weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Χρήματα και είδη πρώτης ανάγκης συγκεντρώνουν οι ομογενείς για τους άπορους ‘Ελληνες

Χρήματα και είδη πρώτης ανάγκης συγκεντρώνουν οι ομογενείς για τους άπορους ‘Ελληνες

Μεγάλοι ομογενειακοί φορείς, ΜΜΕ και νεοϊδρυθείσες οργανώσεις διεξάγουν εράνους, συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης και καλούν τον κόσμο να επισκεφθεί την Ελλάδα, δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στο δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό.

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, με εγκύκλιο του προς την Ομογένεια, ανακοινώνει τη δημιουργία «Ταμείου Αρωγής για τον Ελληνικό Λαό». Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «η οικονομική κρίση πού έχει κλυδωνίσει την Ευρώπη και επηρέασε βαθειά την Ελλάδα, έχει πάρει διαστάσεις όπου η ταλαιπωρία των αθώων και η δοκιμασία των απλών ανθρώπων καλεί προς άμεση και ουσιαστική βοήθεια. Οι οικογένειες πολλών εξ ημών έχουν ρίζες στην Ελλάδα και πολλοί από μας έχουμε συγγενείς και φίλους οι οποίοι βιώνουν τη στέρηση, φαινόμενο πού έχει να παρουσιασθεί στη χώρα αυτή από τη σκληρή εποχή της κατοχής κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Προγράμματα παροχής βοήθειας, κυρίως για αποστολή φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού σε ομάδες Ελλήνων που έχουν άμεση ανάγκη, ανακοίνωσε η ΑΧΕΠΑ. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της παλαιότερης και μεγαλύτερης αυτής ομογενειακής οργάνωσης, εξετάζονται διάφοροι τρόποι ώστε να καταγραφούν οι πραγματικές ανάγκες των πολιτών στη χώρα μας και η αποστολή βοήθειας να είναι αποτελεσματική.

Παράλληλα, έχουν κινητοποιηθεί αρκετά τμήματά της στις ΗΠΑ για την αποστολή χρημάτων, φαρμάκων, τροφίμων και ρουχισμού, αλλά ακόμη και διάφορων ειδών για τις ανάγκες σχολείων, ιδρυμάτων, νοσοκομείων και οικογενειών.

Συνεχείς εκκλήσεις για στήριξη της Ελλάδας σ’ αυτή τη «σκληρή δοκιμασία» που βιώνει απευθύνουν ομογενειακά ΜΜΕ. Ενδεικτικά, η εβδομαδιαία ελληνοαμερικανική εφημερίδα «Greek News», με κύριο άρθρο της, καταγράφει τη σημερινή «τραγική κατάσταση» στην Ελλάδα, με τη δραματική αύξηση των αστέγων, των ανέργων και των λιμοκτονούντων, κάνοντας έκκληση προς την Ομογένεια να πράξει το καθήκον της, τείνοντας «χείρα βοηθείας» στον ελληνικό λαό. Η εφημερίδα τονίζει την ανάγκη -πριν από την έκδοση της εγκυκλίου από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής- να συγκληθεί από τον αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο, σύσκεψη όλων των παναμερικανικών οργανισμών της Ομογένειας, μαζί με τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου και μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, ώστε να εξετάσουν την ελληνική κρίση και το ρόλο της Ομογένειας, και να εκδώσουν εγκύκλιο, καλώντας τους πιστούς να ενισχύσουν τις προσπάθειες που έχουν ήδη δρομολογηθεί από τη Φιλόπτωχο της Αρχιεπισκοπής και τις Διεθνείς Ορθόδοξες Διακονίες (IOCC).

Επίσης, η ημερήσια ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ» αναδημοσίευσε άρθρο του συγγραφέα Νίκου Γκατζογιάννη από το περιοδικό «Town&Country», ο οποίος έθεσε ερώτημα προς τους Έλληνες εφοπλιστές: «Από την εποχή του Ομήρου, η τύχη της Ελλάδας εξαρτιόταν από τη θέληση των ναυτικών. Τι κάνουν, όμως, οι εφοπλιστές της σύγχρονης εποχής, που κατέχουν το 15% του παγκόσμιου στόλου, για να σώσουν τη χώρα της οποίας τη σημαία φέρουν στα πλοία τους; Μπορούν οι μεγιστάνες της ναυτιλίας να διασώσουν τη γενέτειρα του δυτικού πολιτισμού για μια ακόμη φορά;»

Διαβάστε

Συγκεντρώνουν ρούχα και τρόφιμα για την Ελλάδα

#TAGS MM