Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

11 δισ. ζημία δείχνουν την πόρτα εξόδου στον κ. “Φουκουσίμα”

REUTERS
Παραιτείται εξαιτίας της οικονομικής ζημιάς ο πρόεδρος της εταιρείας που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

 Η ιαπωνική ηλεκτρική εταιρεία Tokyo Electric Power (Tepco) ανακοίνωσε σήμερα καθαρή ζημιά ρεκόρ ύψους σχεδόν 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το οικονομικό έτος που έληξε το Μάρτιο καθώς και ότι θα αντικαταστήσει τον επικεφαλής της, εξαιτίας του πολύ σοβαρού πυρηνικού δυστυχήματος στη Φουκουσίμα.

    Στο τέλος του οικονομικού έτους που διήρκεσε από τον Απρίλιο 2010 ως το Μάρτιο 2011, η Tepco σημείωσε καθαρή ζημιά 1.247,35 δισεκατομμυρίων γεν (10,9 δισεκατομμύρια ευρώ), τη χειρότερη που έχει ποτέ καταγράψει μη χρηματοπιστωτικός ιαπωνικός όμιλος.

    Η Tepco υποχρεώθηκε να συνυπολογίσει τις μαζικές υποτιμήσεις του ενεργητικού της μετά την αιφνίδια και οριστική διακοπή της λειτουργίας τουλάχιστον τεσσάρων από τους έξι αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα Νταϊίτσι (αριθμός 1), που επλήγη από τον τρομερό σεισμό και το γιγάντιο τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

    Πριν από το δυστύχημα, η Tepco ήλπιζε ότι θα τελείωνε το περασμένο οικονομικό έτος με καθαρό κέρδος 110 δισεκατομμυρίων γεν (σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ).

    Ο όμιλος, ο οποίος θα λάβει κρατική υποστήριξη για να αποζημιώσει τα θύματα αυτής της καταστροφής, δεν είναι σε θέση να προβεί σε οικονομικές προβλέψεις για τους ερχόμενους μήνες, καθώς η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό είναι αδύνατο να σταθεροποιηθεί πριν από τουλάχιστον ένα εξάμηνο.

    Εξάλλου, η Tepco ανακοίνωσε ότι ο σημερινός επικεφαλής της, ο Μασατάκα Σιμίζου, θα αποχωρήσει και θα αντικατασταθεί από τον Τοσίο Νισιζάουα. Η σχετική απόφαση πρόκειται να επικυρωθεί κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων, η οποία προβλέπεται να διεξαχθεί στα τέλη Ιουνίου.

 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε