weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Zeit: Φράου Μερκελ, ούτε οι Έλληνες ξεχνούν…

Zeit: Φράου Μερκελ, ούτε οι Έλληνες ξεχνούν… | Newsit.gr
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

«Επίσκεψη της ψυχρής κυρίας», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος στην εβδομαδιαία εφημερίδα Zeit που διερωτάται: «(…) Έφτασαν τα μηνύματα της Μέρκελ και στους Έλληνες που βρίσκονταν πίσω από τα μπλόκα της αστυνομίας; Για να απαντήσει κανείς, θα έπρεπε να δει κανείς τους ανθρώπους που κάθονταν στα καφέ της Αθήνας και παρακολουθούσαν τις εικόνες της επίσκεψης: ασυγκίνητοι, ψυχροί, εν μέρει οργισμένοι.

Αυτοί οι Έλληνες δεν ξέχασαν την νεογουλιελμική ρητορική της αποπομπής (από το ευρώ) του βερολινέζου συνασπισμού. Ούτε τους ανθελληνικούς τόνους γερμανικών ταμπλόιντ. Ούτε το έλλειμμα συμπόνιας στις ομιλίες της Μέρκελ των προηγούμενων ετών.

Για πολλούς Έλληνες ήταν η επίσκεψη της ψυχρής κυρίας. Ορισμένοι ωστόσο χάρηκαν με την εγκαρδιότητα που έδειξαν Μέρκελ και Σαμαράς. Η θερμή αυτή ενέργεια θα ήταν καλό να αποθηκευτεί για το φθινόπωρο. Και αυτό γιατί η νέα κυβέρνηση Σαμαρά έχει ήδη σημαντικές δυσκολίες. Δεν έχει συμφωνήσει ακόμη στο πρόγραμμα περικοπών που έπρεπε να έχει αποφασιστεί προ πολλού.

Ο Σαμαράς θα πρέπει να φοβάται την επόμενη έκθεση της Τρόικας, από την οποία εξαρτάται η εκταμίευση της επόμενης δόσης. Διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος χρεοκοπίας ήδη το Νοέμβριο. Ευτυχώς όμως όλα αυτά δεν ήταν θέμα αυτή τη φορά. Την ηλιόλουστη αυτή Τρίτη, Μέρκελ και Σαμαράς εργάστηκαν πάνω σε ένα ΄μικρό δάνειο συμπάθειας’ για τις κακές στιγμές».

«Ανόητη μικρή μειοψηφία» γράφει η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, αναφερόμενη σε κάποιους που πήγαν στο Σύνταγμα με διαδηλώσουν φορώντας στολές των Ναζί. Και αυτοί, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι μια ανόητη μειοψηφία.

«Σαφώς και υπάρχουν άνθρωποι στην Ελλάδα που κάνουν παραλληλισμούς μεταξύ του 1941 και του 2012. Ωστόσο δεν είναι πολλοί και σε καμία περίπτωση δεν είναι ‘οι’ Έλληνες. Με το να αξιοποιεί κανείς σε έντυπη μορφή, στο διαδίκτυο ή σε συνεντεύξεις τέτοιες γενικεύσεις, τροφοδοτεί το έργο μιας ανόητης, μικρής μειοψηφίας στην Αθήνα που με περιβραχιόνια με αγκυλωτούς σταυρούς βάζει δόλωμα σε Γερμανούς πολιτικούς και σχολιαστές.

Και εδώ στη Γερμανία υπάρχουν φαινόμενα που είναι ‘πολύ γερμανικά’, τα οποία όμως δεν αντιπροσωπεύουν ‘τους’ Γερμανούς. Ούτε οι φόνοι των ναζί του Τσβίκαου είναι τυπικοί για τη Γερμανία, αλλά ούτε και οι ειδήσεις της Bild και οι μεθυσμένοι μεταμφιεσμένοι του Oktoberfest. Πρόκειται μόνον για ορισμένες γερμανικές πτυχές που προκαλούν ανησυχία, που κάνουν κάποιον να σκεφτεί ή και να χαμογελάσει αμυδρά.

Οι προβοκάτορες απλοποιούν, καθώς απλά μηνύματα με σαφή σύμβολα εντείνουν την επίδραση μιας πρόκλησης. Αυτό αξιοποιείται από τον γ.γ.των Χριστιανοκοινωνιστών όσο και από τον Έλληνα αρχηγό της Αριστεράς. Όποιος όμως προσδίδει χαρακτηριστικές ιδιότητες σε λαούς και κατηγοριοποιεί χώρες σε καλές και κακές, δεν έχει μάθει τίποτα από την ιστορία του 20 αιώνα».

Για «υπερβολική αισιοδοξία» μετά την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα προειδοποιεί ευρωπαίος διπλωμάτης , που γνωρίζει καλά τα των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung. O διπλωμάτης που δεν κατονομάζεται, τονίζει ότι η θετική αποτίμηση της επίσκεψης Μέρκελ αποπροσανατολίζει, καθώς η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει ακόμη πολλά.

«Γίνεται πολύς λόγος για τα όσα θα πάρει η Ελλάδα ενώ λέγονται εξαιρετικά λίγα για όσα πρέπει να προσφέρει η ίδια». Σύμφωνα με τον ίδιο, η επόμενη έκθεση της Τρόικας θα καταδείξει ότι η μείωση του ελληνικού ελλείμματος αποδίδεται εν μέρει στην κατακόρυφη αύξηση των υποχρεώσεων του ελληνικού κράτους έναντι ιδιωτών και δημοσίων πιστωτών.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Μέρκελ: Επιμήκυνση; Θα περιμένω την έκθεση της τρόικας

Focus στα ελληνικά:«Αγαπητοί Έλληνες η Άγκελα Μέρκελ δεν αξίζει το μίσος σας»

«Το πικρό μήνυμα των Ελλήνων στη Μέρκελ»: Τι λέει σήμερα ο διεθνής Τύπος

Το παρασκήνιο της συνάντησης Μέρκελ Σαμαρά – «Ωραίο γραφείο», είπε η καγκελάριος – «Είναι αυτό που είχε και ο Κ.Καραμανλής», απάντησε ο πρωθυπουργός

Η τρίλεπτη βόλτα Σαμαρά – Μέρκελ – video

Διαδήλωσαν χιλιάδες, τα έσπασαν οι λίγοι – Όσα έγιναν στη συγκέντρωση κατά της Άνγκελα Μέρκελ

#TAGS MM