Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Χριστούγεννα θα “χτυπήσει” η εφορία – Μποναμάς ως 1.500 ευρώ σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

– Μαζί και η “λυπητερή” της έκτακτης εισφοράς
– Οι τυχεροί που περιμένουν επιστροφή θα την επιστρέψουν με άλλους φόρους

Αντί για ευχετήριες κάρτες εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες μέσα στις γιορτές θα παραλάβουν πρώτα το εκκαθαριστικό της εφορίας που θα τους καλεί να καταβάλλουν τον φόρο που τους αναλογεί για τα εισοδήματα που δήλωσαν την περασμένη άνοιξη και αμέσως μετά το «ραβασάκι» της έκτακτης εισφοράς.

Στην εξόφληση φόρων θα ξοδέψουν το δώρο των Χριστουγέννων χιλιάδες φορολογούμενοι: Με την τελική -όπως όλα δείχνουν- παρτίδα εκκαθάρισης φόρου που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών, θα κληθούν χριστουγεννιάτικα να πληρώσουν από σχεδόν 1.500 ευρώ οι 119.000 φορολογούμενοι που συνολικά με τα χρεωστικά σημειώματα καλούνται να καταβάλλουν στα κρατικά ταμεία 173 εκατ. ευρώ.

Οι «τυχεροί» της υπόθεσης είναι οι 148.311 φορολογούμενοι που περιμένουν επιστροφή φόρου κατά μέσο όρο 500 ευρώ.
Εφόσον βεβαίως βρει το δημόσιο 90 εκατ. για να τα καταβάλει στους δικαιούχους αυτούς, δεδομένου ότι συνολικά το κράτος έπρεπε να έχει επιστρέψει 1,6 δισ. και σχεδόν μισό εκατομμύριο κόσμος περιμένει ακόμα, από τον Αύγουστο ήδη, να εισπράξει την επιστροφή του.

«Τυχεροί» όμως δεν υπάρχουν στο επόμενο «χτύπημα» της Εφορίας, αφού όλοι οι 468.800 φορολογούμενοι που δεν είχαν πάρει ως τώρα εκκαθαριστικό φόρου εισοδήματος (χρεωστικό, πιστωτικό ή μηδενικό), αμέσως μετά θα παραλάβουν την «λυπητερή» της έκτακτης εισφοράς.

Καθώς οι δηλώσεις τους δεν είχαν ακόμα εκκαθαριστεί, δεν μπορούσε και να επιβληθεί έκτακτη εισφορά. Το ότι όμως κάποιοι έχουν επιστροφή φόρου, δεν τους αποκλείει από το να … την επιστρέψουν στο κράτος (στο πολλαπλάσιο) ως έκτακτη εισφορά.
 
Σημειώνεται ότι για την εκκαθάριση φόρου υπολογίζεται ο αναλογούν φόρος και αφαιρείται ο παρακρατηθείς στη διάρκεια της χρονιάς (εισοδήματα 2010), οπότε προκύπτει επιπλέον φόρος, μηδενική διαφορά ή επιστροφή στον φορολογούμενο που πλήρωσε περισσότερα από όσα του αναλογούσαν.

Για την έκτακτη εισφορά όμως μετράει το συνολικό ετήσιο εισόδημα και όχι αν παρακρατήθηκε ο φόρος το 2010 ή αν καταβλήθηκε εκ των υστέρων φέτος.

Συνολικά, μέχρι σήμερα έχουν εκκαθαριστεί 5.448.693 δηλώσεις. Οι 1.134.146 είναι χρεωστικές και αφορούν σε φόρο 2,7 δισ. ευρώ και οι 1.977.738 πιστωτικές, όπου το σύνολο των επιστροφών διαμορφώνεται σε 1,58 δισ. ευρώ. Οι υπόλοιπες είναι μηδενικές (δεν προκύπτει επιπλέον φόρος).  Έτσι τα καθαρά έσοδα του Δημοσίου από τον φόρο εισοδήματος ανέρχονται για φέτος σε 1,12 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:
Κρίσιμη ημέρα η Παρασκευή για το χαράτσι στα ακίνητα – Δεκάδες προσφυγές στο ΣτΕ που θα κρίνει εάν τελικά είναι αντισυνταγματικό

Τσακώθηκαν στην κυβερνητική και εκνεύρισαν τον Παπαδήμο – Βορίδης: Οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ να μην μας κρύβουν τα νομοσχέδια

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε