Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Κλειστός ο εναέριος χώρος της Ισλανδίας αλλά και μέρος της Γροιλανδίας και Νορβηγίας

Η ιστορία επαναλαμβάνεται ένα χρόνο μετά. Πρωταγωνιστής άλλο ισλανδικό ηφαίστειο η έκρηξη του οποίου απειλεί να κλείσει και πάλι τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο να κλείσει ο βρετανικός εναέριος χώρος, ενώ ήδη είναι από την Κυριακή κλειστός ο εναέριος χώρος της Ισλανδίας από την ηφαιστειακή τέφρα η οποία εκτινάσσεται σε υψος 20 χιλιομέτρων!

‘Ενα μικρό μέρος του εναερίου χώρου της Γροινλανδίας που ανήκει στη Δανία θα παραμείνει σήμερα κλειστό μέχρι τις 12.00 ώρα Γκρίνουιτς (15.00 ώρα Ελλάδος), ανακοίνωσε η υπηρεσία εναερίου κυκλοφορίας της Δανίας Naviair.

    Η υπηρεσία εναερίου κυκλοφορίας της Νορβηγίας Avinor ανακοίνωσε τη διακοπή των αεροπορικών συγκοινωνιών ανάμεσα στην ηπειρωτική χώρα και το νησί Σβάλμπαρντ.

Μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης η τέφρα θα έχει φτάσει στα βόρεια της Σκωτίας και αν η έκρηξη συνεχιστεί με την ίδια ένταση θα έχει φτάσει σε περιοχές της Βρετανίας, της Δυτικής Γαλλίας και την Ισπανίας μέχρι την Πέμπτη.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία εναερίου κυκλοφορίας Eurocontrol προειδοποίησε ότι το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας είναι πιθανόν να επεκταθεί προς τον νότο.

  Η έκρηξη του ηφαιστείου Γκριμσβέτν είναι ισχυρότερη από αυτήν του παγετώνα Εϊγιαφιατλαγιοκούλ τον περασμένο Απρίλιο που προκάλεσε το κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναερίου χώρου επί πολλές ημέρες, τη ματαίωση 100.00 πτήσεων και την καθήλωση εκατομμυρίων επιβατών για εβδομάδες.

    Σύμφωνα με τον ηφαιστειολόγο Τούμι Γκούντμουντσον του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας, υπάρχουν στοιχεία ότι η ένταση της έκρηξης μειώνεται, ωστόσο προβλέπεται ότι η διακοπή των αεροπορικών συγκοινωνιών θα είναι περιορισμένη στον χώρο και στο χρόνο, διότι οι άνεμοι είναι ευνοϊκότεροι και το νέφος πυκνότερο, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη τη διασπορά του.

    Αεροπορικές εταιρείες εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τις υπερβολές των ευρωπαϊκών αρχών εναερίου κυκλοφορίας τον περασμένο χρόνο στην επιβολή διακοπών της κυκλοφορίας των αεροσκαφών στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η στιγμή της έκρηξης του ηφαιστείου στην Ισλανδία – Εικόνες απο δορυφόρο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε