Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Υποχρεωτική η συνταγογράφηση φτηνών φαρμάκων – Δείτε πως γίνεται – ΒΙΝΤΕΟ

Υποχρεωτική η συνταγογράφηση φτηνών φαρμάκων – Δείτε πως γίνεται – ΒΙΝΤΕΟ

Εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι καλούνται είτε να αλλάξουν τα φάρμακα που έπαιρναν εως τώρα είτε να πληρώσουν από την τσέπη τους τη διαφορά μεταξύ των γενοσήμων και των πρωτότυπων φαρμάκων. “Οχι σε ασφαλισμένους δύο ταχυτήτων” λέει στο Newsit ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Αυτό συμβαίνει γιατί απο την 1η Οκτωβρίου το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ άλλαξαν τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα.

Για να το πούμε με απλά λόγια:
– Εάν ο γιατρός συνταγογραφήσει γενόσημα (αντίγραφα) φάρμακα τότε η συμμετοχή του ασφαλισμένου παραμένει η ίδια.
– Εάν όμως ο γιατρός χορηγήσει πρωτότυπα φάρμακα που είναι ακριβότερα, τότε ο ΕΟΠΥΥ αναγνωρίζει μόνο την τιμή του γενόσημου και ασφαλισμένος πληρώνει εκτος από τη συμμετοχή του και τη διαφορά της τιμής των δύο φαρμάκων.

Οι γιατροί είναι εκείνοι που καλούνται να εξηγήσουν στους ασφαλισμένους τη νέα διαδικασία. 

Οπως δήλωσε στο Newsit o παθολόγος Αθανάσιος Μπούρας “εγώ το μέτρο το βρίσκω σωστό αλλά πρέπει και το Υπουργείο να καταλάβει πως είμαστε επιστήμονες και όχι έμποροι. Δεν είναι δυνατόν την ώρα που πρέπει να εξετάσουμε τους ασθενείς να μετράμε και να εξηγούμε τη διαφορά στις τιμές των φαρμάκων”.

Οι ασφαλισμένοι απο την πλευρά τους μετά τις άγριες περικοπές που έχουν υποστεί στους μισθούς και τις συντάξεις τους υποχρεωτικά παίρνουν τα γενόσημα φάρμακα καθώς δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τη διαφορά.

Αυτο δημιουργεί ασφαλισμένους δύο ταχυτήτων καταγγέλει ο ΙΣΑ, εκείνους που έχουν χρήματα και εκείνους που δεν έχουν.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο Νewsit o πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης “το φάρμακο θα πρέπει να μη χωρίσει σε δύο ταχύτητες τους ασθενείς, δηλαδή σε αυτούς οι οποίοι μπορούν να δώσουν τη διαφορά από την τσέπη τους βάση της θεραπευτικής άποψης του γιατρού και σε αυτούς που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Σε κάθε περίπτωση εμείς είμαστε υπέρ του εξορθολογισμού, της εξυγίανσης και της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ο μόνος θεράπων, ειναι ο θεράπων γιατρός και ο ασθενής δε πρέπει να χωρίζεται σε κατηγορίες. Αυτές οι απόψεις δεν είναι μόνο δική μας πίστη, είναι απόψεις των εγνωσμένης αξίας υγειονομικών συστημάτων σε όλη την Ευρώπη και βρισκόμαστε εμείς στην εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων που φτανουν στα επιπεδα της αντιδεολογικής διαδικασίας”.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ – ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΟΥΧΑΪΜΠ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μέτρα φαρμάκι για την Υγεία! Όλες οι αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ

Απόφαση διυπουργικής: Αύξηση εισφορών για ΟΓΑ και τα φθηνότερα φάρμακα για ΕΟΠΥΥ!

Τέλος οι ιδιωτικές κλινικές για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ!



Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε