Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Φοινικόδασος Πρέβελης….Ένας παράδεισος που έγινε στάχτη!

Η καταστροφή τεράστια όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες. ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Ανυπολόγιστη η καταστροφή από τη φωτιά στο δεύτερο μεγαλύτερο φοινικόδασος της Κρήτης.Κάηκε σχεδόν ολοκληρωτικά. Υπήρχε ευρωπαϊκό πρόγραμμα πυρασφάλειας που δεν προχώρησε ποτέ. Δείτε τις φωτογραφίες της καταστροφής.

Μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές έχει υποστεί ο νομός Ρεθύμνου, που είδε μέσα σε λίγες μόνο ώρες να γίνεται στάχτη το μοναδικού φυσικού κάλλους φοινικόδασος της Πρέβελης. Η φωτιά αποτέφρωσε το σύνολο σχεδόν τους δάσους το οποίο εκτεινόταν σε μία έκταση 30 στρεμμάτων. Από τη μεγάλη πυρκαγιά έχουν καεί μέχρι στιγμής 4.000 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης και 1.000 στρέμματα δασικής.

EUROKINISSI

Το δεύτερο μεγαλύτερο φοινικόδασος στην Κρήτη, αποτελούσε περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Η Πρέβελη βρίσκεται στην πλευρά του Λιβυκού πελάγους. Το ιστορικό της μοναστήρι απειλήθηκε μάλιστα, κάποια στιγμή από τις φλόγες. Κύριο χαρακτηριστικό της περιοχής είναι η διάσημη παραλία με το παραποτάμιο φοινικόδασος, το οποίο αποτελεί δυστυχώς παρελθόν.

EUROKINISSI

Πλήθος τουριστών επισκεπτόταν την περιοχή όλο το χρόνο. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η αλόγιστη τουριστική εκμετάλλευση ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την καταστροφή.

Στο μεταξύ, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Θανάσης Καρούτζος, δήλωσε ότι υπήρχε ευρωπαϊκό πρόγραμμα πυρασφάλειας ύψους 1,4 εκ. ευρώ που όμως δεν προχώρησε ποτέ. Ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, Νίκος Τζίφας, δήλωσε ότι η υπηρεσία του ενημερώθηκε σχετικά μόλις πριν είκοσι ημέρες.

EUROKINISSI

Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος για την ερχόμενη Τετάρτη, με θέμα την αναγέννηση του οικοσυστήματος.

Ο φοίνικας του Θεόφραστου, όπως ονομάζεται το συγκεκριμένο είδος φοίνικα, είναι ένα σπάνιο είδος που απειλείται με εξαφάνιση. Στην Κρήτη εντοπίζεται μόνο στο Βάι και την Πρέβελη. Το δάσος είχε μήκος ένα με δύο χιλιόμετρα και βρισκόταν μέσα σε φαράγγι. Ήταν ένα εξωτικό τοπίο με μοναδικά χαρακτηριστικά όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης:
Υπό έλεγχο η φωτιά στην Κάρυστο – Μεγάλη η καταστροφή στην περιοχή

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε