Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

103 νεκροί και ένα παιδάκι ζωντανό από συντριβή αεροπλάνου

Το αεροπλάνο κομματιασμένο λίγο πριν το δίαυλο προσγείωσης. ΦΩΤΟ REUTERS
Το αεροπλάνο κομματιασμένο λίγο πριν το δίαυλο προσγείωσης. ΦΩΤΟ REUTERS
Όλοι μιλάνε για θαύμα και σίγουρα το παιδί είχε άγιο για να βγει ζωντανό από τα συντρίμμια του Airbus 330 των Afriqiyah Airways.

 

Το αεροπλάνο έγινε κομμάτια, προφανώς από έκρηξη που έγινε λίγο πριν την προσγείωση του στο αεροδρόμιο της Τρίπολης. Η πτήση αναχώρησε από το αεροδρόμιο του Γιοχάνεσμπουργκ με τελικό προορισμό το Χίθροου στο Λονδίνο αφού πρώτα θα έκανε στάση στην Τρίπολη της Λιβύης.
 
Μέσα στο αεροπλάνο βρίσκοντας 93 επιβάτες και 11 μέλη πλήρωμα. Οι περισσότεροι Βρετανοί και Αφρικανοί πολίτες. Ανάμεσα τους και το 8χρονο αγόρι από την Ολλανδία. Το αεροπλάνο έγινε κομμάτια. 

Μετά από αρκετή ώρα καθυστέρησης οι Λίβυοι έφτασαν στον τόπο της συντριβής και άρχισαν να ψάχνουν τα συντρίμμια. Ανάμεσα στα κομμάτια της ατράκτου βρήκαν ζωντανό το 8χρονο αγοράκι που έκλαιγε ασταμάτητα. Ακόμη δεν μπορούσε να καταλάβει τι είχε γίνει. Και πως να καταλάβει. Ένα παιδί ήταν που ταξίδευε ίσως για πρώτη φορά με αεροπλάνο και το χαιρόταν. Μόνο που έμελε να ήταν ένα τραγικό γι αυτό ταξίδι.

ΦΩΤΟ REUTERS

 
Το αγοράκι, μοναδικός επιζών της πολύνεκρης τραγωδίας, έχει υποστεί κατάγματα και υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση. Κοντά στον μικρό βρίσκεται ήδη εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ολλανδίας. 

Την ώρα της συντριβής επικρατούσαν πολύ καλές καιρικές συνθήκες. Ήλιος και άνεμοι σχεδόν ανύπαρκτοι. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το αεροπλάνο ανατινάχτηκε στον αέρα. Ο υπουργός Μεταφορών της Λιβύης απέκλεισε το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας. Όμως όλα θα αποκαλυφθούν μόλις εντοπιστούν τα μαύρα κουτιά που δεν θα αργήσει αφού τα κομμάτια του αεροπλάνου έπεσαν στο έδαφος και όχι σε θάλασσα.

 
Η εταιρεία αυτή έχει πέντε ενοικιαζόμενα αεροπλάνα ενώ το 2007 υπέγραψε συμφωνία με την Airbus για αγορά 11 καινούργιων αεροπλάνων.
 
Ιδρύθηκε το 2001 και ανήκε σε Λίβυο επιχειρηματία. Πριν από δύο περίπου χρόνια πώλησε το 50% των μετοχών της σε Αφρικανική επιχείρηση.
 
Μάλιστα σύμφωνα και με στοιχεία της ΙΑΤΑ, δεν βρίσκεται στην μαύρη λίστα των αεροπορικών εταιρειών. Και γι αυτό το λόγο πραγματοποιούσε και πτήσεις σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια όπως είναι και το αεροδρόμιο του Χίθροου.
Στα μέσα Απριλίου είχε διακόψει για δύο εβδομάδες όλες τις πτήσεις της λόγω της ηφαιστειακής τέφρας που υπήρχε στην Ευρώπη.
 
Σύμφωνα με αξιωματούχους του αεροδρομίου στην περιοχή αυτές τις μέρες δεν παρατηρήθηκε ηφαιστειακή τέφρα όμως όλα τα ενδεχόμενα θα μελετηθούν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε