Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

102 νεκροί στη Βραζιλία- Πλημμύρες και χάος παντού

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS
Η τραγωδία δεν έχει τέλος στην Βραζιλία. Πλημμύρες κατολισθήσεις και χάος παντού με τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 100….

 

Τουλάχιστον 102 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Ρίο Ντε Τζανέιρο και στα περίχωρα του σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό από τις σφοδρές βροχοπτώσεις και τις εκτεταμένες πλημμύρες οι οποίες προκάλεσαν “χάος” στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας.
 
Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, άλλοι 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία.
 
Ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς άγνωστος αριθμός ανθρώπων θάφτηκαν από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις λάσπης και βράχων που διέλυσαν τα σπίτια τους στις φαβέλες (παραγκουπόλεις) του Ρίου και των γειτονικών πόλεων Νιτερόι και Σάου Γκουνσάλου.

ΦΩΤΟ REUTERS

 
“Θα αναφερθούν πιθανώς και άλλοι θάνατοι, αφού υπάρχουν πολλές τοποθεσίες όπου σημειώθηκαν κατολισθήσεις λάσπης και οι σωστικές προσπάθειες συνεχίζονται, ειδικά στην περιοχή της Νιτερόι”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας Σέρζιου Κορτές.
 
Ο δήμαρχος του Ρίου, Εδουάρδου Πάες, κάλεσε τους καριόκας, όπως αποκαλούνται οι κάτοικοι της πόλης, να παραμείνουν στα σπίτια τους για να μην δυσχεραίνουν τις μετακινήσεις των σωστικών συνεργείων. Ωστόσο οι αρχές απηύθυναν παράλληλα εκκλήσεις στους κατοίκους των παραγκουπόλεων να εκκενώσουν τα χαρακτηριζόμενα ως επικίνδυνα σπίτια τους.
 
Σύμφωνα με στελέχη της Πολιτικής Προστασίας σημειώθηκαν 140 κατολισθήσεις και πάνω από 40 σπίτια κατέρρευσαν από την Δευτέρα μόνο στο Ρίο.
 
Διασώστες μάχονταν μέσα στη βροχή για να ανασύρουν επιζώντες στη συνοικία Ρίου Κομπρίδου, όπου θάφτηκαν σπίτια στη λάσπη και αγνοούνταν 15-20 άνθρωποι. Άλλοι 11 άνθρωποι αγνοούνταν στην Ζακαρεπάγκουα, και άλλοι 5 στη φαβέλα Μόρου ντος Μακάκους, στη συνοικία Βίλα Ισαμπέλ.
 
Ο κυβερνήτης της πολιτείας του Ρίου ντε Ζανέιρου Σέρζιου Καμπράλ δήλωσε ότι η βροχόπτωση, που διήρκεσε για 20 συνεχόμενες ώρες, ήταν η πιο έντονη που έχει σημειωθεί ποτέ.
Σύμφωνα με το μετεωρολογικό ινστιτούτο ClimaTempo, στην διάρκεια των πρώτων 14 ωρών της βροχόπτωσης, που άρχισε αργά την Δευτέρα, η ποσότητα του νερού ξεπέρασε το διπλάσιο των 9,9 εκατοστών που είναι ο μέσος όρος για τον μήνα Απρίλιο.
 
Οι αρχές επισήμαναν παράλληλα την ανάγκη να σταματήσουν οι παράνομοι εποικισμοί σε πλαγιές, που είναι ευάλωτες σε κατολισθήσεις. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα βοηθήσει τις τοπικές αρχές να μετακινήσουν τους φτωχότερους κατοίκους σε άλλες περιοχές.

ΦΩΤΟ REUTERS

 
“Πρέπει να υπάρξει μια προσπάθεια αύξησης της επίγνωσης ώστε να προλαμβάνεται ο εποικισμός επικίνδυνων περιοχών από τους πολίτες. Θα δείξουμε απόλυτη αλληλεγγύη και θα κάνουμε μια κοινή προσπάθεια για να βρεθούν λύσεις στο πρόβλημα αυτό”, είπε ο Λούλα. Ο Πάες επέκρινε τους προκατόχους του για την πλήρη έλλειψη ετοιμότητας για τέτοιες καταστάσεις. “Σε μια κλίμακα από το μηδέν έως το 10, ο βαθμός στον οποίο το Ρίο είναι έτοιμο για βροχές όπως αυτή είναι στο μηδέν”, δήλωσε.
 
Τα πανεπιστήμια, τα σχολεία και τα δικαστήρια ανέστειλαν τη λειτουργία τους στην πολιτεία, όπως και η τοπική βουλή.
 
Η τραγωδία ανάγκασε το Λούλα να ακυρώσει μια εκδήλωση για την έναρξη δημοσίων έργων σε μια φαβέλα, αλλά ο πρόεδρος δεν έδειξε να χάνει τις ελπίδες του για την πόλη. “Δε βρέχει κάθε μέρα έτσι. Ούτε γίνονται σεισμοί κάθε μέρα στη Χιλή και στην Αϊτή”, είπε. “Μπορούμε μόνο να ζητήσουμε από το θεό να σταματήσει η βροχή, ώστε να επιστρέψουμε στη ζωή στην πόλη”, πρόσθεσε. Τόνισε ακόμα ότι οι πόροι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, περιλαμβανομένων και αυτών του πολεμικού ναυτικού, έχουν τεθεί στην διάθεση των αρχών στο Ρίου.
 
Το Ρίο ντε Ζανέιρου θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, την πρώτη τέτοια διοργάνωση που θα γίνει στο έδαφος της Λατινικής Αμερικής.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε