Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Υπόθεση κατασκοπείας: Κατηγορούν την Κύπρο οτι καλύπτει την Μόσχα!

Υπόθεση κατασκοπείας: Κατηγορούν την Κύπρο οτι καλύπτει την Μόσχα!

Απίστευτες διαστάσεις έχει πάρει η υπόθεση της σύλληψης και στην συνέχεια της απελευθέρωσης ρώσου κατασκόπου στην Κύπρο. “Απογοήτευση” εξέφρασε το υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν “απογοητευμένες” από την Κύπρο μετά την εξαφάνιση του Καναδού που συνελήφθη στη νήσο για τις σχέσεις του με το φερόμενο δίκτυο ρωσικής κατασκοπείας και ο οποίος εξαφανίστηκε 24 ώρες μετά την δικαστική κράτησή του. “Είμαστε απογοητευμένοι που ο ύποπτος Κρίστοφερ Μέτσος αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους μετά τη σύλληψή του στην Κύπρο” δήλωσε στον Τύπο ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι.

“Όπως πιστεύουμε του δόθηκε άσκοπα η δυνατότητα να το σκάσει και αυτό έκανε” πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.Η κυπριακή αστυνομία ερευνούσε για τον φυγάδα ύποπτο σήμερα και εξέφρασε την πίστη της ότι τελικώς θα συλληφθεί.

Παράλληλα, ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, όσο και πολίτες με σχόλιά τους κατηγορούν ευθέως την κυβέρνηση Χριστόφια οτι συνεργάζεται με την Ρωσία. Ωστόσο, μπορεί να πρόκειται και απλώς για γκάφα των κυπριακών αρχών.

Αργά χθες το βράδυ, ο συλληφθείς ως κατάσκοπος στο αεροδρόμιο της Λάρνακας Ρόμπερτ Κρίστοφερ Μέτσος εξαφανίστηκε από το ξενοδοχείο όπου διέμενε προσωρινά. Ο κ. Μέτσος είχε πληρώσει την εγγύηση και είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και την υποχρέωση να δίνει το «παρών» στο αστυνομικό τμήμα της κυπριακής πόλης. Αυτό όμως δεν συνέβη ποτέ! Κύπριοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ο κατηγορούμενος ενδέχεται να έχει διαφύγει στην τουρκοκυπριακή πλευρά του νησιού ή ακόμη και να έχει ήδη περάσει με φεριμπότ στη Λαττάκεια της Συρίας.

Οι κυπριακές αρχές δεν έδωσαν την απαραίτητη σημασία στην υπόθεση, λέει εμμέσως το Associated Press. Γράφει ότι τόσο το FBI, όσο και το αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης, αρνήθηκαν να σχολιάσουν το περιστατικό. Σημειώνει μάλιστα με νόημα πως το FBI σπατάλησε μια δεκαετία συλλέγοντας πληροφορίες για τους κατάσκοπους…

Η Guardian, αναφέρει πως η Κύπρος είναι η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα που κυβερνείται από κομμουνιστικό κόμμα το οποίο είχε ιδιαίτερες σχέσεις με την πρώην σοβιετική ένωση και στενούς δεσμούς με τη Μόσχα. Αναφέρεται επίσης ότι στο νησί υπάρχουν πολλοί Ρώσσοι επενδυτές  Σημειώνεται πως το γεγονός ότι αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση ήταν μεγάλη έκπληξη για την κυπριακή αστυνομία.

Πιο επικριτικό το ΒΒC το οποίο μιλά για «κοιμώμενους» υπονοώντας ότι με την απραγία τους οι κυπριακές αρχές επέτρεψαν σε ύποπτο για κατασκοπεία να δραπετεύσει. Ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι οι κυπριακές αρχές δέχονται πυρά απ’ όλο τον κόσμο.

Αξιοσημείωτα είναι και τα σχόλια πολιτών απ’ όλο τον κόσμο μέσω των site μεγάλων εφημερίδων:

Πολλοί χαρακτηρίζουν τις κυπριακές αρχές αδικαιολόγητες, μέχρι και «ηλίθιες» αφού όπως υποστηρίζουν δεν έπρεπε να εμπιστευτούν κάποιο ο οποίος κατηγορείται ως κατάσκοπος.

Γνωρίζω που θα πάω όταν διαπράξω κάποιο έγκλημα δήλωσε κάποιος άλλος, χαρακτηρίζοντας έτσι ανίκανες τις κυπριακές αρχές να χειριστούν ένα φλέγον διεθνές ζήτημα.

Άλλοι υποστήριξαν ότι η κυπριακή κυβέρνηση «τα πήρε» από την Ρωσία αφήνοντας έτσι τον ύποπτο να διαφύγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : Συνηθισμένοι άνθρωποι και κατάσκοποι : μέσα από τα χέρια των κυπρίων έφυγε ο ρώσος!

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε