Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

11 τραυματίες από συγκρούσεις διαδηλωτών-αστυνομίας στην Πορτογαλία

11 τραυματίες από συγκρούσεις διαδηλωτών-αστυνομίας στην Πορτογαλία

Ένας πολίτης και 10 αστυνομικοί τραυματίστηκαν από τον πετροπόλεμο και τις συγκρούσεις που ακολούθησαν την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού λιτότητας στην Πορτογαλία.

Ο διαδηλωτής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ενώ οι αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί ελαφρά από πέτρες και άλλα αντικείμενα που πέταξαν διαδηλωτές εναντίον τους, σύμφωνα με πήγες των υπηρεσιών ασφαλείας.

Περίπου 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν, το βράδυ της Δευτέρας, έξω από το κοινοβούλιο στη Λισσαβώνα για να διαδηλώσουν εναντίον του προϋπολογισμού και να απαιτήσουν η κυβέρνηση να παραιτηθεί. Προσπάθησαν να περικυκλώσουν τη Βουλή και αρκετοί παρέμειναν στην ευρύτερη περιοχή ως αργά τη νύχτα, όταν ξέσπασαν οι συμπλοκές με την αστυνομία.

Στην Πορτογαλία έχουν σημειωθεί μαζικές διαδηλώσεις εναντίον των πολιτικών λιτότητας της κυβέρνησης, οι οποίες όμως υπήρξαν γενικά ειρηνικές.

«Τα περιθώρια για ελιγμούς είναι ανύπαρκτα», δήλωσε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, Βίτορ Γκάσπαρ παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό. «Το να ζητήσουμε να μας δοθεί περισσότερος χρόνος για την επίτευξη των στόχων του μνημονίου θα μας οδηγούσε σε μια δικτατορία του χρέους και στην αποτυχία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Γκάσπαρ, οι νέοι φόροι θα οδηγήσουν στην συγκέντρωση ενός ποσού 4,3 δισ. ευρώ το 2013, ή περίπου το 80% του στόχου των μέτρων λιτότητας της επόμενης χρονιάς. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών απέρριψε την άποψη ότι αυτό θα οδηγούσε σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης.

Ο προϋπολογισμός αυξάνει το φόρο εισοδήματος, ακίνητης ιδιοκτησίας, καυσίμων, ιδιοκτησίας οχημάτων κ.λπ., ενώ μειώνει τις συντάξεις, τα επιδόματα ανεργίας και τις υπερωριακές αμοιβές των δημοσίων λειτουργών. Η οικονομική εφημερίδα Jornal de Negocios χαρακτήρισε τις αυξήσεις φόρων τις χειρότερες αφότου η Πορτογαλία έγινε δημοκρατία, μετά την Επανάσταση των Γαρυφάλλων το 1974.

Οι περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και οι αυξήσεις φόρων αντικαθιστούν τα σχέδια για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων οι οποίες εγκαταλείφθηκαν έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις.

Η κυβέρνηση του Πέντρο Πάσος Κοέλιο προσπαθεί να επιτύχει την μείωση του ελλείμματος στο 5% του ΑΕΠ φέτος και στο 4,5% το 2013 (από 4,5% και 3% που ήταν οι στόχοι πριν υπάρξουν αναθεωρήσεις).

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, η αξιωματική αντιπολίτευση, που ως πρόσφατα υποστήριζε τις πολιτικές λιτότητας της κυβέρνησης, έκανε λόγο για «δημοσιονομική ατομική βόμβα» και ανακοίνωσε ότι θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, ο οποίος όμως είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εγκριθεί από τη Βουλή, όπου η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Πάσος Κοέλιο έχει απόλυτη πλειοψηφία.

Η συνομοσπονδία εργατικών συνδικάτων CGTP έχει καλέσει σε γενική απεργία την 14η Νοεμβρίου.

Οι προβλέψεις της κυβέρνησης είναι ότι το ΑΕΠ της Πορτογαλίας θα συρρικνωθεί 1% το 2013, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα θα παραμείνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά σε ύφεση. Οικονομολόγοι όμως επισημαίνουν ότι η εκτίμηση αυτή είναι υπεραισιόδοξη, με δεδομένο το πλήγμα που θα υποστούν οι καταναλωτές από τον προϋπολογισμό αυτό.

Φέτος η Πορτογαλία εισήλθε στην πιο βαθιά ύφεση που έχει αντιμετωπίσει από την δεκαετία του 1970, με το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται 3%.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοσιονομική ατομική βόμβα έσκασε στην Πορτογαλία

Και στην Πορτογαλία το μνημόνιο έφερε εκτόξευση των φόρων

Πορτογαλία: ο προϋπολογισμός της οργής

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε