Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Ένας συνδυασμός υπέροχων φαινόμενων άξιων παρατήρησης

Μια υπέροχη εικόνα, αποτέλεσμα ενός φυσικού φαινομένου, που ενώ δεν είναι από τα πιο σπάνια στη φύση, εμείς σπάνια το αντιλαμβανόμαστε, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύουμε το βράδυ της Κυριακής 6 Μαΐου.

Την μέρα που πάρα πολύς κόσμος θα έχει στραμμένα τα μάτια του στο αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών, με κάποιους από αυτούς και σε εκείνο των εκλογών στην Ελλάδα, ο περισσότερος κόσμος στο πλανήτη το βράδυ της ίδιας μέρας θα έχει στραμμένα τα μάτια του στον ουρανό.
Εξαιτίας της ελλειπτικής τροχιάς της Σελήνης γύρο από την Γη, το φαινόμενο όπως ονομάζεται της «σούπερ σελήνης» (super moon) ή αλλιώς «περίγειο» δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Ακριβώς επειδή η απόσταση της Σελήνης από τη Γη δεν είναι πάντα η ίδια, μιας και η βαρυτική έλξη που ασκούν πάνω στο δορυφόρο μας, η Γη και ο Ήλιος, διαφοροποιούν την τροχιά του, κάνοντας την ελλειπτική.
Στις 03:36 ώρα Γκρίνουιτς (06:36 ώρα Ελλάδος), τα χαράματα της 6ης Μαΐου θα υπάρχει πανσέληνος. Όμως μόλις δύο λεπτά νωρίτερα, στις 03:34 ώρα Γκρίνουιτς (06:34 ώρα Ελλάδος) η τροχιά της Σελήνης θα την φέρει στο κοντινότερο σημείο της από τη Γη, σε απόσταση μόλις 356.953 χιλιομέτρων.
Αν και κάθε χρόνο έχουμε 4 έως 6 φορές «σούπερ σελήνη», δεν είναι όλες το ίδιο ισχυρές, ούτε ως προς την ένταση, ούτε ως προς την διάρκεια της επίδρασής τους. Όταν έχουμε πανσέληνο ταυτόχρονα με το φαινόμενο της Σελήνης να βρίσκεται πολύ κοντά στο περίγειο, με αποτέλεσμα η απόσταση της από τον πλανήτη μας να είναι πολύ μικρότερη από το μέσο περίγειο της, τότε έχουμε το φαινόμενο της «σούπερ σελήνης».
Αυτός είναι και ο λόγος που το τελευταίο διάστημα γίνεται μεγάλη συζήτηση για την πανσέληνο της 6ης Μαΐου 2012 η οποία θα είναι μία από τις ισχυρότερες των τελευταίων ετών.
Σήμερα και αύριο επίσης, 5 και 6 Μαΐου, θα κορυφωθεί και η δραστηριότητα μίας ακόμη ανοιξιάτικης βροχής διαττόντων, των Ήτα Υδροχοΐδων, που άρχισαν να εμφανίζονται από τις 19 Απριλίου και θα διαρκέσουν έως τις 28 Μαΐου.
Φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Υδροχόου (από όπου πήραν και το όνομά τους), ενώ η πραγματική προέλευσή τους είναι τα απομεινάρια σωματιδίων που άφησε πίσω του ο κομήτης του Χάλεϊ, όταν αυτά περιοδικά συναντούν την τροχιά της Γης.
Κατά μέσο όρο, στη φάση της αποκορύφωσης, παρατηρούνται σε κατεύθυνση νοτιοανατολική στον ουρανό γύρω στα δέκα μετέωρα (πεφταστέρια) την ώρα, με ταχύτητα περίπου 66 χλμ. την ώρα.
Το αστρονομικό φαινόμενο κορυφώνεται μία έως δύο ώρες πριν την αυγή, επειδή όμως παράλληλα ο ουρανός θα κυριαρχείται από το πιο λαμπρό φεγγάρι του 2012, δύσκολα θα είναι παρατηρήσιμα τα πιο φωτεινά από τα μετέωρα των Υδροχοϊδών. Μεγαλύτερες ελπίδες παρατήρησης θα έχουν οι κάτοικοι του Νοτίου ημισφαιρίου της Γης.

Τεχνολογία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε