Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Ζητούν νέα μέτρα το 2011

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)
(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

Η πρόβλεψη της Κομισιόν είναι πως ακόμη και αν η Ελλάδα τηρήσει κατά γράμμα το πρόγραμμα σταθερότητας αυτό δεν θα είναι αρκετό.

Στην έκθεσή της αναφέρεται χαρακτηριστικά πως “δεν αρκεί η αυστηρή εφαρμογή, αλλά και η ετοιμότητα της χώρας να λάβει πρόσθετα μέτρα αν κριθεί απαραίτητο”

“Αν κριθεί απαραίτητο” λένε αλλά συμπληρώνουν πως ενώ το 2010 αναμένεται μείωση του ελλείμματος της χώρας στο 9,3% του ΑΕΠ αν δεν αλλάξει η οικονομική πολιτική, τότε το 2011 θα πάει και πάλι στο 9,9%. Δηλαδή με τα υφιστάμενα μέτρα δεν θα έχουμε μείωση, όπως προβλέπει το πρόγραμμα σταθερότητας, αλλά αύξηση του ελλείμματος.
Τι σημαίνει αυτό;
Νέα μέτρα για το 2011 και το ζήτημα είναι τι μέτρα θα είναι αυτά. Το ένα σενάριο λέει ότι θα είναι προς την κατεύθυνση της μείωσης των δαπανών. Στις δαπάνες του κράτους εκτός από τα διάφορα έξοδα για τη γενικότερη λειτουργία του Κράτους περιλαμβάνονται κυρίως τα λεξοδα για μισθούς και συντάξεις.
Τι σημαίνει αυτό;
Νέα μείωση σ’ αυτές τις δαπάνες με μειώσεις ή καταργήσεις επιδομάτων. Άλλωστε η έκθεση της Κομισιόν καταλήγει πως “η αύξηση των δαπανών για συντάξεις, επηρεάζει αρνητικά την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών”.
Δεν είναι όμως μονάχα το δημόσιο. Η άσχημη πορεία της οικονομίας μιας χώρας (όχι ενός κράτους) συνδέεται άμεσα με τη λεγόμενη χαμηλή ανταγωνιστικότητα που με τη σειρά της συνδέεται από τους εκπροσώπους των εργοδοτών με τα “υψηλά” μεροκάματα και τις αμοιβές.
Έτσι μετά τα νέα μέτρα που περιλαμβάνουν μείωση αποζημιώσεων ίσως ακολουθήσουν και τα … πιο νέα που θα περιλαμβάνουν και μειώσεις των μισθών ή περικοπές επιδομάτων και στον ιδιωτικό τομέα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε