Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

“100 νεκροί στη Συρία” – Ανοίγει νέο μέτωπο ταραχών;

Τουλάχιστον 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες από πυρά αστυνομικών στην πόλη Ντεράα της νότιας Συρίας,

όπου οι διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος ήταν πρωτοφανείς.

Αυτό δήλωναν υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αυτόπτες μάρτυρες, λίγο μετά την κηδεία των εννέα διαδηλωτών που έχασαν τη ζωή τους χθες από πυρά αστυνομικών.

Κατά τη διάρκεια της κηδείας ξεκίνησε και νέα ογκώδης διαδήλωση με τη συμμετοχή τουλάχιστον 20.000 ατόμων.
Αριθμοί, τόσο σε ότι έχει να κάνει με τις αναφορές για τα θύματα, όσο και με τον όγκο των διαδηλώσεων, που αφήνουν κάθε ενδεχόμενο ανοιχτό ακόμη και αυτό των εκτεταμένων ταραχών στη Συρία.

Πάνω από 20.000 άνθρωποι παρευρέθηκαν, στο μεταξύ, στην κηδεία εννέα διαδηλωτών στη Ντεράα, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ελευθερίας. «Θεός, Συρία, Ελευθερία. Το αίμα των μαρτύρων δεν πάει χαμένο», φώναζαν οι παρευρεθέντες στην κηδεία των εννέα διαδηλωτών.

Καταργείται ο νόμος έκτακτου ανάγκης

Την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει το νόμο εκτάκτου ανάγκης και να τον αντικαταστήσει με μηχανισμούς που θα είναι “αποτελεσματικοί” για την καταπολέμηση της διαφθοράς εξέφρασε η Μπουσάινα Σαάμπαν, σύμβουλός του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Ο πρόεδρος της χώρας διέταξε τη δημιουργία μιας επιτροπής μελέτης της κατάργησης του νόμου που ισχύει στη χώρα τα τελευταία 48 χρόνια, αφ’ ότου ανέλαβε την εξουσία το κόμμα Μπάαθ το 1963.

Η Σαάμπαν διέψευσε ότι ο Άσαντ διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίξουν πυρ κατά των διαδηλωτών στη νότια συριακή πόλη Ντεράα.

Στο μεταξύ, από την Βρυξέλλες η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον ζήτησε την άμεση απελευθέρωση όλων των διαδηλωτών που φυλακίστηκαν και τον τερματισμό της ισχύος του νόμου εκτάκτου ανάγκης στη χώρα. Κάλεσε δε την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα “δίκαια” αιτήματα και τις προσδοκίες του λαού.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε