Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Υπ.Υγείας: Εκκενώστε τώρα το κτίριο της Υπατίας

EUROKINISSI
Τη διακομιδή των μεταναστών ζητά το υπουργείο Υγείας. Εξαντλήθηκαν όλα τα όρια ανοχής και κατανόησης λέει το υπουργείο. Εκβιαστική χαρακτήρισαν την ανακοίνωση οι απεργοί

Έκρυθμη η κατάσταση στην Υπατία με τους μετανάστες απεργούς πείνας. Μετά από 42 ημέρες περίπου 90 άτομα βρίσκονται στο νοσοκομείο ενώ όσοι έχουν μείνει μέσα δηλώνουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους.
 
Λίγο πριν τις 14:00 το υπουργείο Υγείας μέσω του κ.Μουσιώνη, Διευθυντή της Α’ Υγιειονομικής Περιφεριακής Μονάδας του ΕΣΥ, διεμήνυσε στους απεργούς να φύγουν άμεσα από το κτίριο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εξαντλήθηκαν όλα τα όρια ανοχής και κατανόησης. Με αυτή την ανακοίνωση του το υπουργείο Υγείας αφήνει να εννοηθεί ότι ίσως γίνει και αστυνομική επέμβαση αν οι απεργοί δεν αποχωρήσουν από μόνοι τους.
 
«Ζητάμε τη, δίχως καθυστερήσεις, μεταφορά όλων των μεταναστών σε νοσοκομεία του ΕΣΥ της Αθήνας. Η μεταφορά αυτή γίνεται για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι που διατρέχει η υγεία τους, αλλά και η ίδια η ζωή τους», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο, επισημαίνοντας ότι η μεταφορά θα γίνει μέσω του ΕΚΑΒ.
 
Παράλληλα, αναμένεται να δοθεί εντολή στους Διοικητές των δημοσίων νοσοκομείων «να καταβάλουν κάθε μέριμνα, ώστε να προσφερθούν όλες οι απαιτούμενες υπηρεσίες υγείας στους μετανάστες που θα διακομιστούν».
 
Και καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας: «Ζητάμε από τους ευρισκομένους στο κτήριο «Υπατία» μετανάστες να συνεργασθούν με τις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ, προκειμένου η μεταφορά τους σε δημόσια νοσοκομεία να γίνει δίχως άλλη καθυστέρηση. Ζητάμε επίσης από όσους τους συνοδεύουν υποστηρίζοντας τον αγώνα τους όχι μόνο να μην δημιουργούν εμπόδια στην εφαρμογή της σχετικής απόφασης, αλλά να καταβάλουν κάθε ανθρώπινη προσπάθεια προκειμένου να πειστούν όλοι οι μετανάστες να μεταφερθούν στα δημόσια νοσοκομεία. Θυμίζουμε, πως την προηγούμενη Παρασκευή στη συνάντηση μελών της κυβέρνησης με αντιπροσωπεία των μεταναστών, καθώς και εκπροσώπων των υποστηρικτών τους συμφωνήσαμε σε έναν κοινό τόπο: πως η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη και συνεπώς δεν τίθεται ζήτημα οποιασδήποτε συναλλαγής, συμφωνίας ή αντιπαράθεσης ως προς αυτήν ή τη διακινδύνευσή της».
 
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες όμως οι απεργοί μετανάστες απορρίπτουν την πρόταση της κυβέρνησης γιατί όπως λένε η ίδια η κυβέρνηση τους οδήγησε στο κτίριο αυτό και τώρα τους ζητάει να φύγουν. Επίσης είπαν πως αν γίνονυ δεκτά τα αιτήματα τους τότε αυτοί θα φύγουν άμεσα.
 
Η κυβέρνηση αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο, επαναλαμβάνει ότι «δεν μπορεί να εκβιάζεται» και ξεκαθαρίζει ότι «θα επικρατήσει η λογική και η νομιμότητα».
 
Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μιλώντας την Κ.Δευτέρα στη ΝΕΤ απέκλεισε εκ νέου μαζική νομιμοποίηση μεταναστών, ωστόσο επισήμανε ότι για όσους από τους απεργούς πείνας πληρούν τα κριτήρια θα εξεταστεί το αίτημα για άδεια παραμονής.
 
Η κ. Ξενογιαννακοπούλου απηύθυνε έκκληση προς όλες τις κατευθύνσεις να επικρατήσει διαλλακτικότητα. «Όσοι έχουν ένα λόγο πρέπει να τους επηρρεάσουν, ώστε να αποδεχθούν την πρόταση της κυβέρνησης.Πρέπει να βρεθεί λύση γιατί η κατάσταση είναι οριακή».
 
Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για διάθεση εκμετάλλευσης της υπόθεσης από εκείνους που εκπροσωπούν τους μετανάστες ή έχουν αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση. Ερωτηθείσα εάν οι ομάδες αυτές επιθυμούν να υπάρξει θάνατος, η κ. Ξενογιαννακοπουλου απάντησε αρνητικά, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει αδιαλλαξία.
 
Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση των μεταναστών είναι οριακή πλέον, καθώς οι εξαντλημένοι άνθρωποι θα έρθουν αντιμέτωποι και με τον χιονιά τις επόμενες ημέρες.
 
Συνολικά περισσότεροι από 100 απεργοί πείνας έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία, 88 από την Υπατία και 18 από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, πολλοί από αυτούς που δεν νοσηλεύονται ακόμη παρουσιάζουν υποθερμία, με τη θερμοκρασία τους να έχει πέσει στους 34 ή 35 βαθμούς.
 
Όπως αναφέρουν οι γιατροί που παρακολουθούν τους μετανάστες που φιλοξενούνται στο κτίριο της Υπατίας, οι απεργοί πείνας που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο είχαν συμπτώματα αφυδάτωσης και μυϊκούς σπασμούς, ενώ ορισμένοι βρίσκονταν ένα βήμα πριν από τη νεφρική ανεπάρκεια.
 
Ένας από τους μετανάστες της Θεσσαλονίκης μεταφέρθηκε σε προκωματώδη κατάσταση εξαιτίας υπογλυκαιμικού επεισοδίου, ενώ οι υπόλοιποι με υπόταση και κάποιοι με βραδυκαρδία. Συνολικά, στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο νοσηλεύονται 16 μετανάστες απεργοί πείνας.
 
Εν τω μεταξύ, ομάδες αλληλεγγύης συγκεντρώνουν κουβέρτες στην Υπατία και προσπαθούν να μεταφέρουν τους απεργούς πείνας στο εσωτερικό του κτιρίου, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν τον επερχόμενο χιονιά στις σκηνές.
 
 
 
 
 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε