Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Υπό έλεγχο η φωτιά στην Κάρυστο – Μεγάλη η καταστροφή στην περιοχή

Αφού κατέκαψε περιουσίες και στρέμματα πρασίνου, η μεγάλη πυρκαγιά στην Κάρυστο τέθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας υπό έλεγχο.
Η κατάσβεση της φωτιάς κατέστη δυνατή από τη στιγμή που εξασθένησαν οι άνεμοι και μπόρεσαν οι εναέριες δυνάμεις να συνδράμουν στη μάχη της κατάσβεσης.

Επί τόπου βρέθηκαν και έδωσαν μάχη με τις φλόγες 75 πυροσβέστες με 34 οχήματα, 39 άτομα πεζοπόρο τμήμα και τέσσερα ελικόπτερα. Νωρίς το πρωί επιχείρησαν ρίψεις δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη, αλλά αποσύρθηκαν λόγω των ισχυρών ανέμων, έως και 9 μποφόρ, που έπνεαν στην περιοχή.

Από το μεσημέρι της Κυριακής, η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι δυνατοί άνεμοι μέχρι και 11 μποφόρ καθιστούσαν αδύνατη τη συνδρομή τους. Μόλις οι άνεμοι έπεσαν λίγο 4 αεροσκάφη πραγματοποίησαν ρίψεις νερού. Όμως, όταν σκοτείνιασε αναγκάστηκαν και πάλι να επιστρέψουν στη βάση τους.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε οκτώ σπίτια, σε αυλές, σε αποθήκες και καλλιέργειες.

 

Απο τη νύχτα του Σαββάτου εκκενώθηκαν τα χωριά Γραμπιά, Μεκουνίδα, Μύλοι και Παλαιά Χώρα.  Εκατοντάδες επισκέπτες και κάτοικοι εγκατέλειψαν την περιοχή και αρκετά ξενοδοχεία εκκενώθηκαν.

O Νίκος Γεωργίου, πρόεδρος της κοινότητας Αετού χαρακτήρισε μέσω του NewsIt την κατάσταση τραγική. Ακούστε τί μας είπε το πρωί της Κυριακής.

“Αν δεν γίνουν εναέριες ρίψεις, η φωτιά δεν θα σβήσει”, είπε νωρίτερα στο NewsIt o Χρήστος Μπερέτης, πρόεδρος του χωριού Μύλοι. Ο ίδιος πρόσθεσε πως στο χωριό κάηκε ένα σπίτι.

Εκτός απο τα σπίτια κάηκαν και αρκετές αυλές αλλά και καλλιέργειες, σύμφωνα με την Θεανώ Σταμπέλλου, πρόεδρο των χωριών Μεκουνίδα και Γραμπιά. 

Η πυρκαγιά ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου από τους οικισμούς Μεκουνίδα, Μύλοι και Γραμπιά. Επεκτάθηκε στον οικισμό Πηγαδάκια και νωρίς το πρωϊ της Κυριακής στον Αετό.

Καίγεται για δεύτερη φορά φέτος 

Σύμφωνα με το δήμαρχο Καρύστου Σπύρο Πλατυμέση πρίν απο ακριβώς ένα χρόνο είχαν καεί από ανθρώπινο λάθος 167.000 στρέμματα. Πριν από ένα μήνα, στις 22 Ιουλίου, είχε προκληθεί πάλι από ανθρώπινο λάθος -την οξυγονοκόλληση ενός συνεργείου- φωτιά, ευτυχώς μικρής έκτασης. Πρόπερσι είχε πάλι ξεσπάσει φωτιά εξαιτίας έλλειψης συντήρησης του δικτύου της ΔΕΗ καθώς δεν είχαν πλυθεί οι μονωτήρες.

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα απο τους καπνούς. ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Τρομακτική η νύχτα για κατοίκους και επισκέπτες της Καρύστου. ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Σπίτια, αυλές και αποθήκες υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές. ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Κάτοικοι και πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις φλόγες όλη τη νύχτα. ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Φωτιές και στην Κρήτη
Ένας νεκρός εντοπίστηκε σε καμένη περιοχή

Νεκρός εντοπίστηκε αργά το απόγευμα, από συγχωριανούς του, ένας 55χρονος άντρας σε αγροτική τοποθεσία λίγο έξω από το χωριό Ροδάκινο, οπού από το Σάββατο το βράδυ η φωτιά που ξέσπασε κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα χορτολιβαδικής, αγροτικής έκτασης. Αμέσως ειδοποιήθηκαν οι αρχές και η σωρός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου. Ο άτυχος άνδρας βρέθηκε νεκρός 3χιλιομετρα μακρια απο το καμενα. Όπως προκύπτει, πάντως, ο θάνατος του 55χρονου δεν συνδέεται με τη φωτιά αλλά προκλήθηκε από έμφραγμα.

Στο μεταξύ, υπο έλεγχο τέθηκε η φωτιά στην περιοχή Σελάκανο στην Ιεράπετρα Κρήτης ενώ έσβησε η πυρκαγιά και στο Κουτσουνάρι.

Σε ύφεση είναι οι φωτιές στο Ρέθυμνο, στις θέσεις Ροδάκινο και Λευκώγια (μέσα σε χαράδρα). Και οι δύο φωτιές καίνε αγροτοδασικές εκτάσεις ενώ σύμφωνα με τον υπέθυνο πολιτικής προστασίας του νομού, σπίτια και αγροτικές εγκαταστάσεις στα χωριά Ροδάκινο και Γιαννού γλίτωσαν στο παρα πέντε.

Ωστόσο, απο την πυργαγιά στα Λευκώγια καταστράφηκε το φοινικόδασος της Πρέβελης. Όπως είπε ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας πρόκειται για τεράστια οικολογική, πολιτιστική και τουριστική καταστροφή. (διαβάστε το σχετικό άρθρο)

Πυρκαγιά και στην Αιτωλοακαρνανία

Στις 12:45 ξέσπασε φωτιά στην περιοχή Σκοτινή του Δήμου Ανακτόρου, στην Αιτωλοακαρνανία. Η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση με καλάμια. Στο σημείο επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 11 οχήματα, 2 αεροσκάφη και δύο οχήματα του δήμου.

Μεγάλος ο κίνδυνος πυρκαγιάς το επόμενο 24ωρο

Τα νέα που έρχονται από την Μετεωρολογική Υπηρεσία δεν είναι ευχάριστα αφού σύμφωνα με τις προβλέψεις οι άνεμοι δεν θα κοπάσουν τουλάχιστον για τις επόμενες 24 ώρες.

Διαβάστε αναλυτικά τον καιρό

Διαβάστε επίσης:
Χαλκιδική: Στάχτη έγιναν 30 στρέμματα δασικής έκτασης
Φωτιές σε Λακωνία και Αχαϊα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε