Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: “Πράσινα” καταστήματα, έξυπνοι κάδοι με φωτοβολταϊκά και ανακύκλωση στα νοσοκομεία

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Χαρτί, γυαλί, λαμπτήρες φωτισμού και ηλεκτρονικές συσκευές θα διοχετεύονται πλέον μέσω των καταστημάτων της πόλης στο σύστημα ανακύκλωσης του δήμου Θεσσαλονίκης.

Σούπερ μάρκετ και εμπορικά καταστήματα καλούνται από το δήμο να συμμετέχουν στο νέο πρόγραμμά του με τίτλο «Πράσινο κατάστημα» και σε συνεργασία μαζί του να συγκεντρώνουν κάθε ανακυκλώσιμο υλικό που παράγουν ώστε στη συνέχεια να οδηγείται σε μια σωστή διαχείριση.

Το ειδικό σήμα που θα χορηγείται στα καταστήματα θα καταδεικνύει ότι διαχειρίζονται όλα τα απορρίμματά τους σύμφωνα με τον Κανονισμό Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης καθώς και ότι προωθούν τα κατάλληλα υλικά στην ανακύκλωση. Επιπλέον θα μοιραστεί ενημερωτικό φυλλάδιο με τις υποχρεώσεις των καταστημάτων, αλλά και τις δυνατότητες που θα έχουν για την διαχείριση των αποβλήτων τους.

Όπως είπε ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, σε πρώτη φάση το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από τα σούπερ μάρκετ, τα οποία έχουν μεγάλο όγκο χαρτονιών συσκευασίας. Ήδη έχει γίνει η καταγραφή τους ανά δημοτική κοινότητα.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ειδικοί κάδοι συμπίεσης μικροαπορριμμάτων τοποθετήθηκαν από το δήμο Θεσσαλονίκης σε επτά σημεία της πόλης για δοκιμαστική χρήση, σε μια προσπάθεια βελτίωσης των προσφερόμενων υπηρεσιών στην καθαριότητα. Οι επτά αυτοί κάδοι θα λειτουργούν με ενέργεια που θα παράγει το φωτοβολταϊκό σύστημα με το οποίο είναι εφοδιασμένοι και θα λειτουργήσουν πιλοτικά για διάστημα εξήντα ημερών.

Ειδικό ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών από τα νοσοκομεία-κλινικές της πόλης πρόκειται να εφαρμόσει το επόμενο διάστημα ο δήμος Θεσσαλονίκης.
Μέσω του νέου προγράμματος θα μπορούν να συλλεχθούν: χαρτόνι συσκευασίας, πλαστικά δοχεία ορών χωρίς το σωληνάκι, λαμπτήρες φθορισμού και εξοικονόμησης ενέργειας, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, σκληρά πλαστικά (κασόνια κτλ), μπαταρίες και έντυπο υλικό.

Τα παραπάνω υλικά θα συγκεντρώνονται σε ειδικούς κάδους εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, ενώ θα υπάρχει σύστημα καταγραφής των ποσοτήτων που παραλαμβάνονται για να μπορούν να μετρηθούν οι συλλεγόμενες ποσότητες κάθε υλικού, ώστε να αξιολογηθούν και να παρουσιαστούν τα ανάλογα αντισταθμιστικά οφέλη.

Διαβάστε ακόμα:
Ανακύκλωση: η Ευρώπη πετά το 99% των μετάλλων υψηλής τεχνολογίας

Τοπικά Νέα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε