Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

“Χαραμάδα” αισιοδοξίας στους Ελληνες, δείχνει δημοσκόπηση

“Χαραμάδα” αισιοδοξίας στους Ελληνες, δείχνει δημοσκόπηση

Λιγότερο απαισόδοξοι εμφανίζονται οι πολίτες μετά τις εκλογές, σύμφωνα με έρευνα της ALCO για λογαριασμό του ΕΒΕΑ. Ωστόσο, τα ποσοστά απαισιοδοξίας για το μέλλον παραμένουν υψηλά.

Λιγότερο απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι πολίτες μετά τις εκλογές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ποσοτικής έρευνας με τίτλο «Οικονομικό Βαρόμετρο», που πραγματοποίησε η εταιρεία ALCO κατ’ εντολή του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
 
Η έρευνα για το τρίτο δίμηνο του 2012 έγινε το διάστημα μεταξύ 28 και 30 Ιουνίου, σε δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας 18 και άνω από όλη την Ελλάδα, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας κατέγραψαν βελτίωση στον δείκτη απαισιοδοξίας των πολιτών αναφορικά τόσο με τα δημόσια όσο και με τα προσωπικά τους οικονομικά, σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του προηγούμενου τετραμήνου. Το 84% των ερωτηθέντων δηλώνουν απαισιόδοξοι σε ό,τι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας -βελτιωμένο κατά 9% σε σύγκριση με το ποσοστό του προηγούμενου διμήνου-, το 8% του συνόλου διατηρεί τόνους αισιοδοξίας, ενώ το υπόλοιπο 8% επέλεξε να μην συμμετάσχει.
 
Σε ό,τι αφορά τα προσωπικά/οικογενειακά τους οικονομικά, το 85% του συνόλου δηλώνουν απαισιόδοξοι -μειωμένο κατά 8% από τα επίπεδα του προηγούμενου διμήνου- το 8% των ερωτηθέντων είναι αισιόδοξοι, ενώ το 7% του συνόλου δεν συμμετείχε.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο διεξαγωγής του Οικονομικού Βαρομέτρου του ΕΒΕΑ, που αποτυπώνεται σημαντική κάμψη στα ποσοστά απαισιοδοξίας των πολιτών, καθώς και μικρή άνοδο στα ποσοστά αισιοδοξίας.

Όπως και σε προηγούμενες έρευνες έτσι και εδώ, το ΕΒΕΑ έθεσε ερωτήματα για επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν το ευρύ κοινωνικό σύνολο. Το πρώτο από αυτά αφορά τον βαθμό ικανοποίησης από τη σύνθεση του οικονομικού επιτελείου, όπου η κοινή γνώμη βρέθηκε αρκετά διχασμένη. Το 19% των ερωτηθέντων είναι πολύ ικανοποιημένοι, το 28% αρκετά ικανοποιημένοι, το 25% λίγο ικανοποιημένοι, το 20% καθόλου ικανοποιημένοι, ενώ το 8% δεν συμμετείχε.
 
Το δεύτερο ερώτημα αναφέρεται στο πόσο πιθανό είναι η κυβέρνηση να πετύχει θετικά αποτελέσματα στην αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Το 47% των ερωτηθέντων απάντησαν θετικά δίνοντας προβάδισμα 15 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του 32% των ερωτηθέντων που απάντησε αρνητικά, ενώ το 21% αποφάσισε να μην συμμετάσχει, σημειώνοντας ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αποχής.
 
Στο τελευταίο ερώτημα, οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν ποια κατά την άποψή τους θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης, επιλέγοντας ανάμεσα από την ασφάλεια, την οικονομία και τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Τα υψηλότερα ποσοστά συγκεντρώθηκαν στις δυο πρώτες επιλογές, την ασφάλεια και την οικονομία με 38% και 36% αντίστοιχα, ενώ οι ερωτηθέντες αξιολόγησαν τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις ως τρίτη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης με ποσοστό 22%. Το υπόλοιπο 4% δεν συμμετείχε στο ερώτημα. Αν ληφθούν υπ’ όψιν τα κοινωνικό- πολιτικά δεδομένα της τελευταίας διετίας, μπορεί να πει κανείς ότι η σειρά αξιολόγησης ήταν λίγο- πολύ αναμενόμενη.

Διαβάστε

Ρόδος: Της διέγραψαν χρέος 322.000 ευρώ!

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε