Ειδήσεις ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 30 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων - Φωτιά στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας

Αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων - Φωτιά στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 05.03.2010 | 07:57
Πρώτη δημοσίευση: 04.03.2010 | 23:41

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται πλέον οι σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα, αφού Επιτροπή του Κογκρέσου αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων αναγνώρισε τη Γενοκτονία, παρά τις προειδοποιήσειες του Λευκού Οίκου ότι μία τέτοια απόφαση θα δυναμίτιζε επικίνδυνα τις σχέσεις με την Τουρκία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπάρακ Ομπάμα μετά την πρώτη του επίσκεψη στην Τουρκία έκανε πίσω στις απόψεις του για αναγνώριση της Γενοκτονίας, αλλά ωστόσο η συγκεκριμένη Επιτροπή αγνόησε πλήρως την επίσημη θέση του αμερικανού προέδρου. 

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας έγινε με οριακή πλειοψηφία, καθώς 23 μέλη ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης και 22 κατά. Μάλιστα, με το ψήφισμα η Επιτροπή καλεί τον αμερικανό πρόεδρο να προσαρμόσει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ με γνώμονα αυτό το ψήφισμα, δηλαδή την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Στην ανάκληση του πρεσβευτή της στην Ουάσινγκτον προχώρησε αργά το βράδυ η Τουρκία για διαβουλεύσεις.Την ίδια ώρα  ο πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε ότι «επλήγησαν σοβαρά» με αυτόν τον τρόπο «οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις».

Ανακοίνωση με την οποία καταδικάζεται η απόφαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων να δεχθεί το σχέδιο ψηφίσματος για το θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων το 1915 εξέδωσε η τουρκική κυβέρνηση.  Λόγο για πρόκληση ζημίας στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις κάνει η Τουρκική κυβέρνηση και ανακοινώνει ότι έχει κληθεί για διαβουλεύσεις στην Άγκυρα ο Τούρκος πρεσβευτής στις ΗΠΑ. 

Ολόκληρη η ανακοίνωση που εκδόθηκε μερικά λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στην Επιτροπή έχει ως εξής:

"Η Τουρκία δέχθηκε με λύπη το σχέδιο απόφασης που εγκρίθηκε σήμερα εκ μέρους της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Καταδικάζουμε το σχέδιο αυτό που κατηγορεί την Τουρκία για ένα έγκλημα που δεν έχει διαπράξει.

Όσοι στήριξαν το σχέδιο αυτό, παρέβλεψαν τις ιστορικές πραγματικότητες και τη διχογνωμία που υπάρχει επί του θέματος μεταξύ των ειδικών ιστορικών και υιοθέτησαν, με πολιτικά κριτήρια, μία λανθασμένη και άδικη στάση.

Το σχέδιο απόφασης πέρα από τα συγκεκριμένα ιστορικά λάθη που περιέχει σχετικά με τα γεγονότα του 1915, συντάχθηκε με μία εξ' ολοκλήρου μονομερή προσέγγιση. Η Τουρκία πιστεύει ότι τα πικρά γεγονότα που έζησε το σύνολο του λαού της Μικρασίας κατά την Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο θα πρέπει να εξεταστούν από ιστορικούς, δίχως προκατάληψη, με επιστημονικές μεθόδους και με βάση τις ιστορικές πηγές και τα αρχεία.

Η επέμβαση των πολιτικών στο αντικείμενο των ιστορικών δημιουργεί πάντα αρνητικές επιδράσεις. Κατά τις πρωτοβουλίες μας σχετικά με το θέμα, είχε υπογραμμιστεί ξεκάθαρα ότι η έγκριση του σχεδίου απόφασης από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, θα οδηγήσει σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Εκφράζουμε σοβαρή ανησυχία για το ότι το σχέδιο απόφασης που εγκρίθηκε από την Επιτροπή παρ' όλες τις προειδοποιήσεις μας θα ζημιώσει τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ και θα ανακόψει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας.

Η απόφαση αυτή που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες που καταβάλουμε με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο μας ευρείας κοινής ατζέντας, υποδεικνύει δυστυχώς και την έλλειψη στρατηγικού οράματος.

Με δεδομένη την εξέλιξη αυτή, ο πρεσβευτής μας στην Ουάσιγκτον Ναμίκ Ταν κλήθηκε απόψε το βράδυ για διαβουλεύσεις στην Άγκυρα".   Διαδώστε αυτό το άρθρο