Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Υλικές ζημιές στην ελληνική πρεσβεία στη Χιλή – Ανησυχία για τους Έλληνες

Στους δρόμους πέρασαν τη νύχτα έντρομοι οι Χιλιανοί. ΦΩΤΟ REUTERS
Στους δρόμους πέρασαν τη νύχτα έντρομοι οι Χιλιανοί. ΦΩΤΟ REUTERS

Περίπου 5.000 έλληνες ζουν στη Χιλή και η αγωνία είναι μεγάλη, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει καμία τηλεφωνική επικοινωνία προς το παρόν.

Ο τρομαχτικός σεισμός που έπληξε τη Χιλή, αλλά και δεκάδες πόλεις ολόκληρης της Λατινικής Αμερικής μεγέθους 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία και στην Ελλάδα. 

Οι Έλληνες που ζουν και εργάζονται στη Χιλή είναι αρκετοί και αριθμούν επίσημα τους 5.000, αλλά προς το παρόν είναι αδύνατη οποιαδήποτε επικοινωνία μαζί τους, καθώς οι τηλεπικοινωνίες έχουν καταρρεύσει ολοκληρωτικά. Απο΄τον σεισμό προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο κτίριο της ελληνικής πρεσβείας στη Χιλή, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν τραυματισμοί.

Το υπουργείο Εξωτερικών ενεργοποίησε λόγω του σεισμού τη Μονάδα Διαχείρισης Κρισεων. Οι έλληνες πολίτες που επιθυμούν να πληροφορηθούν για την τύχη συγγενών τους ή άλλων προσώπων που τυχόν βρίσκονται στη Χιλή μπορούν να επικοινωνούν στην τηλεφωνική γραμμή: 210-3681912. 

Ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, είχε το πρωί τηλεφωνική συνομιλία με την Πρέσβη της Χιλής στην Ελλάδα, Σοφία Πρατς με την οποία συζήτησε «για τη διαμορφωθείσα κατάσταση και για τις προσπάθειες που καταβάλλει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να συγκεντρώσει πληροφορίες για τους Έλληνες ομογενείς στη Χιλή».    Ο κ. Δρούτσας εξέφρασε «εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης βαθύτατα συλλυπητήρια για τα θύματα του σεισμού αλλά και την ετοιμότητα της Ελλάδας να προσφέρει βοήθεια σύμφωνα με τις ανάγκες της Κυβέρνησης της Χιλής», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας μιλώντας στη ΝΕΤ 105.8, τόνισε ότι παρά τις προσπάθειες, η επικοινωνία με τη Χιλή είναι πολύ δύσκολη και δεν υπάρχει εικόνα για την τύχη των Ελλήνων που ζουν εκεί, διευκρίνισε ωστόσο ότι οι περισσότεροι Ελληνες ομογενείς ζούν στο Σαντιάγο, ενώ ο σεισμός έγινε 320 χιλιόμετρα νοτιότερα.

    Την ίδια ώρα. σε ετοιμότητα βρίσκεται η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης σύμφωνα με τον επικεφαλής της Αλέξανδρο Λιάμο. Ο Κ. Λιάμος μιλώντας στο Newsit δήλωσε ότι οι εξοπλισμοί είναι ήδη φορτωμένοι και ζυγισμένοι, ενώ περιμένουν την πρόσκληση από την χώρα για να αναχωρήσουν.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε