Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Οι νέοι εγκαταλείπουν τα αστικά κέντρα για την επαρχία

Ένα εκατομμύριο νέοι ηλικίας από 25 έως 44 ετών από Αττική και Θεσσαλονίκη, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να επιστρέψουν στην ελληνική περιφέρεια αλλάζοντας εντελώς τρόπο ζωής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που παρουσιάστηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκανδαλίδη, ένα εκατομμύριο νέοι ηλικίας από 25 έως 44 ετών από Αττική και Θεσσαλονίκη, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να επιστρέψουν στην ελληνική περιφέρεια αλλάζοντας εντελώς τρόπο ζωής. Μάλιστα οι μισοί από αυτούς θέλουν να ασχοληθούν με τις αγροτικές καλλιέργειες, ενώ οι δύο στους δέκα έχουν ήδη κάνει κίνηση προκειμένου να στραφούν άμεσα προς την αγροτική παραγωγή. Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων, σύμφωνα με την έρευνα, είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου και κάτοχοι μεταπτυχιακού.
Η επιλογή του χωριού που δείχνει να είναι «απόφαση ζωής» για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, τείνει να εξελιχθεί σε κύμα φυγής ανάλογο (ή μάλλον αντίστροφο) μʼ αυτό της αστυφιλίας που είχε αναπτυχθεί τις δεκαετίες του ʼ50 και του ʼ60.

Σύμφωνα με τα στοιχεία περίπου οι μισοί από όσους επιθυμούν να φύγουν, θέλουν να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα (φυτική παραγωγή, κτηνοτροφία, αλιεία), το 18,3% με τον τουρισμό- πολιτισμό, το 14,2% με την επικοινωνία και τις νέες τεχνολογίες, το 11,8% με την εκπαίδευση, το 10,6% με την ενέργεια και τις ΑΠΕ, το 7% με το εμπόριο, το 6,7% με τον αγροτουρισμό και το 5,8% με τη μαζική εστίαση.
Προκειμένου να ξεφύγουν από την οικονομική ύφεση, τα μέτρα λιτότητας και την ανεργία, περισσότεροι από τους μισούς δηλώνουν πως θα ακολουθήσουν κάποιο επάγγελμα στον αγροτικό τομέα, αφού υπάρχουν καλλιέργειες που προσφέρουν ακόμα καλά εισοδήματα, όπως η εκτροφή σαλιγκαριών, η μελισσοκομία, η καλλιέργεια ελιάς για την παραγωγή λαδιού, καθώς και τα βιολογικά προϊόντα.

Report it Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε