Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

10 ψηφοφορίες για να βγάλουν πρωθυπουργό και έρχεται και η 11η!

O Ραμ Τσάντρα Παουντέλ απέτυχε για 10η φορά να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης. ΦΩΤΟ REUTERS
Αποτυχία και στη… 10η κατά σειρά, ψηφοφορία στη βουλή για την ανάδειξη του επόμενου πρωθυπουργού της χώρας.

Το κοινοβούλιο του Νεπάλ απέτυχε να εκλέξει νέο πρωθυπουργό για δέκατη φορά χθες Τετάρτη, πάνω από τρεις μήνες αφότου η προηγούμενη κυβέρνηση κατέρρευσε, αφήνοντας τη χώρα δίχως πολιτική ηγεσία.
 
Όπως και στις εννιά διαδικασίες που προηγήθηκαν στο κοινοβούλιο, το οποίο έχει 601 μέλη, δεν υπήρξε νικητής.
 
Ο μόνος υποψήφιος, ο Ραμ Τσάντρα Παουντέλ του κεντρώου κόμματος του Κογκρέσου του Νεπάλ, απέσπασε μόλις 109 ψήφους–πολύ λιγότερες από την απλή πλειοψηφία που απαιτείτο ώστε να λάβει εντολή να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης.
 
Η επόμενη ψηφοφορία αναμένεται να γίνει σήμερα Πέμπτη.
 
Το Νεπάλ παραμένει χωρίς κυβέρνηση από την 30ή Ιουνίου, όταν ο πρώην πρωθυπουργός Μαντάβ Κουμάρ Νεπάλ παραιτήθηκε πιεζόμενος από το Μαοϊκό κόμμα, που διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στη βουλή.
 
Το κενό εξουσίας έχει καθυστερήσει πολύ την ψήφιση του προϋπολογισμού.
 
Ο ηγέτης των Μαοϊκών Πούσπα Κάμα Νταχάλ απέσυρε την υποψηφιότητά του για την πρωθυπουργία αυτόν τον μήνα ώστε να ανοίξει ο δρόμος για συνομιλίες σχετικά με το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Οι Μαοϊκοί κάλεσα τον Παουντέλ να τον μιμηθεί αλλά εκείνος αρνήθηκε, λέγοντας ότι πρέπει να προϋπάρξει συμφωνία για τη νομή της εξουσίας. Έως ότου να το κάνει, εάν το αποφασίσει, το κοινοβούλιο υποχρεούται να διεξάγει ψηφοφορίες για την ανάδειξη πρωθυπουργού.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε