Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Υποχρεωτική η απογραφή υπαλλήλων Δικηγορικών Συλλόγων

Υποχρεωτική η απογραφή υπαλλήλων Δικηγορικών Συλλόγων

Tο προσωπικό τους υποχρεούνται να απογράφουν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, ύστερα από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη και σύμφωνα με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έγινε δεκτή από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Την παρέμβαση του Συνηγόρου προκάλεσε διαμαρτυρία υπαλλήλου Δικηγορικού Συλλόγου, για την εμπλοκή που ανέκυψε στη διαδικασία συνταξιοδότησής της. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από την άρνηση του Δικηγορικού Συλλόγου να προβεί στην απογραφή της, καθώς η απογραφή στο Μητρώο Ανθρωπίνου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου είναι προαπαιτούμενη για τη δημοσίευση της πράξης συνταξιοδότησης στο ΦΕΚ.

Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, αιτιολογώντας υποστηρίζουν την εξαίρεση του προσωπικού τους από τις διατάξεις περί υποχρεωτικής απογραφής, με το επιχείρημα ότι είναι ΝΠΔΔ σωματειακής μορφής, ειδικών σκοπών που έχουν δική τους περιουσία και δεν επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης, ότι οι υπάλληλοί τους διορίζονται με αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων τους και ως εκ τούτου δεν εγγράφονται στο Μητρώο Ανθρωπίνου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, σε επιστολή του προς τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Δικαιοσύνης, επισήμανε την ανάγκη άμεσης διευθέτησης της διαδικαστικής εμπλοκής. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη συνολικής ρύθμισης του θέματος, προκειμένου να αρθεί η ιδιότυπη αυτή ομηρία, στην οποία είχαν περιέλθει, χωρίς υπαιτιότητά τους, υπάλληλοι δικηγορικών συλλόγων με πρόθεση συνταξιοδότησής. Επίσης, υπογράμμισε την υποχρέωση συντονισμού των συναρμόδιων φορέων, προς άρση κάθε διαδικαστικού προσκόμματος που πλήττει αδικαιολόγητα το δικαίωμα στη σύνταξη όσων υπαλλήλων πληρούν τις προϋποθέσεις.

Μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καταρχήν απέγραψε το ίδιο την υπάλληλο, η οποία και συνταξιοδοτήθηκε και στη συνέχεια παρέπεμψε το θέμα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για γνωμοδότηση, με την οποία οι Δικηγορικοί Σύλλογοι υποχρεούνται να απογράφουν το προσωπικό τους, κάτι που έγινε αποδεκτό από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρωταθλητές φοροδιαφυγής γιατροί, τεχνίτες, δικηγόροι και εστιάτορες

 

Πανελλαδική αποχή των δικηγόρων την Παρασκευή

 

Πριγκιπικός γάμος στην κοσμική Αθήνα για γνωστό ζευγάρι δικηγόρων! Φωτογραφίες

Κρήτη: Πλακώθηκαν στο ξύλο οι δικηγόροι μέσα στο Ειρηνοδικείο!

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε