Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Οι βιομηχανίες γάλακτος έχουν ήδη πιστοποιηθεί για τη μη χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών

Οι βιομηχανίες γάλακτος έχουν ήδη πιστοποιηθεί για τη μη χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών

Οι περισσότερες βιομηχανίες γάλακτος έχουν ήδη πιστοποιηθεί για τη μη χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα της Greenpeace.

Συγχρόνως δεσμεύονται και διεκδικούν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την ειδική σήμανση στη συσκευασία του τελικού προϊόντος τους.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η Greenpeace, το υπουργείο συνεχίζει να αγνοεί την αυτονόητη ευθύνη του απέναντι στην κοινωνία και κωφεύει στην απαίτηση των εταιρειών και των χιλιάδων καταναλωτών, για κρατικό σήμα στα προϊόντα ζωικής προέλευσης το οποίο εξασφαλίζει το δικαίωμα του καταναλωτή να επιλέγει ζωικά προϊόντα ελεύθερα από μεταλλαγμένα.

Από τον ανανεωμένο Οδηγό Καταναλωτών της Greenpeace (Α΄ εξάμηνο 2011) προκύπτει ότι οι περισσότερες γαλακτοβιομηχανίες έχουν εξασφαλίσει καθαρές ζωοτροφές, οπότε είτε διεκδικούν σήμανση στις συσκευασίες τους ή προχωρούν ήδη στη σήμανση, με δική τους πρωτοβουλία. Ακόμα και στην περίπτωση εταιριών που δραστηριοποιούνται στις αγορές κοτόπουλου και αλλαντικών -όπου φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη εισροή μεταλλαγμένων ζωοτροφών- έχουν γίνει σημαντικά βήματα βελτίωσης. Έχοντας εξασφαλίσει λοιπόν σε βάθος χρόνου, καθαρές ζωοτροφές για το σύνολο της παραγωγής τους, οι εταιρίες αυτές θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν έμπρακτα στην απαίτηση των καταναλωτών για σήμανση.

«Η σήμανση είναι απόδειξη ευθύνης» τόνισε η Αλεξία Βουρεξάκη, υπεύθυνη της εκστρατείας ενάντια στα μεταλλαγμένα του ελληνικού γραφείου της Greenpeace. «Ήρθε επιτέλους η στιγμή όλες οι εταιρίες να αντιμετωπίσουν τους καταναλωτές με υπευθυνότητα, αλλά και το Υπουργείο να ανταποκριθεί άμεσα και με συνέπεια στις πρόσφατες ανακοινώσεις του, για δημιουργία κρατικού σήματος. Μόνο έτσι οι καταναλωτές θα είναι σε θέση να γνωρίζουν τι τρώνε» συνέχισε η Αλεξία Βουρεξάκη.

Η Greenpeace καλεί με ανοιχτή επιστολή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προβεί άμεσα στη δημιουργία κρατικού σήματος και παράλληλα καλεί όλες τις εταιρίες παραγωγής ζωικών προϊόντων να καθαρίσουν την παραγωγή τους από μεταλλαγμένα και να διεκδικήσουν από το υπουργείο την κρατική σήμανση στη συσκευασία των προϊόντων τους.

Οικολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε