Τρίτη, 23 Απρ.
20oC Αθήνα

Χιλιάδες αυθαίρετα αποκαλύπτουν οι δασικοί χάρτες

Χιλιάδες αυθαίρετα αποκαλύπτουν οι δασικοί χάρτες
– Το ”πάρτυ” των καταπατητών σε Μαραθώνα, Παλαιά και Νέα Πεντέλη
– Ολόκληροι οικισμοί όπως η Πάντειος Πολιτεία και η Αύρα βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις
– Το ”παραθυράκι” του νόμου που μετατρέπει σε μπετόν καμένες δασικές εκτάσεις
Όχι απλά μερικά αυθαίρετα αλλά ολόκληρες ”αυθαιρετουπόλεις” αποκαλύπτονται με την ανάρτηση των πρώτων δασικών χαρτών στον Μαραθώνα, την Παλαιά και Νέα Πεντέλη.
 
Μεγάλοι οικισμοί στην Πεντέλη όπως η Πάντειος Πολιτεία και η Αύρα, που κάηκαν τον Αύγουστο του 2009, αποκαλύπτεται ότι χτίστηκαν σε δασικές εκτάσεις και συνεπώς ”ρυθμίζονται” με την επιβολή προστίμων διατήρησης και ανέγερσης.
 
Ποιό είναι το ”παραθυράκι” του νόμου με το οποίο ”στήνεται” το κόλπο;
Το άρθρο 14 του ν. 998/79 δίνει την ευκαιρία να ”χαρακτηριστούν” εκτάσεις που έχουν καεί και έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες στα χαρτιά αλλά στην πράξη βαπτίζονται ως αγροτικές.
 
Το σχέδιο ”αποψίλωσης” των δασών ολοκληρώθηκε τηνύχτα που μπήκαν στο σχέδιο και οι συνεταιριστικές εκτάσεις.
 
Και βέβαια το κερασάκι στην τούρτα μπήκε πάλι από την Πολιτεία που προχώρησε στην ανάρτηση των δασικών χαρτών βάσει των αεροφωτογραφιών του 1945 για τις οποίες το Capital, θυμίζει τις δηλώσεις του τότε υπουργού ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ Γ.Σουφλιά : ”Να μην λαμβάνονται υπόψη οι αεροφωτογραφίες του ’45 διότι στην Ελλάδα άλλαξαν οι χρήσεις γης ριζικά στις δεκαετίες του ’50 και ’60. Να στηριχθούμε σε αεροφωτογραφίες κοντινές στο 1975 που ψηφίστηκε το Σύνταγμα. Θα σας πω μόνο ένα παράδειγμα: σύμφωνα με τις αεροφωτογραφίες του ΄45, από το δομημένο τμήμα του Λεκανοπεδίου της Αττικής ένα σημαντικό ποσοστό είναι δάσος. Ερωτώ ευθέως όποιον υποστηρίζει αυτή την άποψη: Θα κατεδαφίσετε εκεί τα κτίσματα;
Θα τα κατεδαφίσετε; Και η χώρα μας είναι γεμάτη από τέτοιες περιπτώσεις. Χιλιάδες αγροτικές οικογένειες έχουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις που το 1945 ήταν δασικές. Θα τις αφαιρέσετε από αυτές τις οικογένειες;”

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε