Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

WSJ για Ομόνοια: Από Times Square έγινε Βαγδάτη – Συγκλονιστικές φωτο

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Η κάποτε “ζωντανή” πλατεία είναι πλέον το κέντρο της ελληνικής συμφοράς. Με αυτόν τον τίτλο η Wall Street Journal περιγράφει την Ομόνοια του σήμερα, μέσα από ένα συγκλονιστικό φωτογραφικό -και όχι μόνο- αφιέρωμα.

“Κάποτε το ζωντανό εμπορικό κέντρο της Αθήνας, η πλατεία Ομονοίας της πρωτεύουσας, τώρα είναι περικυκλωμένη από φθηνά ξενοδοχεία, άδεια καταστήματα και τη στοιχειώνουν έμποροι ναρκωτικών, ναρκομανείς και πόρνες, που την κάνουν εθνικό σύμβολο της απόγνωσης και της κοινωνικής κατάρρευσης.

Η πλατεία, που το όνομά της στα ελληνικά σημαίνει ενότητα και οι γειτονιές που βρίσκονται γύρω της, μαστίζονται από την βαθιά οικονομική κρίση, από μια πλημμύρα παράνομων μεταναστών, που τα μέτρα λιτότητας υποσκάπτουν την ικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει”, ξεκινάει το άρθρο της Wall Street Journal.

“Κάποτε ήταν για εμάς σαν την Times Square. Τώρα, είναι σαν τη Βαγδάτη”, λέει ο Γιάννης Πολίτης, ιδιοκτήτης ενός μικρού ξενοδοχείου, του Αχίλλειον, κοντά στην Ομόνοια.
Η εφημερίδα γράφει μάχες ανάμεσα σε ακραίους εθνικιστές -που επίθενται στους μετανάστες και σπάνε τα μαγαζιά τους- και αναρχικούς.

“Τα πολυκαταστήματά της, οι καφετέριες και τα ξενοδοχεία της ήταν τα σύμβολα της οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας τη δεκαετία του ’60. Η Ομόνοια ήταν το παραδοσιακό σημείο συνάντησης για όσους έφταναν στην Αθήνα από άλλα μέρη της Ελλάδας”, γράφει ο συντάκτης του άρθρου. “Ήταν το κέντρο του ελληνικού ονείρου”, λέει ο Ελευθέριος Σκιαδάς, συγγραφέας και ιστορικός.

“Αστυνομικοί με ειδικές στολές κάνουν περιπολίες με μοτοσικλέτες ή πεζή, οι περισσότεροι νέοι που μόλις έχουν αποφοιτήσει από την Ακαδημία. Σταματούν μετανάστες από την Ασία και την Αφρική για έλεγχο”, γράφει η εφημερίδα. “Είναι επικίνδυνο. Φοβόμαστε τις ασθένειες. Έπαθα σοκ, ποτέ δεν είχα δει κάτι τέτοιο. Η χρήση ναρκωτικών ήταν απίστευτη” δηλώνει 19χρονος αστυνομικός από τη βόρεια Ελλάδα.

Ένας μετανάστης από το Μπαγκλαντές λέει τη δική του ιστορία. Πως οι αστυνομικοί κλωτσούν την πόρτα του μικρού δωματίου που μοιράζεται με άλλα επτά άτομα και τους κλέβουν ό,τι λεφτά έχουν ή ακόμη και κινητά. Μια μέρα, λέει, η αστυνομία έχυσε γάλα στο κεφάλι του.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΗΣ Wall Street Journal (credit: Francesco Anselmi/Contraso/Redux Pictures)




















ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πεθαίνοντας στην Αθήνα – ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΕΣ φωτογραφίες από τη Huffington Post

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε