Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Χαλάει ξανά ο καιρός από το μεσημέρι-SOS από τον Έβρο

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Οι βροχές που ήδη ξεκίνησαν στα Δυτικά μέχρι το μεσημέρι θα πλήξουν και την Αττική, ενώ στη βόρεια Ελλάδα οι συνεχείς βροχόπτωση υπερχείλισε τον ποταμό Έβρο

 

 
Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας στο NewsIt για την κατάσταση στον Έβρο, ενώ σε έκτακτη σύσκεψη στη Νομαρχία αποφασίστηκε να βρίσκονται σε εγρήγορση.

Για περαιτέρω αύξηση της στάθμης των ποταμών, σε πολλές περιοχές της Βουλγαρίας, μέσα στις επόμενες ημέρες, προειδοποιεί η επιχειρησιακή ομάδα που συστάθηκε από την υπουργό Περιβάλλοντος της χώρας, Νόνα Καρατζόβα, προκειμένου να επιτηρεί την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 24ωρα, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας και Υδρολογίας της Βουλγαρίας προβλέπει αύξηση της στάθμης στον ποταμό Κάμτσια, στη βορειοανατολική Βουλγαρία, από σήμερα έως και τις 16 Φεβρουαρίου, με πιθανότητα υπερχείλισης. Οι προβλέψεις του Ινστιτούτου αναφέρουν άνοδο της στάθμης του νερού και στα ποτάμια στο όρος Ρίλα και την οροσειρά της Ροδόπης, καθώς αναμένεται να αρχίσει να λιώνει το χιόνι.

Άνοδο της στάθμης των νερών και στον ποταμό Άρδα προβλέπεται τα επόμενα 24ωρα, γι’ αυτό και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν τεθεί επί ποδός, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα, ιδιαίτερα στα φράγματα. Οι αρμόδιες βουλγαρικές αρχές είναι, επίσης, σε επικοινωνία με τις αντίστοιχες ελληνικές αρχές, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο φράγμα του Ιβαϊλοβγκραντ.

Σε επιφυλακή ο Έβρος

Περισσότερα από 6.000 στρέμματα με σπαράγγια, σιτηρά και μηδική, απειλούνται στην περιοχή Τυχερού του νομού Έβρου, από θραύση υπερβλητού αναχώματος, τις απογευματινές ώρες. 

Η στάθμη των νερών του ποταμού Έβρου, στην περιοχή Πετάλου Φερών και Κήπων έχει ξεπεράσει τα όρια του συναγερμού. 

Η κακοκαιρία άφησε πίσω της τις προηγούμενες ημέρες και μία νεκρή γυναίκα στην Καβάλα, αφού η 74χρονη γυναίκα καταπλακώθηκε από το μικρό σπίτι στο οποίο διέμενε, όταν έπεσε πάνω του μία οικοδομή από τη δυνατή θεομηνία. Η σφοδρή κακοκαιρία προκάλεσε μεγάλα προβλήματα σε πολλούς νομούς της χώρας με κομμένους δρόμους, πλημμύρες και κλειστά σχολεία από τις χιονοπτώσεις. Μόνο στηΧαλκιδική οι καταστροφές ήταν τεράστιες.

Βροχερό πάντως θα είναι το σκηνικό του καιρού και την Καθαρά Δευτέρα και οι μόνοι τυχεροί θα είναι όσοι ταξιδέψουν για το τριήμερο σε Κρήτη και Δωδεκάνησα όπου θα επικρατεί αίθριος καιρός. 

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

 
Στη Μακεδονία και τη Θράκη ο καιρός προβλέπεται αρχικά τοπικές νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 13 βαθμούς Κελσίου.
 
Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο ο καιρός προβλέπεται με νεφώσεις, με βροχές και τοπικές καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά της Ηπείρου. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Η θερμοκρασία από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στην ήπειρο θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
 
Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο ο καιρός προβλέπεται αρχικά αίθριος. Σταδιακά όμως θα αναπτυχθούν νεφώσεις και από το μεσημέρι θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες με βελτίωση τη νύχτα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 04 έως 16 βαθμούς Κελσίου.
 
Στις Κυκλάδες και την Κρήτη ο καιρός προβλέπεται με νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Πρόσκαιρες βροχές και καταιγίδες στις Κυκλάδες τις πρωινές και βράδυνες ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
 
Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα ο καιρός προβλέπεται με νεφώσεις, με βροχές και καταιγίδες που από το βράδυ στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Που χρειάζονται αλυσίδες
 

Κλειστές είναι οι οδικές προσβάσεις από τον Άγιο Αθανάσιο και την Κερασιά, προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας (Καϊμάκτσαλαν).
 
Ομαλά διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων από τη Βέροια προς το εθνικό χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου, ενώ αλυσίδες απαιτούνται από το δρόμο της Νάουσας.
 
Με αλυσίδες γίνεται η πρόσβαση των οχημάτων προς το χιονοδρομικό κέντρο «3-5 Πηγάδια», στο όρος Βέρμιο.
 
Χωρίς αλυσίδες γίνεται η πρόσβαση των οχημάτων στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, στο νομό των Γρεβενών, αλλά και προς το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά στο νομό Σερρών.
 
Αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων μέσω Βίγλας, Βιτσίου και Νυμφαίου στο νομό της Φλώρινας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε