weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Βοτανικός κήπος και ελάφια μέσα… στις φυλακές

Βοτανικός κήπος και ελάφια μέσα… στις φυλακές
Η φωτογραφία που δημοσιεύει η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Πρόκειται για έναν παράδεισο με βιοκαλλιέργεια λαχανικών, κήπο λουλουδιών, ελαφάκια που βόσκουν αμέριμνα αλλά και φασιανούς που φροντίζουν οι μαθήτριες κρατούμενες, στις γυναικείες φυλακές.

Το όλο εγχείρημα που παρουσιάζει η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, έχει αναπτύξει το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, το οποίο λειτουργεί μέσα στο συγκεκριμένο κατάστημα κράτησης, με διευθυντή τον θεολόγο καθηγητή κ. Κλήμη Πυρουνάκη.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε να παίρνει σάρκα και οστά τον Σεπτέμβριο του 2008 από τους καθηγητές του σχολείου.

Στόχος είναι οι φασιανοί, οι κυκνόχηνες και όλα τα είδη που εκκολάπτονται και εκτρέφονται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του σωφρονιστικού καταστήματος, να παραμένουν εκεί για έναν χρόνο την κάθε φορά. Στη συνέχεια θα απελευθερώνονται από μαθητές των γειτονικών σχολείων σε χώρους που θα υποδεικνύει το Δασαρχείο Θηβών μετά το τέλος της κυνηγετικής περιόδου (και στη συνέχεια θα αντικαθίστανται).

«Η απελευθέρωση των πουλιών που έχουν εκτραφεί με τη φροντίδα μαθητριών κρατουμένων από μαθητές σχολείων είναι μια μεγαλειώδης και συμβολική πράξη. Αναγνωρίζεις σ’ αυτό διαδρομές ανθρώπινης επικοινωνίας και αλληλεγγύης. Γι’ αυτό θα έχει τον τίτλο «εγκλεισμός και δρόμοι ελευθερίας»», λέει στο «Εθνος» ο κ. Πυρουνάκης.
Ο ίδιος τονίζει: «Οι περιβαλλοντικές δράσεις στο ΣΔΕ αποτελούν «άνοιγμα» στη φύση, στην κοινωνία και στη ζωή και έχουν άμεσο θετικό αντίκτυπο στις εκπαιδευόμενες έγκλειστες μαθήτριες, καθώς τους προσφέρεται η ικανοποίηση της δημιουργίας».
Τα δύο ελαφάκια που υπάρχουν στο χώρο, αν και «είναι ολλανδέζικα» έχουν αποκτήσει… αρχαία ελληνικά ονόματα: Φρίξος και Ελλη. Είναι ζευγάρι και σε τέσσερις-πέντε μήνες η Ελλη θα γεννήσει το μικρό της. Ολη η φυλακή περιμένει πώς και πώς αυτά τα γεννητούρια! «Η ζωογόνος αύρα που εκπέμπουν αυτά τα ζώα με τα υπέροχα μάτια είναι ευεργετική για την ψυχολογία των κρατούμενων γυναικών», τονίζει ο κ. Πυρουνάκης και προσθέτει: «Αργότερα θα γίνει η προώθησή τους σε φυσικό και ακίνδυνο περιβάλλον».
 
Οι θηροφύλακες Θηβών δώρισαν στο σχολείο της φυλακής 15 φασιανούς. Η τεχνική υπηρεσία περιέφραξε έναν χώρο 80 τ.μ. και τοποθετήθηκαν εκεί. Στη συνέχεια το σχολείο προμηθεύτηκε εκκολαπτήριο, στο οποίο τοποθετήθηκαν τα αβγά για την επώασή τους. «Εδώ και έναν χρόνο», αναφέρει ο κ. Πυρουνάκης, «καταφέραμε να φέρουμε στη ζωή 22 φασιανούς και δύο κυκνόχηνες. Αποκτήσαμε τεχνογνωσία ζωοτεχνίας και μάθαμε τα μυστικά εκκόλαψης και εκτροφής».

Το δασαρχείο δώρισε στο σχολείο των φυλακών Ελεώνα δύο ζευγάρια λαγών αλλά δυστυχώς έμεινε μόνο ο ένας, αφού ο άλλος το έσκασε. Όσο για το σχολικό κήπο, αξιοποιήθηκε ένας χώρος 400 τ.μ. που βρίσκεται δίπλα στο διδακτήριο. Οι κρατούμενες μαθήτριες «με ένταση και ενθουσιασμό» προχώρησαν στην καλλιέργεια λουλουδιών, φυτών, και λαχανικών, χρησιμοποιώντας βιολιπάσματα και βιοφάρμακα.

Για τα αρωματικά φυτά δόθηκε ένας μικρός χώρος 60 τ.μ. δίπλα στο αρχιφυλακείο. Στη προσπάθεια -όπως εξηγεί ο κ. Πυρουνάκης- «βοήθησαν η Μητρόπολη Θηβών, αφού πρόσφερε χρήματα για την αγορά 80 φυτών, όπως μέντα, δυόσμος κ.λπ., αλλά και ιδιώτες που είναι φίλοι του σχολείου και προσφέρουν βολβούς, σπόρους κ.λπ.».

#TAGS MM