Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Υπόθεση νοθείας καυσίμων στις Ένοπλες Δυνάμεις

Στην Βουλή καταθέτει φάκελο με όλες τις καταγγελίες του για το θέμα της νοθείας στα καύσιμα των ΕΔ ο πρώην υπουργός Γ.Σούρλας. Κάνει λόγο για «εθνικό και οικονομικό έγκλημα».

Την ώρα που το ΣΔΟΕ άρχισε να εξετάζει τις καταγγελίες για ύπαρξη νοθευμένων καυσίμων στις Ενοπλες Δυνάμεις, ο κ. Γ. Σούρλας, πρώην υπουργός και σύμβουλος του Προέδρου της ΝΔ για τη Διαφάνεια, κατέθεσε στη Βουλή φάκελο με στοιχεία από δειγματοληπτικές έρευνες στα καύσιμα στρατιωτικών μονάδων. Το θέμα θα απασχολήσει και τη Βουλή σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Ο κ. Σούρλας χαρακτηρίζει «εθνικό και οικονομικό έγκλημα τα νοθευμένα καύσιμα στις Ενοπλες Δυνάμεις» και αναφέρει ότι «παρά την κατάθεση συγκεκριμένων στοιχείων που καταδεικνύουν τη νοθεία στα καύσιμα, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί παραμένουν αδρανείς».

Τα στοιχεία της νοθείας, όπως σημειώνει, προκύπτουν από χημικές αναλύσεις δειγμάτων βενζίνης και πετρελαίου κίνησης που έγιναν από το Γενικό Χημείο του Κράτους. Συγκεκριμένα:

* Σε 30 περιπτώσεις δειγμάτων βενζίνης και πετρελαίου κίνησης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας που προμηθεύονται από δεξαμενές των Ενόπλων Δυνάμεων διαπιστώθηκε εκτεταμένη νοθεία (από τις αναλύσεις έχει αποδειχθεί ότι το θείο ανερχόταν σε 1.159 mg/kg αντί 350 mg/kg και το νερό σε 67.000mg/kg αντί 200 mg/kg ).

* Σε δειγματοληψία πετρελαίου κίνησης σε δεξαμενή στα Στρατόπεδο Στρατηγού Πλαστήρα (1η Στρατιά) προέκυψε ότι το πετρέλαιο του δείγματος ήταν «μη κανονικό νοθευμένο», δηλαδή η περιεκτικότητα σε θείο ήταν σχεδόν τριπλάσια από το επιτρεπόμενο όριο.

Επιπλέον ο πρώην υπουργός παραθέτει την απάντηση που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή (21/11 2011) ότι το 2011 διαπιστώθηκε πως το καύσιμο ήταν νοθευμένο και στα εννέα δείγματα που ελήφθησαν, ενώ το 2004 βρέθηκε μη κανονικό καύσιμο μόνο στα τρία από τα δεκατρία δείγματα.

Παραθέτει έγγραφα σύμφωνα με τα οποία σε δέκα χημικές αναλύσεις δειγμάτων καύσιμου που έχουν ληφθεί από αποθήκες των Ενόπλων Δυνάμεων στη Μαγνησία από το ΣΔΟΕ, διαπιστώθηκε νοθεία και η υπόθεση βρίσκεται σε δικαστική διερεύνηση.

Εσωκλείει έγγραφο του ΓΕΣ (Φ.614/181/556702/18-10-2010) όπου αναφέρεται ότι «σε κατ΄ έφεση εξέταση 3 δειγμάτων πετρελαίου κίνησης που προέρχονται από μονάδες του Στρατού Ξηράς… η γνωμάτευση για καύσιμο είναι: μη κανονικό_ νοθευμένο και για τα τρία δείγματα».

Ο κ. Σούρλας αναφέρει ότι οι προμήθειες καυσίμων γίνονται χωρίς έλεγχο, χωρίς έρευνα για φθηνότερη τιμή στη διεθνή αγορά και ότι οι επιπτώσεις από τη νοθεία καυσίμων είναι σοβαρές στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία, στην οικονομία, στους κινητήρες οχημάτων και στην εθνική ασφάλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έρευνες ΣΔΟΕ στον Στρατό για νοθεία στα καύσιμα – Ελλάδα

Ο Σούρλας ξαναχτυπά για τα «κυκλώματα νοθείας καυσίμων» στο στρατό – ‘Εδωσε φάκελο στον Αβραμόπουλο – Ελλάδα

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε