Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Ζάκυνθος: Έξι ύποπτα κρούσματα λεπτοσπείρωσης

Ζάκυνθος: Έξι ύποπτα κρούσματα λεπτοσπείρωσης
Για έξι ύποπτα κρούσματα λεπτοσπείρωσης στην ευρύτερη περιοχή της περιφέρειας, κάνει λόγο με επείγουσα ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου,

…..διευκρινίζοντας ότι από αυτά τα δύο έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά και τα υπόλοιπα διερευνώνται.
 
Επειδή η λεπτοσπείρωση είναι σημαντική ανθρωποζωονόσος και μεταδίδεται στον άνθρωπο και τα κατοικίδια ζώα άμεσα ή έμμεσα, με τα ούρα τρωκτικών ή με μολυσμένα από αυτά τρόφιμα ή νερό, η Διεύθυνση ενημερώνει τους κατοίκους να εφαρμόζουν τα βασικά προληπτικά μέτρα, που είναι:
 
1. Καθαρισμός των ιδιωτικών χώρων από τους κατοίκους, όπως αυλές, αποθήκες, στάβλοι, χώροι διατήρησης οικοσίτων και κατοικιδίων ζώων από απορρίμματα, λιμνάζοντα νερά και οικοπέδων εντός κατοικημένων περιοχών κ.λπ.
 
Βασικός σκοπός της καθαριότητας είναι οι ποντικοί να μη βρίσκουν φαγητό, νερό και κρύπτες.
 
2. Συστηματική μυοκτονία των παραπάνω χώρων, όταν διαπιστώνεται με οποιονδήποτε τρόπο η παρουσία τρωκτικών.
 
3. Να γίνεται συχνό πλύσιμο των χεριών, μετά από κάθε εργασία, ιδιαίτερα αγροτική και οπωσδήποτε πριν τη λήψη τροφής.
 
4. Ιδιαίτερα όσοι ασχολούνται με αγροτικές εργασίες θα πρέπει να προστατεύονται με τη χρήση γαντιών, κατάλληλων κλειστών υποδημάτων (μπότες) και ρούχων που να καλύπτουν επαρκώς το σώμα για την αποφυγή μικροτραυματισμών
 
5. Σχολαστικό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών πριν την κατανάλωσή τους.
 
 
Η λεπτοσπείρωση είναι μία ζωονόσος, η οποία οφείλεται σε σπειροχαίτη και προκαλεί ένα ευρύ φάσμα κλινικών εκδηλώσεων στον άνθρωπο.
 
Ο υπεύθυνος παθογόνος μικροοργανισμός είναι η leptospira interrogans.
 
Το κλινικό σύνδρομο μπορεί να εκδηλωθεί ως υποκλινική λοίμωξη, ως αυτοπεριοριζόμενη ανικτερική πυρετική συνδρομή με ή χωρίς μηνιγγίτιδα ή ως σοβαρή και συχνά θανατηφόρος νόσος γνωστή σαν σύνδρομο Weil, το οποίο εκδηλώνεται με αιμορραγίες, ίκτερο και νεφρική ανεπάρκεια.
 
Η διάγνωση της λεπτοσπείρωσης μπορεί να καθυστερήσει αν ο κλινικός δεν την συμπεριλάβει στην αρχική διαφορική διάγνωση.
 
Απαντάται σε όλο τον κόσμο, είναι όμως πιο συχνή σε υγρά κλίματα. Επαγγελματικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, συνθήκες διαβίωσης και τύποι καιρικών συνθηκών συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο. Τα τελευταία έτη υπάρχουν διαθέσιμα τόσο θεραπευτικά όσο και προληπτικά μέτρα για τη λεπτοσπείρωση.

Σε επιφυλακή βρίσκεται το ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς την τελευταία εβδομάδα καταγράφονται κρούσματα λεπτοσπείρωσης, μίας σοβαρής ανθρωποζωονόσου, στην περιοχή της Ζακύνθου.
 
Ήδη, τα μέλη κλιμακίου του Κέντρου, που βρέθηκαν στην περιοχή, έχουν επιβεβαιώσει δύο κρούσματα, αξιολογούν ως ύποπτα άλλα και εκτιμούν ότι υπήρξαν άνθρωποι που νόσησαν ελαφρά.
 
Η εκτίμηση των επιστημόνων, όπως είπε στο ΑΜΠΕ ο συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, λοιμωξιολόγος Σ. Τσιόδρας, είναι πως οι προσβληθέντες απασχολούνταν σε εργασίες τρύγου στην περιοχή της Ζακύνθου και έφαγαν σταφύλια τα οποία δεν είχαν πλυθεί, τα οποία πιθανότατα έφεραν εκκρίματα από τρωκτικά.
 
Οι υπηρεσίες Υγείας της περιοχής επισημαίνουν ότι την τελευταία εβδομάδα, με τις βροχοπτώσεις αυξήθηκε ο αριθμός των ποντικών στην περιοχή και για τον λόγο αυτόν έδωσαν σήμερα συγκεκριμένες οδηγίες στους κατοίκους.
Από το σύνολο των περιστατικών με λεπτοσπείρωση, ένα αφορά άνδρα 75 χρόνων, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο και νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Άλλοι δύο άνδρες και μία γυναίκα άνω των 50 χρόνων θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι έχουν μολυνθεί και παρακολουθούνται.
 
Το ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις τοπικές υγειονομικές αρχές και παρακολουθεί το θέμα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε