Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα

Υπ.Παιδείας: Τα Κολέγια δεν είναι Πανεπιστήμια

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

 

Νέος κύκλος αντιπαράθεσης ανοίγει για το θέμα των κολεγίων…
εν όψει της ενσωμάτωσης της κοινοτικής οδηγίας για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων τους που αναμένεται τις επόμενες ημέρες, ώστε η χώρα μας να μην πληρώσει υψηλότατα πρόστιμα.
Η κ. Διαμαντοπούλου θα συναντηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στο Λονδίνο με τους Βρετανούς ομολόγους της για να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους να αποδεχθούν συνεργασία των αρχών αξιολόγησης κάθε χώρας, ώστε να έχει η χώρα μας δικαίωμα να ελέγχει επί της ουσίας την ποιότητα σπουδών στα κολέγια.
Η αναγνώριση των πτυχίων αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις. Από τη μία πλευρά ενσωματώνεται η οδηγία αναγκαστικά λόγω της γνωστής καταδίκης της Ελλάδας από το Ευρωδικαστήριο, αναγνωρίζοντας έτσι για πρώτη φορά επισήμως τα πτυχία που χορηγούν μέσω των κολεγίων τα ξένα πανεπιστήμια. Από την άλλη όμως, τα ίδια πτυχία θα αντιμετωπίζονται καθώς φαίνεται ως χαμηλότερου επιπέδου από τα πτυχία των ελληνικών ΤΕΙ όσον αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα των κατόχων τους.
Αυτό προκύπτει από τους σχεδιασμούς του υπουργείου Παιδείας για τη θέσπιση Εθνικού Πλαισίου Επαγγελματικών Προσόντων (ΕΠΕΠ) έως το 2012 στα πρότυπα του αντίστοιχου ευρωπαϊκού, το οποίο έχει οκτώ επίπεδα προσόντων, όπου στο 8ο επίπεδο κατατάσσονται τα διδακτορικά διπλώματα, στο 7ο τα μεταπτυχιακά και στο 6ο τα πτυχία. Όπως δήλωσε χθες η κ.Διαμαντοπούλου, τα κολέγια -τα οποία στο μέλλον θα ονομαστούν και πάλι Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών- «σύμφωνα με το Σύνταγμα ανήκουν στη μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση»- και όχι στην τριτοβάθμια. Από τη δήλωση αυτή συμπεραίνεται ότι τα πτυχία των ξένων ΑΕΙ που χορηγούν τα κολέγια θα κατατάσσονται πιθανότατα στα επίπεδα 4 ή 5 του Πλαισίου Επαγγελματικών Προσόντων, δηλαδή στα επίπεδα που προορίζονται για τα ΙΕΚ, τα ΚΕΣ κ.λπ..
 
Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες Κολεγίων υποστηρίζουν ότι η κοινοτική οδηγία για τα κολέγια ορίζει με σαφήνεια ότι αν κάποιο πτυχίο οδηγεί σε επαγγελματικό δικαίωμα επιπέδου π.χ.
6 στη χώρα προέλευσης, τότε η χώρα υποδοχής δεν μπορεί αυτοβούλως να το κατατάξει σε χαμηλότερο επίπεδο. Έτσι οι απόφοιτοι των κολεγίων αναμένεται να αντιδράσουν και να αρχίσει νέος κύκλος δικαστικών προσφυγών.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε