Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Χωρίς θέρμανση κινδυνεύουν να μείνουν τα σχολεία

Λιγότερα χρήματα δίνονται φέτος στις σχολικές επιτροπές, έτσι οι αίθουσες ίσως δεν ζεσταθούν τον χειμώνα σύμφωνα με την ΟΛΜΕ

Προβλήματα θέρμανσης και δυσκολία στην κάλυψη των λειτουργικών αναγκών τους είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν φέτος τα δημόσια σχολεία της χώρας. Όπως κατήγγειλαν οι καθηγητές της Ομοσπονδίας καθηγητών μέσης εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), η χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών έχει μειωθεί εφέτος στο 1/3 της αντίστοιχης περυσινής.
 
Το θέμα αυτό συζητήθηκε κατά τη συνάντηση της υπουργού Παιδείας κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου με το προεδρείο της ΟΛΜΕ, όπου τέθηκε επίσης και το ζήτημα των κενών στα σχολεία.
 
Ωστόσο η συνάντηση αποδείχθηκε άκαρπη, καθώς οι δύο πλευρές δεν συμφώνησαν στα θέματα υπερωριών και μετακινήσεων εκπαιδευτικών για την κάλυψη αναγκών και κενών στα συγκροτήματα της εκπαίδευσης. Η κυρία Διαμαντοπούλου επανέλαβε με δηλώσεις της, ότι η φετινή σχολική χρονιά θα είναι πολύ δύσκολη και πρόσθεσε ότι «είναι καθήκον όλων των λειτουργών της εκπαίδευσης να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που θα προκύψουν ώστε να λειτουργήσουν ομαλά τα σχολεία». Πρόσθεσε μάλιστα, ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα ανατροπής των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών.
 
Από την πλευρά τους, οι καθηγητές της ΟΛΜΕ δήλωσαν ότι δεν θα δεχτούν να εφαρμόσουν τις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας για τις υποχρεωτικές υπερωρίες καθηγητών και τις μετακινήσεις τους από γυμνάσια και λύκεια σε δημοτικά σχολεία, αλλά και σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ). Οπως ανέφεραν μάλιστα χθες εκπρόσωποί της, το θέμα της αύξησης του αριθμού των μαθητών στις τάξεις δεν έχει ξεπεραστεί παρά τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου, καθώς ασκούνται πιέσεις από τους διευθυντές εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα για τμήματα άνω των 25 μαθητών. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Δ. Πέππες η συνάντηση των καθηγητών με τη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν ικανοποίησε τον κλάδο, ενώ θα οργανωθεί κινητοποίηση των εκπαιδευτικών στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.
 
Πάντως το θέμα της υποχρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών τέθηκε επίμονα προς την υπουργό Παιδείας από την πλευρά των συνδικαλιστών καθηγητών.
 
Σε αρκετές περιοχές οι σχολικές επιτροπές αναμένεται να πάρουν εφέτος το 50% των περυσινών κονδυλίων. Τα μεγάλα έξοδα, όπως το πετρέλαιο, δεν έχουν προκύψει ακόμη, αλλά είναι σχεδόν σίγουρο ότι τον χειμώνα θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Ηδη γραφική ύλη και τα αναλώσιμα είναι πολύ περιορισμένα.
 
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε