Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Βουτιά ενοικίων 30% λόγω κρίσης

Βουτιά ενοικίων 30% λόγω κρίσης

Χιλιάδες ξενοίκιαστα διαμερίσματα δημιουργούν υπερπροσφορά που πιέζει προς τα κάτω τις τιμές

Πτώση έως και 30% μέσα σε ένα χρόνο έχουν σημειώσει τα ενοίκια σε γκαρσονιέρες, δυάρια, τριάρια και τεσσάρια, σε πλήθος συνοικιών της Αθήνας και άλλων πόλεων. Στα πολύ μεγάλα διαμερίσματα, μάλιστα, επιφανείας 120 τ.μ. και άνω, επειδή η ενοικίασή τους είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολη, οι μειώσεις φτάνουν ακόμη και το 40%.

Χιλιάδες διαμερίσματα παραμένουν ξενοίκιαστα δημιουργώντας στην αγορά υπερπροσφορά που πιέζει για ακόμη χαμηλότερα ενοίκια, ενώ αποτελούν κανόνα οι ιδιοκτήτες που δέχονται να ρίξουν έως και 20% το μίσθωμα στον ενοικιαστή τους προκειμένου να μην τον χάσουν αφού δύσκολα θα καταφέρουν να μισθώσουν εκ νέου το ακίνητο.

Χαρακτηριστικές του ξεφουσκώματος των ενοικίων, των ευκαιριών που αυτό δημιουργεί και του γενικότερου κλίματος που επικρατεί στην αγορά κατοικίας είναι οι ακόλουθες περιπτώσεις, σύμφωνα με στοιχεία από μεγάλα μεσιτικά
γραφεία.

– Στον Χολαργό, για ανακαινισμένο σπίτι 100 τ.μ. 2ου ορόφου δίπλα στο Μετρό, η ζητούμενη τιμή είναι 600 ευρώ, όταν πέρυσι μισθωνόταν προς 800 και στην αρχή της κρίσης προς 1.000 ευρώ. Σε σχέση με πέρυσι η μείωση είναι 25%.
– Στους Αμπελοκήπους, για ρετιρέ 3άρι 75 τ.μ., ο ιδιοκτήτης ζητούσε μέχρι πρότινος 700 ευρώ, αλλά έπειτα από πολλούς μήνες άκαρπης αναζήτησης ενοικιαστή σε αυτή την τιμή το μίσθωσε τελικά στα 400 ευρώ (-43%).
– Ιδιοκτήτης διαμερίσματος 90 τ.μ. στα Εξάρχεια μέχρι πρότινος ζητούσε 450 ευρώ, «έπεσε» στα 410 ευρώ και τελικά έκλεισε συμφωνία στα 350 ευρώ (-22%).
– Ενοικιαστής ρετιρέ 85 τ.μ. στη Γλυφάδα που πλήρωνε 900 ευρώ, ζήτησε 200 ευρώ μείωση, αλλά ο ιδιοκτήτης αρνήθηκε. Ετσι, ο μισθωτής έφυγε και βρήκε διαμέρισμα περίπου ίσων τετραγωνικών μέτρων στην ίδια περιοχή με 600 ευρώ, δηλαδή 33% χαμηλότερα από όσο έδινε πριν.

Μέχρι και πριν από ένα χρόνο, για διαμερίσματα πέριξ και επί της Πλατείας Κολωνακίου 200 – 250 τ.μ. οι ιδιοκτήτες ζητούσαν ενοίκιο άνω των 3.000 ευρώ. Σήμερα προσπαθούν να τα ενοικιάσουν χωρίς επιτυχία σε τιμές κοντά στα 2.000 ευρώ, δηλαδή κατά 33% χαμηλότερα.

«Εκεί που είναι ακόμη μεγαλύτερες οι μειώσεις, είναι σε κατοικίες και διαμερίσματα άνω των 120 τ.μ., που νοικιάζονται ακόμη πιο δύσκολα αφού όσο μεγαλύτερο είναι ένα σπίτι τόσο πιο αυξημένο κόστος συντήρησης έχει (κοινόχρηστα, θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα κ.λπ.)», όπως δήλωσε στην εφημερίδα “Τα Νέα” η Σταυρούλα Βαμβακά από την εταιρεία συμβούλων και διαμεσολάβησης Remax/New Deal.

Πλέον, ένα σπίτι που διαθέτει φυσικό αέριο έχει πολλαπλάσιες πιθανότητες να νοικιαστεί από κάποιο ίσων τετραγωνικών στην ίδια περιοχή το οποίο χρησιμοποιεί πετρέλαιο.

Η εικόνα στην αγορά των ενοικίων δείχνει ότι ο χρόνος μέχρι να μισθωθεί μια κατοικία έχει αυξηθεί τόσο πολύ ώστε τα ποσά στις αγγελίες αλλάζουν διαρκώς, δηλαδή ο ιδιοκτήτης ρίχνει συνεχώς τις απαιτήσεις του ώστε να μην του μείνει ξενοίκιαστο το σπίτι. «Πλέον, ο μέσος χρόνος αναμονής είναι 4 – 6 μήνες, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που φτάνει τον ένα χρόνο, ειδικά σε γειτονιές όπου έχουν κλείσει πολλά καταστήματα», σύμφωνα με τον Χρήστο Μπλέττα της Remax. Τι έχει συμβεί; Τα λουκέτα στα καταστήματα έχουν προκαλέσει και κύμα ξενοίκιαστων διαμερισμάτων (π.χ. Παγκράτι). Ο έμπορος που έμενε σε κοντινή απόσταση από το κατάστημά του αναζητά αλλού φθηνότερη κατοικία, αφού δεν έχει πλέον λόγο να μένει στη συγκεκριμένη περιοχή.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών είναι ότι τα ενοίκια θα μειωθούν κι άλλο, κάτι που σημαίνει ακόμη μεγαλύτερες ευκαιρίες για όσους αναζητούν σπίτι. Οσο για την καθυστέρηση καταβολής του ενοικίου, παρά τις εκπτώσεις από τους ιδιοκτήτες, αρχίζει από δύο μήνες και φτάνει, σε ακραίες περιπτώσεις, τους έξι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

“Έπιασαν πάτο” τα ενοίκα των καλύτερων γραφείων της Αθήνας – Ελλάδα

Πως να “κουρέψετε” το ενοίκιο σας εως και 30% – Ελλάδα

Η κρίση ρίχνει τα ενοίκια των καταστημάτων

Με διαδικασίες εξπρές οι εξώσεις των ενοικιαστών

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε