Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Χιλιάδες τόνοι ελληνικών καρπουζιών περνάνε “χύμα” τα σύνορα μέσα σε φορτηγά

Χιλιάδες τόνοι ελληνικών καρπουζιών περνάνε “χύμα” τα σύνορα μέσα σε φορτηγά

Χιλιάδες τόνοι ελληνικών καρπουζιών διακινούνται κάθε χρόνο προς τις βαλκανικές χώρες της ΕΕ, από αλλοδαπούς κυρίως εμπόρους όχι μόνο αφορολόγητα αλλά χωρίς καν να τηρούνταοι οι βασικοί κανόνες υγιεινής…

Έμποροι κυρίως από τη Βουλγαρία και τα Σκόπια φορτώνουν τα φρούτα κατευθείαν απ’ το χωράφι και περνούν τα σύνορα, χωρίς στις περισσότερες περιπτώσεις να αναγγείλουν τα φορτία τους στις αρμόδιες υπηρεσίες και επιπλέον χωρίς να συμμορφώνονται στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών, Γιώργος Πολυχρονάκης κατήγγειλε «Δυστυχώς παρά τις παρεμβάσεις μας για την εφαρμογή των κοινοτικών κανονισμών, παρατηρείται και φέτος διακίνηση ατυποποίητων καρπουζιών κατ’ ευθείαν από τα μποστάνια, από ποικιλώνυμους ”εξαγωγείς” ημεδαπούς και αλλοδαπούς με ανεξήγητη κατά την άποψη μας ανοχή και λανθασμένες ερμηνείες των κανόνων από τους τοπικούς αρμόδιους», σημειώνει.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, από το σύνολο των 106.000-108.000 τόνων καρπουζιών που διακινήθηκαν πέρυσι επισήμως, άλλοι περίπου 20.000 πέρασαν τα σύνορα χωρίς να έχουν τυποποιηθεί και συσκευαστεί και χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί ότι τηρούν τις προδιαγραφές ποιότητας, υγιεινής και ασφάλειας. Ετσι, εκτός από τον κίνδυνο δυσφήμισης του ελληνικού προϊόντος στο εξωτερικό, υπάρχει και το ενδεχόμενο πτώσης των τιμών των ελληνικών καρπουζιών, καθώς τα συγκεκριμένα πωλούνται πολύ φθηνότερα.

Σχετικά με τη μεταφορά. ο κ.Πολυχρονάκης, δήλωσε ότι φορτηγά από γειτονικά κράτη μπαίνουν στην Ελλάδα είτε κενά είτε μεταφέροντας προϊόντα προς εξαγωγή στη χώρα μας και, αφού παραδώσουν το φορτίο τους, φορτώνουν “χύμα” τα ελληνικά καρπούζια. Στη συνέχεια, είτε με μια απλή φορτωτική ή ένα δελτίο αποστολής, διασχίζουν τα σύνορα, ενώ τις περισσότερες φορές τα καρπούζια μεταφέρονται με φορτηγά που πριν μετέφεραν οικοδομικά υλικά.

Σχετικό έγγραφο εξέδωσε η Διεύθυνση Μεταποίησης, Τυποποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου Προϊόντων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης: “Οι έλεγχοι να διενεργούνται στα σημεία εξόδου από τη χώρα προς άλλες χώρες της ΕΕ, καθώς και κατά τη διάρκεια της μεταφοράς των φορτίων στο εσωτερικό της χώρας. Θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι για τα εν λόγω φορτία έχουν πραγματοποιηθεί οι υποχρεωτικές προς τις αρμόδιες υπηρεσίες αναγγελίες. Σε περίπτωση παρατυπιών, οι υπεύθυνοι θα παραπέμπονται στις επιτροπές επιβολής κυρώσεων”, υπογραμμίζεται στο έγγραφο.

“Χαιρετίζουμε την παρέμβαση του ΥΠΑΑΤ και πιστεύουμε ότι θα έχει αποτελέσματα”, σημείωσε από την πλευρά του ο κ.Πολυχρονάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ηράκλειο: Οι κλέφτες πρόλαβαν τον παραγωγό – Του έκοψαν όλα τα καρπούζια!

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε