Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Υπερωρίες στο ΙΚΑ για να τρέξουν οι συντάξεις

Υπερωρίες στο ΙΚΑ για να τρέξουν οι συντάξεις

Απογευματινό ωράριο ετοιμάζεται να εφαρμόσει το ΙΚΑ για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με την τεράστια καθυστέρηση που παρατηρείται στην απονομή των συντάξεων, η οποία φτάνει έως και τους 18 μήνες.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ιδρύματος υπολογίζουν ότι είναι περισσότεροι από 150.000 οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ που περιμένουν χρονικό διάστημα από ένα έως ενάμιση έτος για να πάρουν τη σύνταξή τους. Η διοίκηση εκτιμά ότι, αυξάνοντας τις ώρες εργασίας, θα πετύχει βελτίωση της ταχύτητας απονομής των συντάξεων κατά 30%. Η κατάσταση με τη διαδικασία συνταξιοδότησης στο μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας είναι τραγική, αφού τόσο η έλλειψη ρευστότητας όσο και η έλλειψη προσωπικού έχουν εγκλωβίσει χιλιάδες δικαιούχους σύνταξης, οι οποίοι εν μέσω κρίσης βρίσκονται ξαφνικά χωρίς την παραμικρή πηγή εισοδήματος.
 
Υπολογίζεται ότι, εάν έπρεπε το ΙΚΑ να εξοφλήσει άμεσα όλους αυτούς τους «εν αναμονή» δικαιούχους, θα χρειαζόταν επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ, γεγονός που θα δημιουργούσε ασφυκτικές πιέσεις για να βρεθούν τα κονδύλια που απαιτούνται για την καταβολή των συντάξεων κάθε μήνα.
 
Στην περίπτωση της διαδοχικής ασφάλισης, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη, αφού η διάρκεια αναμονής ξεπερνάει στις περισσότερες περιπτώσεις τα δύο έτη. Η διαδικασία προσωρινής απονομής της σύνταξης φαίνεται ότι επίσης δεν μπορεί να βοηθήσει, καθώς η εμπλοκή παραμένει και εστιάζεται στην καταμέτρηση (ανακεφαλαίωση) των ενσήμων. Τα κέντρα ανακεφαλαίωσης υπολειτουργούν, αφού η στελέχωσή τους σε προσωπικό είναι μηδαμινή.
 
Αρμόδια στελέχη του ΙΚΑ υποστηρίζουν ότι αποχώρησε από το ίδρυμα ένας μεγάλος αριθμός έμπειρων στελεχών, τα οποία μπορούσαν να αντεπεξέλθουν σε αυτές τις ειδικές συνθήκες. Ο φόβος για επιδείνωση των όρων συνταξιοδότησης οδήγησε αρκετούς αξιόλογους υπαλλήλους να προτιμήσουν τον δρόμο της αποχώρησης, έστω και με τη μορφή της πρόωρης συνταξιοδότησης, παρά να διακινδυνεύσουν τυχόν εγκλωβισμό στην εργασία τους για αρκετά παραπάνω χρόνια.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νέα απογραφή των συνταξιούχων του ΙΚΑ

Παράταση για τους οφειλέτες του ΙΚΑ – Ελλάδα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε