Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Καιρός: Χιόνια ακόμα και στην Αθήνα! Το κύμα κακοκαιρίας σαρώνει την χώρα

Καιρός: Χιόνια ακόμα και στην Αθήνα! Το κύμα κακοκαιρίας σαρώνει την χώρα

– Πολικές θερμοκρασίες και χιόνια σήμερα στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα – Παγετός αύριο το πρωί
– Χιονίζει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κλειστά σχολεία σε Λαγκαδά και Ωραιόκαστρο
– Χιόνια στα βόρεια προάστια της Αττικής ίσως και στο κέντρο της Αθήνας – Στα λευκά και ο Βόλος
– “Φουσκώνει” επικίνδυνα ο Έβρος, σε συναγερμό οι αρχές
– Νεκρός ένας άνδρας στις Σέρρες, παρασύρθηκε από ρέμα
– Δείτε την κάθοδο του χιονιά με ειδικούς χάρτες
– Αναλυτική πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο Νίκο Καντερέ

Θα ζήσουμε ίσως την πιο κρύα εβδομάδα του Χειμώνα! Από σήμερα ο καιρός δείχνει τα δόντια του με πολικές θερμοκρασίες. Ό,τι πέφτει θα είναι χιονόνερο ή χιόνι και σύμφωνα με τους μετεωρολόγους σήμερα και αύριο θα είναι οι πιο ψυχρές μέρες του χειμώνα. Μιλώντας στο newsit.gr ο μετεωρολόγος Νίκος Καντερές χαρακτήρισε την εβδομάδα που διανύουμε “πολική”.

Ο κ. Καντερές είπε ακόμα ότι θα έχουμε έντονες καταιγίδες στην Κρήτη και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και μιλάμε όπβς είπε χαρακτηριστικά για ολικό παγετό στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Το κύμα κακοκαιρίας θα κάνει ένα μικρό διάλλειμα από το απόγευμα της Τρίτης και μάλιστα θα κοπάσουν και οι άνεμοι στα πελάγη αλλά την Τετάρτη, την Πέμπτη την Παρασκευή και το Σάββατο έρχονται ψυχρές αέριες μάζες από την Ρωσία με πολύ κρύο!

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ κ. ΚΑΝΤΕΡΕ 

 

Η εικόνα από όλη την Ελλάδα

 

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τις τελευταίες μέρες τη χώρα και έχει κοστίσει τη ζωή σε έναν 47χρονο άνδρα, που παρασύρθηκε από ρέμα στις Σέρρες. Η μισή Ελλάδα, η κεντρική και βόρεια χώρα, έχουν ντυθεί στα λευκά και η υπόλοιπη περιμένει τη… σειρά της, με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά πουθενά τους 10 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική ο χιονιάς αναμένεται να… φτάσει σήμερα μετά το μεσημέρι, προς το απόγευμα με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν ελαφρά χιονόπτωση στα βόρεια προάστια ως και το κέντρο της πόλης, χωρίς όμως ιδιαίτερα προβλήματα, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται από 1 έως 6 βαθμούς και στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Χθες ήταν κυρίως οι άνεμοι που δημιούργησαν τα προβλήματα. Είναι ενδεικτικό ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας η πυροσβεστική δέχθηκε 236 κλήσεις, κυρίως για κοπή δέντρων, αλλά και για αφαίρεση αντικειμένων όπως πινακίδες που απειλούσαν την σωματική ακεραιότητα των περαστικών. Είναι ενδεικτικό ότι 70 πυροσβέστες επιχείρησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Στη Θεσσαλονίκη, οι κάτοικοι ξύπνησαν και είδαν… άσπρη μέρα, αφού χιονίζει και στο κέντρο της πόλης! Το χιόνι δεν είναι πολύ, ωστόσο τα σταθμευμένα αυτοκίνητα και τα πεζοδρόμια έχουν καλυφθεί σε πολλές περιπτώσεις. Εξαιτίας του καιρού, θα μείνουν κλειστά σήμερα Δευτέρα (18.01.2016) τα σχολεία στους δήμους Ωραιόκαστρου και Λαγκαδά. Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια και στη Φλώρινα, ενώ στην Κοζάνη τα σχολεία θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στις 9:30 το πρωί. Στις 09:15 θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τα σχολεία στο Άργος Ορεστικό, όπως επίσης οι παιδικοί και ο βρεφονηπιακός σταθμός, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή.

Μέσα στην πόλη του Βόλου πέφτει από τα ξημερώματα πυκνό χιόνι, ενώ όλα τα προάστια περιμετρικά του Βόλου έχουν ντυθεί στα λευκά. Η χιονόπτωση είναι πυκνή σε όλο το Πήλιο και στα Χάνια το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 60 εκατοστά. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα προσπαθούν να κρατήσουν το οδικό δίκτυο ανοιχτό, αλλά η σφοδρή χιονοθύελλα, δημιουργεί έντονα προβλήματα στην περιοχή Καράβωμα προς Ζαγορά, όπου ο δρόμος έχει κλείσει. Η θερμοκρασία έχει πέσει στους -8 βαθμούς στα Χάνια, ενώ στον Βόλο στις 7 το πρωί τα θερμόμετρα έδειχναν 2 βαθμούς.

Κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων σε όλα τα λιμάνια της χώρας. Κλειστή ωστόσο παραμένει η γραμμή Κυλλήνη-Κεφαλονιά.

Κι αν η μισή Ελλάδα έχει καλυμμένη από… χιόνι και η άλλη μισή περιμένει τη… σειρά της, στον Έβρο αρχές και κάτοικοι είναι σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, όχι μόνο εξαιτίας των βροχοπτώσεων σε Σουφλί, Διδυμότειχο και Ορεστιάδα αλλά και μετά την ενημέρωση από τις βουλγαρικές αρχές για την απελευθέρωση νερών του φράγματος του Ιβαϊλοβγκραντ.

Σύμφωνα με το thrakitoday.com η στάθμη των νερών, νωρίς το βράδυ της Κυριακής, στον σταθμό εισόδου των υδάτων στο ελληνικό έδαφος στην κοίτη του Άρδα μετρήθηκε στα 4,85 μέτρα με όριο επιφυλακής τα 5,00 μέτρα και συναγερμού τα 5,20 μέτρα.

Την Κυριακή (17.01.2016) εξαιτίας της κακοκαιρίας κατέρρευσε γέφυρα στη Διάβα Καλαμπάκας, με τις εικόνες να είναι κάτι περισσότερο από συγκλονιστικές. Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI

Όπως αναφέρει το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που έχει εκδώσει η ΕΜΥ και παραμένει σε ισχύ, σήμερα Δευτέρα αναμένονται χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, της Εύβοιας, των Σποράδων, των νησιών του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν των Κυκλάδων και της Κρήτης. Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα ενισχυθούν στα 8 μποφόρ και παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά όπου τη νύχτα κατά τόπους στα βόρεια θα είναι ισχυρός.

Η κάθοδος του χιονιά ανά τρίωρο – ΧΑΡΤΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΣΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΚΑΙΡΟΥ ΤΗΣ
ΕΜΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΜΥ www.emy.gr.
Πηγή χαρτών: poseidon.hcmr.gr

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΣΤΟ WEATHER CENTER TOY NEWSIT

 

Καιρός Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε