόνο για τα ακραιφνή της κόμματα. Την επόμενη φορά δεν θα μπορούσαν σε καμία να επιτύχουν καλύτερο αποτέλεσμα. Πάντως σίγουρα όχι αν συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο».

Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου αφιερώνει στην Ελλάδα σχεδόν όλη τη δεύτερη σελίδα της. Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα κάνει λόγο για «νευρικό πέρασμα στον τελευταίο γύρο», αναφερόμενη στην έως τώρα αδυναμία των κομμάτων να συμφωνήσουν σε μία κυβέρνηση συνασπισμού. «Επειδή οι νέες εκλογές θα ενίσχυαν πιθανόν τα ακραία κόμματα, οι παραδοσιακές δυνάμεις άρχισαν να αισθάνονται την ανάγκη να έρθουν σε συμφωνία», εκτιμά η αρθρογράφος και συμπληρώνει: «Στην αλλαγή διαθέσεων συνέβαλε εμφανώς ένας άνδρας στον οποίο ξαφνικά στρέφονται νέες ελπίδες: Ο Φώτης Κουβέλης».

Η SZ κάνει λόγο για «ελιγμούς της Αθήνας» και σημειώνει ότι οι Έλληνες εντείνουν την αγωνία και αυτό εν μέσω μίας κατάστασης που δεν θα μπορούσε να είναι δραματικότερη».

Αναφορά γίνεται και στην αυστηρή γραμμή που τηρεί η ΕΕ έναντι της Ελλάδας. Η εφημερίδα σημειώνει ότι «η ΕΕ δεν θέλει σε καμία περίπτωση να υποχωρήσει έναντι των Ελλήνων. Μόνο αν η νέα κυβέρνηση τηρήσει στο ακέραιο το συμφωνηθέν πρόγραμμα εξυγίανσης θα υπάρξει περαιτέρω οικονομική βοήθεια».

Η SZ φιλοξενεί τέλος συνέντευξη του Ντιρκ Χίρσελ, επικεφαλής του τμήματος οικονομικής πολιτικής του συνδικάτου εργαζομένων Ver.di. Ο Γερμανός ειδικός εκτιμά ότι το δημοσιονομικό σύμφωνο καταστρέφει την Ευρώπη. Ο κ Χίρσελ θεωρεί ότι η πολιτική λιτότητας πλήττει τα θύματα της κρίσης εκτιμώντας παράλληλα ότι η γερμανική καθοδήγηση βλάπτει τη δημοκρατία.

«Οι καταστροφικές επιπτώσεις μίας δημοσιονομικής πολιτικής δίχως ανάπτυξη φαίνονται σήμερα στη Νότια Ευρώπη. Κανένα βιομηχανικό κράτος τα τελευταία 25 χρόνια δεν προσάρμοσε τα δημοσιονομικά του τόσο ραγδαία όσο η Αθήνα το 2010. Το δημοσιονομικό έλλειμμα συρρικνώθηκε τότε κατά 5%. Οι περικοπές μείωσαν τους μισθούς και την κατανάλωση. Οι ρυθμοί ανάπτυξης έπεσαν το 2011 πάνω από 6%. Τα φορολογικά έσοδα κατέρρευσαν. Ένας στους πέντε Έλληνες είναι άνεργος» παρατηρεί μεταξύ άλλων ο Γερμανός ειδικός.

Στις οικονομικές σελίδες της Frankurter Allgemeine Zeitung επιχειρείται ένας απολογισμός της πορείας μεταρρυθμίσεων στις ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση. Η εφημερίδα εκτιμά ότι «οι μεταρρυθμίσεις ξεκίνησαν, αλλά για την επιτυχία τους απαιτείται μεγάλη αντοχή».

Αναφερόμενη στην Ελλάδα η FAZ μιλά για «αμφιβολίες για τη μεταρρυθμιστική πορεία στην Ελλάδα» και επισημαίνει: «Το εκλογικό αποτέλεσμα, που προκάλεσε δραματική απώλεια ψήφων για τα μέχρι σήμερα μεγάλα κόμματα, κρύβει τώρα τον κίνδυνο απουσίας μίας πολιτικής δύναμης η οποία θα υλοποιήσει τις συμφωνίες που έχουν ήδη υπογραφεί. Γι’ αυτό το λόγο πολλοί οικονομολόγοι που τάσσονται υπέρ των μεταρρυθμίσεων, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι οι Έλληνες πολιτικοί -προπαντός ο Αντώνης Σαμαράς- πίεσαν τόσο γρήγορα για νέες εκλογές».

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νεα στοιχεία για τους 21 βουλευτές της Χρυσής Αυγής

Η Χρυσή Αυγή αποκαλύπτεται στον Νίκο Ευαγγελάτο

Ένας πτέραρχος “αναχαιτίζει” τη Χρυσή Αυγή!

Στα ύψη η Χρυσή Αυγή όπου ψήφισαν αστυνομικοί;

Επέστρεψαν τα φαντάσματα με τη Χρυσή Αυγή και τη Λεπέν

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε