Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Ζήσαμε τον πιο ζεστό Σεπτέμβριο στην μετεωρολογική ιστορία του πλανήτη

Ζήσαμε τον πιο ζεστό Σεπτέμβριο στην μετεωρολογική ιστορία του πλανήτη

Ο Σεπτέμβριος του 2012 υπήρξε ο πιο θερμός στην καταγεγραμμένη μετεωρολογική ιστορία του πλανήτη μας (μετά το 1880), ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Σεπτεμβρίου του 2005, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ. Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία στην ξηρά και τις θάλασσες τον περασμένο μήνα ήταν 15,67 βαθμοί Κελσίου, κατά 0,67 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα.

Εκτός από θερμότερος Σεπτέμβριος, μετά το 1880, ο Σεπτέμβριος του 2012 υπήρξε ο 36ος Σεπτέμβριος στη σειρά, καθώς και ο 331ος συνεχόμενος μήνας, που η παγκόσμια θερμοκρασία διαμορφώθηκε πάνω από τον μέσο όρο του προηγούμενου αιώνα. Ο τελευταίος Σεπτέμβριος που η θερμοκρασία βρέθηκε κάτω από τον μέσο όρο, ήταν το 1976.

Η συνδυασμένη θερμοκρασία ξηράς και θάλασσας ειδικότερα στο βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η Ελλάδα, κατά τον φετινό Σεπτέμβριο ήταν η δεύτερη υψηλότερη (μετά το 2005). Στη ξηρά, ο Σεπτέμβριος του 2012 ήταν ο τρίτος θερμότερος μετά το 1880.

Στο πρώτο εννεάμηνο του 2012, η συνδυασμένη μέση θερμοκρασία ξηράς και θάλασσας του πλανήτη υπήρξε η όγδοη θερμότερη (για πρώτο εννεάμηνο) στην ιστορία, κατά 0,57 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα.

Η κάλυψη πάγου στην Αρκτική υποχώρησε το Σεπτέμβριο φέτος στο χαμηλότερο σημείο όλων των εποχών, καταρρίπτοντας κατά πολύ το έως τώρα ρεκόρ του 2007. Από την άλλη όμως, οι πάγοι της Ανταρκτικής έσπασαν το ρεκόρ επέκτασής τους τον περασμένο μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί μας τρελαίνει ο καιρός; Αναλυτική πρόγνωση

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε