Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Κερδίζει “έδαφος” η χρήση γαϊδουράγκαθου για παραγωγή ενέργειας

Μετά την επιτυχία του πειράματος του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Καρδιάς Πτολεμαΐδας, το 2009, ξεκίνησε και φέτος, σε πολύ μεγαλύτερη όμως κλίμακα, η μεικτή καύση λιγνίτη και αγριοαγκινάρας (γαϊδουράγκαθου) στο συγκεκριμένο Σταθμό.

Στόχος είναι η αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας και η μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος.

Σας είχαμε γράψει ξανά για τη χρήση του γαϊδουράγκαθου ως πρώτη ύλη για στερεό καύσιμο… Είναι ένα προϊόν που σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να αντικαταστήσει τη χρήση πετρελαίου σε σπίτια και βιομηχανίες και να συμβάλλει οικολογικά στην παραγωγή ενέργειας.

Για το γαϊδουράγκαθο λοιπόν, δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον η ΔΕΗ. 
Η επιχείρηση δεσμεύτηκε ήδη για την απορρόφηση ολόκληρης της φετινής παραγωγής γαϊδουράγκαθου, των εξήντα παραγωγών που καλλιέργησαν συνολική έκταση 4.000 στρεμμάτων, η οποία έφτασε τους 1.700 τόνους.

«Η πρώτη πειραματική δοκιμή της μικτής καύσης λιγνίτη και αγριοαγκινάρας έγινε πέρσι σε μια ποσότητα μόλις 50 τόνων του προϊόντος. Φέτος, όμως, η εφαρμογή της μικτής καύσης είναι πιλοτική και αφορά όλη τη νέα αγροτική παραγωγή», εξηγεί ο Κωνσταντίνος Μιμίκος, γεωπόνος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δυτικής Μακεδονίας.

Τη σημασία της μικτής καύσης αναλύει από την πλευρά του ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, όπου ανήκει το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Εφαρμογών Στερεών Καυσίμων, Νικόλαος Κούκουζας.
«Τα συμπεράσματα που βγάλαμε από το πείραμα της Καρδιάς, τις πρώτες δοκιμές καύσης λιγνίτη και βιομάζας, ήταν λιγότερη ρύπανση καθώς η βιομάζα δεν απελευθερώνει τόσο διοξείδιο του άνθρακα όσο ο λιγνίτης. Παράλληλα, διαπιστώσαμε ότι η αγριοαγκινάρα ήταν πολύ καλή επιλογή χρήσης βιομάζας λόγω υψηλής θερμογόνου δύναμης και καλύτερων ενεργειακών αποτελεσμάτων», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Τονίζει μάλιστα ότι μπορεί η ποσότητα που χρησιμοποιήθηκε πέρσι να ήταν μικρή, όμως αποδείχτηκε ότι είναι εφικτή η αντικατάσταση μέρους του λιγνίτη από την αγριοαγκινάρα, διατηρώντας πάντα ομαλές τις συνθήκες σωστής λειτουργίας του ατμοηλεκτρικού σταθμού.

Η αγριοαγκινάρα είναι ένα πολυετές φυτό, με ελάχιστες απαιτήσεις σε νερό και μεγάλη παραγωγή ανά στρέμμα.
«Πρόκειται για μια καλλιέργεια που θα μπορούσε να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των αγροτικών καλλιεργειών για την οποία γίνεται πολύς λόγος τα τελευταία χρόνια», τονίζει ο κ. Μιμίκος.

Άλλωστε, όπως επισημαίνει ο κ. Κούκουζας, η μικτή καύση λιγνίτη και βιομάζας είναι πρακτική, ιδιαίτερα δημοφιλής στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στις σκανδιναβικές χώρες όπου τέτοιες μονάδες λειτουργούν εδώ και 20 χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Θέρμανση και ενέργεια από γαϊδουράγκαθο

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε